Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Ένα καπέλο γεμάτο βροχή»

Το 1ο ΕΠΑΛ ΒΑΡΗΣ στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας ανέπτυξε τη δράση με θέμα "Παράγοντες που οδηγούν στην ουσιοεξάρτηση και επιπτώσεις αυτής στη σωματική, ψυχοδιανοητική, κοινωνική υγεία. Διερεύνηση των δρόμων που μπορεί να οδηγήσουν στην αποφυγή ουσιών που προκαλούν εξάρτηση".
Στηριζόμενοι στην πεποίθηση ότι το θέατρο είναι ένας πολύ αποδοτικός, αλλά και αγαπητός  τρόπος εκμάθησης και συνειδητοποίησης πολλών θεμάτων που αφορούν τον άνθρωπο, τη ζωή του, τις σχέσεις του, τις διάφορες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, έγινε ανάγνωση και προβολή ταινίας με βασικό της θέμα τη ζωή ενός εξαρτημένου από μορφίνη.
Το έργο αυτό είναι το «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάϊκλ Γκάτσο το οποίο αναφέρεται στη ζωή ενός ναρκομανή και τις δυσκολίες που δημιουργούνται στη καθημερινότητά του και στις σχέσεις του με τα άτομα της οικογένειάς του.
Μέσα από την αναδρομή των ηρώων στην παιδική τους ηλικία και σε βασικά βιώματα της ζωής του διαφαίνονται παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την δόμηση μιας προσωπικότητας επιρρεπούς στην ουσιοεξάρτηση.
Το ίδιο έργο δουλεύτηκε με πολύ μεράκι με μία ομάδα παιδιών (μαζευτήκαμε πολλές ώρες πέραν των προβλεπομένων, μέχρι και που «μας νύχτωνε» ) και ετοιμάστηκε μία παράσταση η οποία και παρουσιάστηκε, με επιτυχία οφείλουμε να πούμε, στο προαύλιο του σχολείου στη γιορτή  λήξης της σχολικής χρονιάς. Μαζί με το θεατρικό και τον απολογισμό της δουλειάς μας  διαβάστηκαν και κάποια συμπεράσματα που είχαν συγκεντρωθεί σχετικά με την ουσιοεξάρτηση.