Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τεχνολογικό Λύκειο


Παρουσίαση του Τεχνολογικού Λυκείου  

 

 Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι 15-180 Εσωτερική παραγωγή.

 Άννα Διαμαντοπούλου:

«Υπάρχουν κατηγορίες πανεπιστημιακών σχολών που είναι, πλέον, υπερκορεσμένες. Αυτό οδηγεί πολλούς νέους στο δράμα της ανεργίας.

Τις τελευταίες 10ετίες υποτιμήσαμε και υποβαθμίσαμε την τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε ένα άλμα, που θα καταστήσει το Τεχνολογικό Λύκειο τη ναυαρχίδα για την επαγγελματική αναδιάταξη, που είναι αναγκαία για την αγορά εργασίας.

Στόχος του Τεχνολογικού Λυκείου είναι οι τεχνικό-επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και η πιστοποίησή τους. Τα παιδιά που το επιλέγουν είναι γιατί θέλουν να γίνουν επαγγελματίες. Την επόμενη ημέρα που τελειώνει κάποιος το Τεχνολογικό Λύκειο θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα».

Εύη Χριστοφιλοπούλου:
«Θέλουμε το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο να είναι ουσιαστικά- και όχι μονό τυπικά- ισάξιο και ισότιμο με το Γενικό Λύκειο. Επενδύουμε στο μέλλον της χώρας.
Δεν χρειαζόμαστε μόνο επιστήμονες. Θέλουμε και εξειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες- τεχνίτες που να μιλούν τη γλωσσά μας, να έχουν μαθηματική αντίληψη, ψηφιακή ικανότητα, πρωτοβουλία, πολιτισμική συνείδηση  και να αναπτύσσουν την ιδιότητα του πολίτη. Αυτά που ονομάζονται ‘’δεξιότητες και ικανότητες κλειδιά’’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η δύναμη της πρότασης μας είναι η στόχευση στην εξειδίκευση».


  • Μετά από την αξιολόγηση εφαρμογής του, καταργείται ο διαχωρισμός της Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, ο οποίος  προκάλεσε σύγχυση σε γονείς και μαθητές. Ιδιαίτερα στις ΕΠΑΣ η απουσία μαθημάτων γενικής παιδείας και η αφαίρεση από τους αποφοίτους της προοπτικής συνέχισης των σπουδών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκάλεσε συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού.
  • Δημιουργείται ένας ενιαίος τύπος Τεχνολογικού Λυκείου σε συνδυασμό με την προώθηση νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες.
  • Στόχος του Τεχνολογικού Λυκείου είναι η απόκτηση επαρκών τεχνικών-επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
  • Διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όσους μαθητές επιθυμούν επαγγελματική ανέλιξη μέσω περαιτέρω σπουδών.
  • Το Τεχνολογικό Λύκειο  έχει διάρκεια 3+1 έτη, καθώς Ιδρύονται Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης (Ε.Τ.Ε.Ε) εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στην λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου , διάρκειας ενός (1) έτους.
  • Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδίκευσης Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Τ.Ε.Ε.) θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3. Βάσει της οδηγίας 36/2005 ΕΚ, το πτυχίο επιπέδου 3  μπορεί να απονέμεται μόνο σε αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιων τμημάτων που ήδη  κατέχουν τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου προσδιορίζονται κυρίως με βάση τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας σε συνεργασία με τα παραγωγικά Υπουργεία, τις ανάγκες του παραγωγικού περιβάλλοντος και τις ανάγκες απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
  • Τα προγράμματα σπουδών βασίζονται στα μαθησιακά αποτελέσματα και είναι συμβατά με τα εθνικά πρότυπα «Επαγγελματικών Περιγραμμάτων».
  • Τα προγράμματα σπουδών είναι επίσης προσαρμοσμένα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών μονάδων.
  • Δεν υπάρχουν φραγμοί στις μετακινήσεις ή εγγραφές αποφοίτων από ένα σχολείο στο άλλο ή στην εσωτερική μετακίνηση, εφόσον εξασφαλίζονται τα «εκπαιδευτικά ελάχιστα».
  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε αντικείμενα των ειδικοτήτων τους καθώς και σε θέματα σχολικής αποτυχίας και μαθητικής διαρροής.
  • Ιδρύονται και λειτουργούν Πειραματικά Τεχνολογικά Λύκεια.
  • Ενισχύονται οι δομές Διοίκησης του Τεχνολογικού Λυκείου.
  • Προσαρμόζεται το πρόγραμμα των Εσπερινών Τεχνολογικών Λυκείων, με τετραετή διάρκεια, όπως ισχύει και σήμερα.
  • Το Τεχνολογικό Λύκειο μετατρέπεται σε ένα τοπικό κέντρο παροχής γνώσεων και δεξιοτήτων, προσφέροντας εναλλακτικές διαδρομές, προσαρμοζόμενες στις δυνατότητες και τους στόχους των μαθητών. Σήμερα πλέον είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να συνδεθεί η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση με την κοινωνία και να υποστηριχθεί η επαγγελματική κινητικότητα μέσω της σύνδεσης της με τη Δια Βίου Μάθηση.
  • Αναμορφώνεται η Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση, για την οποία θα ακολουθήσει ξεχωριστή πρόταση.

Για την αναλυτική πρόταση πατήστε εδώ.
Για τις ερωτήσεις απαντήσεις πατήστε εδώ.
Για το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δημόσια Διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος

 με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους»

Σκοπός του υπο διαβούλευσης διατάγματος είναι: (α) Η καταγραφή και οριοθέτηση των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και η διατήρηση και προστασία τους, ως ενδιαιτήματα και οικοσυστήματα μεγάλης σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την προστασία και διαχείριση των υδάτων και (β) ο καθορισμός των αναγκαίων μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα και των διαδικασιών, ώστε να καθίσταται αποτελεσματική η προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, η διατήρηση του οικολογικού τους χαρακτήρα, των αξιών – λειτουργιών τους, των υπηρεσιών και των αγαθών τους.

Οι ελληνικοί υγρότοποι, έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της μετατροπής τους σε άλλες χρήσεις γης, καθώς και της μη ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων. Επιπλέον, η καταστροφή πλήθους δασικών εκτάσεων, η ρύπανση των νερών από τη χημική γεωργία και τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, καθώς και η υπεραλίευση, οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση και μείωση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων. Όσον αφορά στους μεγάλους υγροτόπους της χώρας έχει γίνει η καταγραφή των ορίων τους και έχουν καθοριστεί μέτρα για την διαχείριση και διατήρησή τους, τα οποία, βέβαια, θα πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικά και να επανεξετάζονται,  ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για τη «συνετή χρήση» των υγροτόπων. Δυστυχώς δεν ισχύει μέχρι σήμερα το ίδιο και για τους μικρούς υγροτόπους της χώρας, οι οποίοι είναι πολλοί και διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια και παρά το γεγονός ότι αποτελούν πολύ σημαντικά οικοσυστήματα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Διαβάστε τη διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/minenv/?p=1838 . Καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Ιουνίου 2011.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Θ. Βέγγος:

Ο άνθρωπος που ασκούσε πολιτική μέσα από τους ρόλους του.

Το tvxs.gr, μίλησε με τον λογοτέχνη και κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο για τη ζωή και το έργο του Θανάση Βέγγου. Ένας διακριτικός άνθρωπος βιωμένος αριστερός, με την δική του «καλλιτεχνική» αντίσταση σε κάθε εξουσία, όπως επισημαίνουν και οι δύο.

Ο κ. Γεωργουσόπουλος είχε χαρακτηρίσει κάποτε τον Βέγγο ως ένα σύγχρονο Καραγκιόζη, έναν κατατρεγμένο δηλαδή άνθρωπο που παρά τις αντιξοότητες ξέρει να επιβιώνει και να πορεύεται με αξιοπρέπεια. « Ο Βέγγος ήταν ένας σύγχρονος Καραγκιόζης με μία θεμελιώδη διαφορά. Ο Καραγκιόζης ο παραδοσιακός, που είναι ένας φτωχός, παρίας, περιθωριακός που προσπαθεί να επιβιώσει, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Σαράϊ τού Πασά. Απόδειξη ότι πάντα σε κάθε παράσταση υπάρχει στα δεξιά, με τον Καραγκιόζη να προσπαθεί να το υπονομεύσει, να το εκμεταλλευτεί. Ο Βέγγος ήταν ένας παρίας που προσπαθεί να επιβιώσει αλλάζοντας κι εκείνος συνεχώς δουλειές χωρίς όμως να εξαρτάται από ένα αντίστοιχο παλάτι. Ο Βέγγος το υπονόμευε συνεχώς και ήταν εναντίον της εξουσίας. Ένας αναρχούμενος άνθρωπος που δεν άλλαξε ποτέ, χωρίς να διακρίνεται από την επαναστατική επιθετικότητα της εποχής. Είχε τις ιδεολογίες του. Δεν ήταν από αυτούς που κατέβαιναν στις απεργίες. Ήταν αριστερός βιωμένος, ζούσε ως αριστερός, σεβόταν την εργασία των άλλων. Δεν άφησε ποτέ απλήρωτο συνάδελφό του ακόμα και όταν ήταν πνιγμένος στα χρέη».
Ο Νίκος Κούνδουρος, ο άνθρωπος που έζησε με τον Θανάση Βέγγο την δύσκολη περίοδο της Μακρονήσου, περιγράφει έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία αγάπη για την πολιτική και κάθε είδους ιδεολογία. Ακολουθούσε την δική του προσωπική γραμμή, χωρίς κομματικές ταμπέλες. «Ο Βέγγος δεν είχε ιδέα από αντίσταση. Όσοι το λένε είναι απλώς ηλίθιοι. Ακόμα και στο Μακρονήσι που βρέθηκε δεν ήταν εξαιτίας της δικιάς του δράσης. Ο λόγος ήταν ο πατέρας του και η αριστερή ιδεολογία του. Ο Βέγγος την αντίστασή του την έκανε παίζοντας, την έκανε με τον τρόπο που εκφραζόταν. Μία στάση ζωής απόλυτα συνυφασμένη με τον Ρωμιό τον κυνηγημένο, τον φουκαρά, τον κουρασμένο. Ήταν απολιτικός τελείως. Την πολιτική του την ασκούσε μέσα από τους ρόλους του».
Όταν ο Νίκος Κούνδουρος ανακαλεί στην μνήμη του τον τρόπο με τον οποίο γνώρισε πρώτη φορά τον Θανάση Βέγγο, αντιλαμβάνεται κανείς το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου. « Είχε μία γενναιοδωρία περίεργη από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα. Ένα βράδυ ήρθε ο Βέγγος και χωρίς να γνωριζόμαστε άρχισε να μου φτιάχνει με σφυριά ένα χώρο να κοιμηθώ για να μην παγώσω το βράδυ. Από μόνος του, χωρίς να ακούει κουβέντα. Τότε σκέφτηκα πως αυτός ο άνθρωπος ή τρελός είναι ή άγιος. Ένας άνθρωπος ίδιος και απαράλλακτος με αυτόν που γνώρισαν όλοι. Από τότε ήταν μία νευρική φυσιογνωμία, υπερκινητική που νοιαζόταν για τους πάντες».
Η καλλιτεχνική του πορεία ήταν σπουδαία. Είχε ωστόσο κάποιες αδυναμίες, κάποιες μαύρες σελίδες. Ξεκίνησε τελείως τυχαία και απρόσμενα όπως αναφέρει ο κ. Γεωργουσόπουλος. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία του με τον Νίκο Κούνδουρο την περίοδο της εξορίας. «Μπήκε στο κινηματογράφο τελείως τυχαία και ερασιτεχνικά. «Όταν γύρισε από την Μακρόνησο πίσω στην Αθήνα ζήτησε δουλειά από τον Κούνδουρο. Αρχικά αυτό που έκανε ήταν τον υπάλληλο για όλες τις δουλειές στα γυρίσματα της ταινίας «Μαγική πόλη». Κουβαλούσε πράγματα, ζωγράφιζε τα σκηνικά, έκανε δηλαδή τη δουλεία υποδομής».
Ο Νίκος Κούνδουρος είχε υποσχεθεί στον Θανάση Βέγγο πως όταν επιστρέψουν από την Μακρόνησο, θα τον αναζητούσε με σκοπό να του δώσει δουλειά. Τήρησε την υπόσχεσή του και στην πρώτη του ταινία, την «Μαγική πόλη», έψαξε και τον βρήκε κάπου στο Μοναστηράκι. Όπως ομολογεί ο ίδιος η αρχική του πρόθεση δεν ήταν να του δώσει κάποιο ρόλο, αλλά να βοηθάει στα πλατό. «Στην πρώτη μου ταινία ο Βέγγος δεν προοριζόταν να παίξει κάποιο ρόλο. Σκούπιζε και είχε την φροντίδα του συνεργείου και του κόσμου γύρω. Γι’ αυτό ήρθε, ήταν πάμφτωχος. Άλλωστε η εντολή από το κράτος των διοικητών ήταν οι Μακρονησιώτες και οι αριστεροί να μην μπορούν να εργαστούν πουθενά και όποιος εργοδότης τους χαριζόταν έβρισκε τον μπελά του».
Μπορεί η κινηματογραφική του πορεία να ξεκίνησε εύκολα, κάτι τέτοιο όμως, όπως υποστηρίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, δεν συνέβη στο θέατρο. Συνάντησε αρκετές δυσκολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια. «Έζησα θυμάμαι ένα προσωπικό δράμα του Βέγγου που αφορούσε το θεατρικό του ξεκίνημα. Για να παίξεις τότε στο θέατρο έπρεπε να έχεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Για να μπορούσες να αποκτήσεις την άδεια έπρεπε να έχεις περάσει από μία δραματική σχολή. Ακολούθως, για να πας σε μία σχολή απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να έχεις απολυτήριο γυμνασίου. Ο Βέγγος δεν είχε τελειώσει το σχολείο. Έτσι έδινε επανειλημμένως εξετάσεις σε μία ειδική επιτροπή που λεγόταν “εκτάκτων ταλέντων”. Έδωσε 4 φορές, από το ’54 έως το ‘61 και η επιτροπή με φανερή αμηχανία δεν του έδινε την άδεια παρόλο που με μερικά από τα μέλη της ο Βέγγος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στον κινηματογράφο. Ήμουνα παρόν σε αυτές τις εξετάσεις και έβλεπα ένα ταλαντούχο άνθρωπο με έναν κουβά να αυτοσχεδιάζει πάνω στο σανίδι και να βγάζει κάτι κραυγές. Έκανε δικά του πράγματα. Όταν τελείωνε του έλεγαν τα μέλη της επιτροπής όπως ο Παπαμιχαήλ ή η Χατζηαργύρη να έρθει ξανά και την επόμενη φορά να έχει μάθει ένα συγκεκριμένο ρόλο, ένα κείμενο. Εκείνος όμως συνέχιζε με το ίδιο δικό του ρεπερτόριο ώσπου την τελευταία φορά υποπτεύομαι ότι τον σεβάστηκαν και του έδωσαν την άδεια».
Μία άδεια που του έδινε το δικαίωμα να ξεχωρίσει και στο σανίδι μαγεύοντας και αυτό το κοινό. Κάτι τέτοιο όμως, αν και απρόσμενα δεν επιτευχθεί. «Η θεατρική καριέρα όμως του Θανάση Βέγγου δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Έκανε πολύ επιθεώρηση ενώ τρεις φορές επιχείρησε να παίξει στην Επίδαυρο χωρίς μεγάλη επιτυχία. Όταν έβγαινε ο Βέγγος μπροστά στο κοινό, ο κόσμος περίμενε να ακούσει τη γνωστή φράση του, “καλοί μου άνθρωποι”», επισημαίνει ο κ. Γεωργουσόπουλος.
Ένα πρότυπο αξιοπρέπειας και σεμνότητας. Δεν έγινε ποτέ βεντέτα ο Θανάσης Βέγγος. Ένας τελειοθήρας που δεν έμενε ποτέ ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Η τελευταία συνάντηση που είχε ο κριτικός θεάτρου, κ. Γεωργουσόπουλος με τον Έλληνα ηθοποιό μαρτυρεί την επί μήνες ταλαιπωρημένη υγεία του. «Είχε τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Θυμάμαι την τελευταία φορά που τον είδα ήταν σε μία εκδήλωση για τον Τάσο Ζωγράφου το σκηνογράφο των ταινιών του, που επίσης πέθανε πριν από μερικές μέρες. Είχε έρθει λοιπόν ο Θανάσης Βέγγος για να τον τιμήσει με την παρουσία του και ήταν έντονα συγκινησιακά φορτισμένος, δεν μπορούσε να περπατήσει και σου έδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου που ξέρει ότι φεύγει Στο μέλλον, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει πολύ σημαντική έρευνα πάνω στις ταινίες του Βέγγου ως ντοκουμέντα κοινωνιολογικά».

Ο Δημήτρης Θεοδόσης κατέγραψε με το φακό του το «τελευταίο αντίο» στον μεγάλο ηθοποιό.


αναδημοσίευση απο www.tvxs.gr




'ΘΑΝΑΣΗ ΣΦΙΞΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ 'ΜΕ ΤΟ Θ ΒΕΓΓΟ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οικονομική Στήριξη - Ανανέωση συνδρομών 2011

Το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι η αξιοπιστία της πολιτικής έχει κλονιστεί, ότι η ανασφάλεια του πολίτη βρίσκεται σε έξαρση και ότι έχει πλέον δυσκολία στο να εμπιστευτεί το ίδιο το σύστημα των δημοκρατικών θεσμών, προχωρά στην υλοποίηση του «Σχεδίου για την Διασφάλιση της Αυτοχρηματοδότησης».

Θέτουμε λοιπόν ως πρώτη προτεραιότητα την αυτονομία των πολιτικών κομμάτων:

* αποδεικνύουμε έμπρακτα το χρέος των σοσιαλιστικών δυνάμεων προς τον πολίτη,
* δημιουργούμε έναν άξονα εμπιστοσύνης και σεβασμού, χτίζοντας μια σχέση αλλά και μια κοινωνία πάνω απ’ όλα ανθρώπινη. Δημιουργώντας γι’ αυτόν και προστατεύοντάς τον.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο για την Διασφάλιση της Αυτοχρηματοδότησης», τα έσοδα του Κινήματος προέρχονται από απολύτως διαφανείς πηγές:

* την ετήσια κρατική οικονομική ενίσχυση, κατά τον ισχύοντα νόμο.
* τα έσοδα από συνδρομές των μελών του.
* τα έσοδα από την οικονομική εξόρμηση.

Ακολουθεί φόρμα όπου, αν είσαι ήδη μέλος, μπορείς να πληρώσεις τη συνδρομή σου, ή να ενισχύσεις την προσπάθειά μας. Οδηγίες για όλους τους τρόπους πληρωμής μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

* Σύμφωνα με προβλέψεις του Καταστατικού του Κινήματος, δυνατότητα καταβολής χρηματικού ποσού έχουν μόνο τα μέλη ΠΑΣΟΚ.  
Μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε. 

Τρόποι πληρωμής συνδρομής - Οικονομική ενίσχυση

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Περιβάλλον & Ρύπανση


Το βίντεο προσπαθεί να θίξει τα λάθη που κάνουμε και τα προβλήματα που δημιουργούμε στο περιβάλλον και να ευαισθητοποιήσουμε το κόσμο που θα το παρακολουθήσει.
Τα προβλήματα που καταφέραμε να θίξουμε είναι: το πρόβλημα των σκουπιδιών, της ανακύκλωσης, των καυσαέρια, τις μολυσμένες θάλασσες, την άσκοπη κατανάλωση ενεργείας, την άσκοπη σπατάλη νερού, τα καμένα δάση και τέλος τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα εργοστάσια.
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι, ότι άν ο καθένας, καθημερινά έκανε μια θυσία, από το χρόνο και τις συνήθειες του για το περιβάλλον, θα ζούσαμε αυτή τη στιγμή σε ένα καλύτερο κόσμο!!
Ο Peri Poll σας παρουσιάζει : ................
=D
*** Το video είναι συμβολικό ***
δημιουργία 2ο Λύκειο Βριλησσίων