Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Έμμα Γκόλντμαν

Σαν σήμερα, στις 14 Μαΐου του 1940, έφυγε από τη ζωή η Έμμα Γκόλντμαν, θεωρούμενη πρότυπο επαναστάτριας φεμινίστριας, κατά το δεύτερο κύμα του φεμινιστικού κινήματος. Σε όλο το πρώτο μισό του 20ού αιώνα συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του αναρχισμού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

απόσπασμα απο http://tvxs.gr

Η Έμμα Γκόλντμαν (Emma Goldman) (27 Ιουνίου 186914 Μαΐου 1940) ήταν αναρχοκομμουνίστρια, γνωστή για τα αναρχικά γραπτά και ομιλίες της. Υιοθετήθηκε από τους φεμινιστές δεύτερου κύματος και ανάχθηκε σε πρότυπη εικόνα “επαναστάτριας γυναίκας” φεμινίστριας. Ωστόσο, η Γκόλντμαν διαδραμάτισε και ζωτικής σπουδαιότητας ρόλο στην ανάπτυξη του αναρχισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθ’όλο το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Γεννημένη στη Λιθουανία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα δεκαεπτά της και αργότερα εκτοπίστηκε στη Ρωσία, όπου έγινε μάρτυρας της Ρωσικής Επανάστασης. Πέρασε κάποια χρόνια στο νότο της Γαλλίας όπου συνέγραψε την αυτοβιογραφία της, Ζώντας τη ζωή μου (Living my life), και άλλα έργα, προτού λάβει μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1936 ως η αγγλόφωνη εκπρόσωπος στο Λονδίνο του CNT-FAI (Αναρχική Ιβηρική Ομοσπονδία).

np 6027@sch.gr

Πού πάνε τα CD - DVD όταν τα πετάμε;


Τα CD - DVD δεν αποτελούν υλικά συσκευασίας, γι’ αυτό και η απόρριψή τους στους μπλε κάδους δεν ενδείκνυται.
Τα εκατομμύρια CD και DVD που διατίθενται στη χώρα μας καταλήγουν στις χωματερές εξαιτίας της απουσίας φορέα διαχείρισής τους.
Πριν το πετάξεις… φρόντισέ το!
Η διάρκεια ζωής των ψηφιακών δίσκων μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς τους μεταχειριζόμαστε. Για να την παρατείνουμε, αποφεύγουμε να τους αφήνουμε εκτεθειμένους στον ήλιο, στη θερμότητα και την υγρασία. Τις τυχόν βρωμιές στο εσωτερικό μέρος της επιφάνειάς τους (γυαλιστερή πλευρά) τις καθαρίζουμε από μέσα προς τα έξω με ένα μαλακό πανί. Αν υπάρχουν εμφανείς γρατσουνιές, εξαιτίας των οποίων ο δίσκος «πηδάει» ή «κολλάει», υπάρχει μια… συνταγή που κυκλοφορεί ευρέως στο Ιντερνετ και φαίνεται πως αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τρίψουμε απαλά από το κέντρο προς τα έξω μικρή ποσότητα λευκαντικής οδοντόκρεμας (που να περιέχει baking soda). Προηγουμένως έχουμε απομακρύνει σκόνη και δαχτυλιές από την επιφάνεια του CD σκουπίζοντας με ένα μαλακό πανί. Σιγά-σιγά θα δούμε τη γρατσουνιά να περιορίζεται ή, αν είμαστε τυχεροί, να εξαφανίζεται.
Χρησιμοποίηση πριν την Ανακύκλωση. Χειροτεχνίες από CD
Φωτιστικό
Δεν χρειάζεται να «πιάνει» και πολύ το χέρι μας. Αρκεί λίγη φαντασία ή και μια επίσκεψη σε κάποια από τα εκατοντάδες sites και blogs χειροτεχνιών για να πάρουμε ιδέες. Για παράδειγμα, τα παλιά CD μας με μερικές κορδέλες από συσκευασίες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση πάνω στην οποία, αφού κολλήσουμε πολύχρωμα χαρτιά, χαρτόνια, χάντρες και κλωστές, θα φτιάξουμε πρωτότυπες φατσούλες από ζωάκια και θα στολίσουμε με αυτές το παιδικό δωμάτιο ή θα κατασκευάσουμε στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Να τα μετατρέψουμε -χωρίς καμία άλλη επεξεργασία- σε μοντέρνα σουβέρ ή βάση για κεριά (με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω). Να τα χρησιμοποιήσουμε σε κολάζ τοίχου.


ΕΔΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ
Αν θέλετε να ανακυκλώσετε τα παλιά σας CD και DVD, μπορείτε να τα αποστείλετε στην Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, Τ.Θ. 157, Κομοτηνή, Τ.Κ. 69100. Αν είστε κάτοικοι Αττικής και σας εξυπηρετεί, μπορείτε να τα παραδώσετε στην εταιρεία Eurosan (Κτίριο SANYO, 12ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Μεταμόρφωση), η οποία θα αναλάβει τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, Τ/25310-58.100.

Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών «ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΦΑΣΗ»

Στο πλαίσιο της Πιλοτικής Φάσης του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης δύναται να συμμετέχουν   8.400 μόνιμοι εκπαιδευτικοί των κλάδων - ΠΕ02, - ΠΕ04,- ΠΕ05, - ΠΕ06, - ΠΕ07, - ΠΕ60, - ΠΕ70 οι οποίοι υπηρετούν στους  νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Μυτιλήνης και Ευρυτανίας. 
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής  μπορούν να επισκεφτούν τον διαδικτυακό τόπο www.epimorfosi.edu.gr  από την Δευτέρα 16 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 21:00. Για την πρόσκληση πατήστε εδώ.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ενημέρωση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό

Η διοργάνωση της ημερίδας 
«Ενημέρωση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό»
που έγινε την Παρασκευή 6/5/2011 από την ΠΑΣΚ Καθηγητών Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και την παρακολούθησαν πολλοί συνάδελφοι. Ο εισηγητής στην ημερίδα και επιστημονικός  σύμβουλος της ΔΟΕ Γιάννης Μπαλάγκας, αφού έκανε την παρουσίαση, μετά απάντησε σε προσωπικές ερωτήσεις. στοιχεία από την παρουσίαση μπορείτε να δείτε στο αρχείο.