Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

«crowdsourcing»

Η κυβέρνηση στρέφεται στους πολίτες
για φρέσκιες ιδέες και λύσεις


Τη γνώση και την εμπειρία, τη φαντασία και τις φρέσκιες ιδέες, την πρωτοβουλία και τον εθελοντισμό έρχεται να ενισχύσει και να αξιοποιήσει η κυβερνητική πρωτοβουλία ανοιχτής πρόσκλησης προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, με τη διαδικασία crowdsourcing. Αντικείμενο της προκήρυξης είναι σε πρώτη φάση οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου και η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ζητείται ωστόσο, προς μελλοντική αξιοποίηση, και η υποβολή προτάσεων για διαδικασίες crowdsourcing σε θεματικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης τους οποίους οι υποβάλλοντες θεωρούν χρήσιμους. Μάθετε τι ακριβώς είναι το crowdsourcing και διαβάστε την προκήρυξη.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 22

Περιοδική έκδοση γραφείου τύπου ΠΑΣΟΚ

Για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Για την ανάπτυξη στις περιφέρειες

Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ:

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι διαδικασίες για την Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου 2011. Η μεγάλη συμμετοχή τοπικών παραγόντων από ευρύτατο φάσμα του δημόσιου βίου και ο μεστός περιεχομένου διάλογος γύρω από τις δύο θεματικές ενότητες, «Κράτος Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση- Κοινωνικό Κράτος» και «Ανάπτυξη : αλλαγή παραγωγικού προτύπου για την έξοδο από την κρίση», χαρακτήρισαν τις πρόσφατες διαδικασίες των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Τα θέματα της συζήτησης εισηγήθηκαν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη πήραν μέρος στη συζήτηση με την τοπική κοινωνία και απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν. Οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την εξειδίκευση του «αναπτυξιακού οράματος» της κάθε Περιφέρειας προετοιμάζουν τις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του Κινήματος. Στη Χαλκίδα και στα Γιάννενα συναντήθηκαν και συζήτησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο, αντίστοιχα.   Ενημερωθείτε... 
Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη συμμετοχή, περισσότερων από 300 άτομα στην καθεμιά. Οι Γραμματείς των Π.Ε. παρουσίασαν τον «αναπτυξιακό προσανατολισμό» των Περιφερειών τους ενώ οι Γραμματείς των Ν.Ε. είχαν επεξεργαστεί τις επιμέρους αναπτυξιακές προτάσεις για το νομό τους, που είχαν κατατεθεί στις καλλικρατικές και νομαρχιακές συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν. 

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Θέσεις της ΠΑΣΚ στο 15ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ


Στις 25-28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το 15ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική, πολιτική, κοινωνική συγκυρία για τη χώρα μας, ο κλάδος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε καίρια εκπαιδευτικά ζητήματα, να καταθέσει προτάσεις και να προτείνει λύσεις σε προβλήματα των καθηγητών ως λειτουργών και εργαζόμενων.
Η Π.Α.Σ.Κ. Καθηγητών Δ.Ε. απευθύνθηκε, με αίσθημα ευθύνης, σε όλους τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου, καταθέτοντας ολοκληρωμένη Πρόταση–Ντοκουμέντο, που περιείχε επεξεργασμένες και σαφείς θέσεις για όλα τα θέματα της Παιδείας...

Η ισχύς της βίας είναι βαρβαρότητα

Γιώργος Παπανδρέου:
Η ισχύς της βίας είναι βαρβαρότητα
Όλοι προ των ευθυνών τους

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της 6ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καυτηρίασε με σκληρή γλώσσα τα φαινόμενα της βίας και του αντικοινοβουλευτισμού και περιέγραψε αποκαλυπτικά το «εκκολαπτήριο της βίας». Έθεσε όλους προ των ευθυνών τους ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας, με εγγύηση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των πολιτών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Περισσότερα...

Μόνον ο ισχυρός θα βρίσκει το δίκιο του;
«Το εκκολαπτήριο της βίας δεν είναι απλά η κρίση. Οι βιαιοπραγίες, οι επιθέσεις, οι λοιδορίες κατά Βουλευτών, πολιτικών κομμάτων ή ακόμα και πολιτών, παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από πρόσωπα που απεγνωσμένα αναζητούν προσωπικό πολιτικό ρόλο, αλλά και από ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που σιτίζονται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.» επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Όλοι, μα όλοι πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους. Μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί «αυθόρμητη» ή οργανωμένη βία. Οφείλουν να κατανοήσουν όλοι ότι, επιθέσεις σε βάρος του Κοινοβουλίου, των Βουλευτών, αλλά και άλλων πολιτών, ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες.
Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία, μεγαλύτερη ανασφάλεια, που πλήττει τελικά τον αδύναμο και την πορεία της χώρας. Και τελικά, θα βρίσκει το δίκιο του ο ισχυρός και μόνον; Θα δεσπόζει η αρχή: «η ισχύς της βίας»; Αυτή είναι βαρβαρότητα, δεν είναι Δημοκρατία.»
Η ιστορία μας διδάσκει
«Οφείλουμε», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, «όλοι να διδασκόμαστε από την ιστορία. Να θυμόμαστε ότι, όποτε στον τόπο μας καλλιεργήθηκε κλίμα ενάντια στο βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, δηλαδή όποτε καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός και η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή.»
Διάλογος και ευθύνη
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο διαλόγου και ευθύνης προς όλους, ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας, με εγγύηση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των πολιτών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ εδώ:

Μιχάλης Καρχιμάκης Οι κρίσεις δεν σβήνουν τα οράματά μας

Μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Καρχιμάκης, γραμματέας του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ, συνέδεσε το χτες με το σήμερα, τις αλλοτινές μάχες και τα μεγάλα διλήμματα με τους αγώνες και τις συγκρούσεις του παρόντος. Εξήρε την εθνική προσφορά του μεγάλου εκλιπόντος που «έθεσε το Κίνημά μας, στην υπηρεσία της πατρίδας, προτάσσοντας το Εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Και έτσι, απέκτησε βαθιές ρίζες στον κόσμο, και στον παραδοσιακό αριστερό χώρο, και στον κεντρώο και στη ριζοσπαστική νέα γενιά.» Διαβάστε σημεία της ομιλίας.  Για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με μείγμα και ακροδεξιών στοιχείων» έκανε λόγο ο Μιχάλης Καρχιμάκης σε δήλωσή του σχετικά με τα επεισόδια σε βάρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε τη δήλωση. Σε ανακοίνωσή του για τα φαινόμενα της βίας το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καλεί σε «αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα». Διαβάστε την ανακοίνωση.



Αθήνα, 4 Ιουλίου 2011

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ:
«15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ»

Πολλές φορές, σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα μας, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, όταν τα διλήμματα που πάντα εμπεριέχει η πολιτική είναι μεγάλα, όταν η κρίση του πολιτικού μας συστήματος και η κοινωνική κρίση, γίνονται ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί σε μια γενικότερη κρίση της Κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής μας θέσης, και όταν το ΠΑΣΟΚ καλείται για άλλη μια φορά από τον λαό, να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο, είναι διαρκώς στην σκέψη μου ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον οποίο είχα την μοναδική εμπειρία και την μεγάλη τιμή να ζήσω από κοντά,  ως πολιτικός σύντροφος και συνεργάτης.
Πολλές φορές, σκέφτομαι πως θ' αντιδρούσε στη δοκιμασία που περνάει η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια.
Σκέφτομαι πως θ' αντιδρούσε στο στυγνό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σκέφτομαι πως θα κινούνταν στους κόλπους μιας πολιτικά αμήχανης Ευρωπαϊκής Ένωσης  με συγκεχυμένο προσανατολισμό.
Σκέφτομαι πως θα στεκόταν απέναντι σε μια δικαίως αγανακτισμένη κοινωνία και πως θα προσέγγιζε
τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έστω και τώρα, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις κομματικές τους αγκυλώσεις, μπροστά στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, αποδεικνύοντας πως παραμένουν κατώτερα των περιστάσεων και των καιρών.
Σε αυτές τις σκέψεις μπορεί να τριγύριζα για καιρό, αν δεν είχα μάθει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι ένας πολιτικός αντιλαμβάνεται τον ρόλο του και την υπόστασή του όχι μέσα από τις σκέψεις αλλά μέσα από τις πράξεις του.
Ακριβώς όπως ένας άνθρωπος καταλαβαίνει τον εαυτό του όχι μέσα από τις προθέσεις αλλά μέσα από τις επιλογές του.
Και ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε και  Μεγάλος Πολιτικός, οραματιστής ηγέτης και  ακατάβλητος αγωνιστής.
Και  Μεγάλος Άνθρωπος, επαναστάτης και ρεαλιστής. Ήταν ο πολιτικός της σύγχρονης Ελλάδας που με ένα δικό του μοναδικό και σφαιρικά μελετημένο τρόπο, αντιμετώπισε τις πολλαπλές κρίσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Και για να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει ν' αναγνωρίσουμε, ότι όλη η μεταπολεμική μας ιστορία, είναι μία διαδοχή πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων, τις οποίες μόνο το διαμέτρημα ενός ηγέτη όπως αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσε ν' αντιμετωπίσει.
Ενός ηγέτη που σε όλες τις κρίσεις, αφουγκραζόταν τον λαό του, έπιανε το τιμόνι της χώρας στα χέρια του και οδηγούσε το Έθνος εκεί που πρέπει.
Στη δημιουργία μιας περήφανης και αξιόπιστης Ελλάδας.
Στη δημιουργία μιας μεταπολιτευτικής Ελλάδας με το τρίπτυχο των μεγάλων πολιτικών του οραμάτων: της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.
Θυμάστε την εποχή που ότι ήταν ωραίο, είχε απαγορευτεί;
Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, οι κοινωνικοί αγώνες, οι συναθροίσεις, η στρατευμένη Τέχνη; Ήταν η εποχή της επτάχρονης δικτατορίας.
Θυμάστε  πώς έδρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974;
Έδρασε με μια ριζοσπαστική πρόταση για το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και αντέδρασε με το όραμα να συσπειρώσει τις κατακερματισμένες δημοκρατικές δυνάμεις και να τις οδηγήσει στην εξουσία. Οργάνωσε έτσι, ένα πρωτοφανές μαζικό λαϊκό κίνημα, εκπληρώνοντας τα αιτήματα των γενεών της Εθνικής Αντίστασης και των δύο ανένδοτων αγώνων του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης.
Χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου η Κεντροαριστερά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μπόρεσαν να εκφραστούν.
Και χάρη σε αυτόν, το ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα της αλλαγής γνώρισε έναν θρίαμβο στις εκλογές του 1981 και μια μεγάλη εκλογική επιτυχία στις εκλογές του 1985.
Γιατί έθεσε το Κίνημά μας, στην υπηρεσία της πατρίδας, προτάσσοντας το Εθνικό συμφέρον πάνω από το Κομματικό.
Και έτσι, απέκτησε βαθιές ρίζες στον κόσμο, και στον παραδοσιακό αριστερό χώρο, και στον κεντρώο και στη ριζοσπαστική νέα γενιά.
Και πέτυχε με την πολιτική του να μειώσει δραστικά τις κοινωνικές ανισότητες, να βάλει τα θεμέλια του Κοινωνικού κράτους και να δημιουργήσει μια ανοιχτή κοινωνία.
Άνοιξε νέους ορίζοντες συμμετοχής και δράσης στους νέους και στις γυναίκες. Έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής, τους μέχρι τότε ξεχασμένους Έλληνες, τους Μισθωτούς, τους μη προνομιούχους, τους Αγρότες.
Και έφερε καθαρό αέρα πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας στην χώρα, με τον οποίο μας ενέπνευσε όλους.
Κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει τις ριζικές πολιτικές και κοινωνικές τομές που δημιούργησε:
-  Την ψήφο στα 18
-  Την κατάργηση πολλών μετεμφυλιακών νόμων
- Τη συνταγματική αναθεώρηση του 1985-86 που καθιέρωσε το σύστημα της κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως σήμερα και περιόρισε δραστικά τις βασιλικές εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Την εφαρμογή της ισότητας ανδρών και γυναικών
- Την καθιέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συμπρωταγωνιστή του πολιτικού συστήματος
- Τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος
- Την περιφερειακή ανάπτυξη
- Τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Δεν μπορεί κανείς ν' αμφισβητήσει, ότι  στα χρόνια του ΑΝΔΡΕΑ, έγινε η μεγαλύτερη στην ελληνική πολιτική ιστορία αναδιανομή εισοδήματος και ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια.
Ήταν αυτός που εδραίωσε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.
Ήταν αυτός που αναγνώρισε  την Εθνική  Αντίσταση.
Ήταν αυτός που επούλωσε τις πληγές τους Εμφυλίου Πολέμου.
Ήταν αυτός που πίστεψε ότι  οι διαφορετικές κομματικές πεποιθήσεις είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολυκομματικού πολιτεύματος.
Ήταν αυτός που τόλμησε να κάνει άμεσα πράξη τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από την εποχή του Εμφυλίου.
Ήταν αυτός που δεν δίστασε να πολτοποιήσει τους φακέλους φρονημάτων που διατηρούσε η ασφάλεια.
ΗΤΑΝ  κυρίες και κύριοι, ο Ηγέτης όλων των Ελλήνων.
Ήταν αυτός, που άφησε μια καλύτερη Ελλάδα από αυτή που παρέλαβε.
Μια Ελλάδα με ειρηνιστική  και πολυδιάστατη  εξωτερική πολιτική, με  νέους προσανατολισμούς και διεθνείς πρωτοβουλίες για την παγκόσμια ειρήνη.
Αυτός ο ηγέτης, μιας μικρής βαλκανικής χώρας, με το μεγάλο πολιτικό ανάστημα, έριξε γέφυρες προς τον μαχόμενο παλαιστινιακό και ευρύτερα αραβικό κόσμο για την ασφάλεια της χώρας μας, σε μια περίοδο που η Δύση στέναζε κάτω από τον θρησκευτικό εθνικισμό του μουσουλμανικού κόσμου.
Αυτός ο ηγέτης, μιας μικρής βαλκανικής χώρας, με το μεγάλο πολιτικό ανάστημα, σε αντιπαράθεση με όλες τις ισχυρές χώρες του δυτικού κόσμου, επηρέασε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στην κατεύθυνση της έμμεσης αποδοχής μιας ανεξάρτητης παλαιστινιακής αρχής.
Και γι' αυτό, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε τις κρίσεις στα Εθνικά μας ζητήματα, αποδεικνύοντας πως πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που αναμετριέται με τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής του και όχι ο φυγόπονος, πόσο μάλλον ο  ρίψασπις.
Απέδειξε ότι μεγάλος πολιτικός είναι αυτός που πράττει με γνώμονα τις επόμενες γενιές, ενώ μεγάλος πολιτικάντης αυτός που πράττει με γνώμονα τις επόμενες εκλογές.
Προκαταλάμβανε τις κρίσεις πριν εκδηλωθούν και τις διαχειριζόταν με δυναμισμό και αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας. Δεν περίμενε να εμφανιστεί μια κρίση.
Για τον Ανδρέα Παπανδρέου κρίσιμη ήταν κάθε ημέρα για την πατρίδα. Γιατί έβλεπε αυτά που δεν έβλεπαν οι άλλοι, έβλεπε μακρύτερα από τους άλλους και πριν από τους άλλους.
Και ήξερε πως ούτε η εξυπνάδα, ούτε η κρίση είναι οι απόλυτοι δημιουργοί.
Δημιουργός είναι η αταλάντευτη βούληση.
Δημιουργός είναι η συστηματική δουλειά, είναι η στράτευση των δυνάμεων της κοινωνίας, είναι το πέρασμα από τις θεωρητικές προθέσεις στις πράξεις και στη δύναμη ανάληψης της ευθύνης.
Ήξερε ο Ανδρέας, πως η δημιουργία και το αποτέλεσμα βρίσκονται σε ένα καθαρό όραμα για την χώρα, το οποίο υποστηρίζεται από ένα ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια εθνική συνεννόηση όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων, δίνοντας έτσι στην Ελλάδα αυτοπεποίθηση και στους πολίτες συλλογική δύναμη.
Αυτός, ο διορατικός ηγέτης, στην κρίση που δημιουργήθηκε στο παγκόσμιο πολιτικό  σύστημα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αντιλήφθηκε αμέσως πως τα περιθώρια άσκησης πολιτικής  όπως στο παρελθόν είχαν εκμηδενιστεί και συνειδητοποίησε πόσο σημαντική ήταν η παρουσία της Ευρώπης στον μετα-διπολικό κόσμο, γι' αυτό  και άνοιξε το δρόμο για την «ευρωπαϊκή αγκύρωση» της χώρας μας.
Γιατί μετέφραζε την πραγματικότητα ως είχε και όχι όπως θα βόλευε.
Γιατί πολιτευόταν με αυτοσεβασμό και όχι με επικίνδυνες για το μέλλον της Ελλάδας ψευδαισθήσεις.
Με τον ίδιο αυτοσεβασμό, αντιμετώπισε την πρωτοφανή κρίση της «μαύρης» περιόδου για τη χώρα,
κατά τη διάρκεια της οποίας, πολιτικοί, δικαστικοί, οικονομικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι, προσπάθησαν να τον εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά και να διαμελίσουν την προοδευτική παράταξη,
που ο ίδιος ίδρυσε.
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια πολιτικής και επικοινωνιακής του εξόντωσης, μέσα από τον έλεγχο της εικόνας της δικής του, μέσα από την χωρίς προηγούμενο συστηματική προβολή της, ώστε να διασύρεται καθημερινά από το τηλεοπτικό γυαλί στα καφενεία και στα νοικοκυριά της χώρας.
Απέναντι σε αυτή τη σκοτεινή προσπάθεια της  πολιτικής του εξόντωσης, απέναντι στους μηχανισμούς που στήθηκαν στην προσπάθεια εξαπάτησης μιας ολόκληρης κοινωνίας, απέναντι στην παραπληροφόρηση και στους δεξιόστροφους λαϊκισμούς να οργιάζουν, το πολιτικό ένστικτο του Ανδρέα Παπανδρέου τον οδήγησε να μην αποδεχθεί συνειδητά ποτέ τη δική του, καθώς γνώριζε πως είναι καθαρά πολιτική.
Μια δίκη, όπου αποφασίζει να μην παραστεί, καταγγέλλοντάς την ως σκευωρία και μεθόδευση των πολιτικών του αντιπάλων.
Ο λόγος του στη Βουλή στις 27 Σεπτεμβρίου του 1989 είναι χαρακτηριστικός του τρόπου
που ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπιζε τις κρίσιμες στιγμές στην πολιτική και στη ζωή του:
Μπαίνοντας στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατευθύνθηκε πρώτα στο έδρανο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον συλλυπήθηκε για τον τραγικό θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη.
Και αμέσως μετά μίλησε λέγοντας:
 «Αναλαμβάνω προσωπικά το μερίδιο της δικής μου πολιτικής ευθύνης, όχι μόνο γιατί  αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, αλλά γιατί δεν κατορθώσαμε να εμποδίσουμε την οικονομική και κοινωνική αναρρίχηση ενός ανθρώπου χωρίς επιφάνεια που αποδείχτηκε εκ των υστέρων επικίνδυνος πραγματικά απατεώνας. Έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συνολικής πορείας του κινήματός μας. Για την επιλογή των συνεργατών μου, όπως και για τις πολιτικές τους αποφάσεις ουδέποτε απέφυγα ν' αναλάβω την πολιτική ευθύνη που είναι εύλογο να μου ανήκει. Όμως η τιμή, η υπόληψη και η στάση ζωής του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση που καλύπτεται από δική του ατομική ευθύνη. Σε όλα τα χρόνια της πολιτικής μου παρουσίας στην Ελλάδα, σε όλη την πολυκύμαντη πορεία της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, ποτέ μα ποτέ δεν αμφισβητήθηκε το ήθος μου. Και το γνωρίζει άριστα ο ελληνικός λαός.»
Και συνέχισε:
«Κατηγορώ τους κατηγόρους μου ότι διαστρέβλωσαν με πολιτική ιδιοτέλεια την έννοια της κάθαρσης, για να μπορέσουν έτσι να οργανώσουν αυτόβουλα τον πολιτικό μου διωγμό».
Ήταν και αυτός, κυρίες και κύριοι, ένας Παπανδρέου που δεν στηριζόταν στον ενθουσιασμό του, αλλά στην ωριμότητά του, την οποία εξέφραζε με σταθερούς χειρισμούς, τους οποίους διέκρινε η ετοιμότητα και η προσωπική ευθιξία.
Γι' αυτό και δικαιώθηκε και πολιτικά και ηθικά και δικαστικά.
Αλλά πάνω από όλα, δικαιώθηκε με την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού όταν στις εκλογές του 1993 τον επανέφερε στην εξουσία με άνετη πλειοψηφία.
Και επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το μεγαλείο μέσα του, μέσα στην απλότητά του, μέσα στο πνεύμα και στην καλοσύνη του, την Πρωτοχρονιά του 1995 ανακοίνωσε την απόφασή του ν' αναστείλει τις ποινικές διώξεις σε βάρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Και αντιπαράθεσε απέναντι στις κατηγορίες για συγκάλυψη ή συμψηφισμό, ένα μεγαλειώδες σκεπτικό, εξηγώντας την απόφασή του:
«Προσωπικά δεν έχω να συμψηφίσω τίποτα. Έζησα την πικρία της σκευωρίας και της δίκης και την ικανοποίηση της δικαίωσης. Θα είχα ως άνθρωπος κάθε λόγο να δικαστούν αυτές οι υποθέσεις. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να μπαίνει το συμφέρον του τόπου και η προοπτική των θεσμών».
Έτσι διαχειριζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου τις κρίσεις αλλά και τις κρίσιμες στιγμές, ακόμα και τις εσωκομματικές. Με ένα μεγαλείο που φαίνεται στον άνθρωπο κυρίως στις πιο κρίσιμες στιγμές του, όπως φαίνεται στον ήλιο, κυρίως όταν βρίσκεται στο πιο χαμηλό του σημείο.
Γι' αυτό και έχτισε ένα κόμμα-θεσμό με ιδεολογική και προγραμματική συνοχή, με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, με λαϊκή βάση, ένα Κίνημα της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση, αντί του παραδοσιακού κόμματος στελεχών.
Ένα πρότυπο οργάνωσης που υιοθέτησε στη συνέχεια και η Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, ένα ζωντανό Κίνημα όπως το ΠΑΣΟΚ πέρασε φάσεις πολωτικών συγκρούσεων και ψυχοφθόρων αντιπαραθέσεων, αλλά τις ξεπέρασε και βγαίνοντας «και ενωμένο και δυνατό».
Όλοι ξέραμε, πως σε αυτές τις κρίσεις η ρήξη με τους αντιπάλους ήταν μια σταθερά, στην πολιτική στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου.
Γνωρίζαμε, ότι θα αρνούταν κάθε συμβιβασμό με ότι απειλούσε το καλό του Κινήματος.
Γνωρίζαμε ότι θα προκαλούσε τους αντιπάλους του ευθέως και πολλές φορές με έντονους χαρακτηρισμούς.
Και γνωρίζαμε πως θα κέρδιζε τις πολιτικές μάχες και διαμάχες, γιατί βασιζόταν στη βάση του Κινήματος.
Στη βάση, η οποία, τον στήριζε πάντα.
Στη βάση που τον θεωρούσε σύμβολο και εκπρόσωπό της.
Ταυτόχρονα, ο Ανδρέας αποσοβούσε τις εσωκομματικές κρίσεις,  προβάλλοντας την εξωστρέφεια του κόμματος στην κοινωνία και αποστρεφόμενος την αυτοκαταστροφική ενδοσκόπηση και τις προσωπικές στρατηγικές.
Έλεγε χαρακτηριστικά:
«Μπαίνουν μπροστά οι προσωπικές στρατηγικές. Μπαίνει μπροστά η υποκρισία. Αγνοείται επιδεικτικά ότι η εντολή του λαού που μας δόθηκε είναι για ν' αντιμετωπίσουμε τα δικά του προβλήματα και τα προβλήματα της χώρας, όχι για να φέρουμε στο προσκήνιο  το προσωπικό ή τα προσωπικά προβλήματα με τις έμμονες ιδέες μας».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπιζε τις κρίσεις πάντα ριζοσπαστικά, ποτέ σπασμωδικά.
Αντιμετώπιζε τις κρίσεις με έμφυτη λαϊκότητα, όχι με λαϊκισμούς.
Αντιμετώπιζε τις κρίσεις με πρακτικότητα και ρεαλισμό αλλά χωρίς να χάνει το όραμα και την ιδεολογία του.
Αντιμετώπιζε τις κρίσεις πιστεύοντας πως πρέπει ν' αμφισβητήσει ανοιχτά, να συγκρουστεί χωρίς συμβιβασμούς και ν' ανατρέψει κατεστημένες δυνάμεις, δομές, εξουσίες και αντιλήψεις που κρατούσαν την Ελλάδα δέσμια.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
H πολιτική κληρονομιά που αφήνει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Κίνημά μας, για το πώς οφείλει να λειτουργεί σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα,  συνοψίζεται πεντακάθαρα στο μήνυμά του τον Απρίλιο του 1994 προς όλα τα στελέχη του Κινήματός μας, όπου άφησε το διαχρονικό του στίγμα:
«Να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στα Bαλκάνια, στην Ευρώπη, στη διεθνή κοινότητα, μέσα από μια μακροχρόνια προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης.
Ας αφήσουμε τις λεπτές διαφοροποιήσεις, τις ρεαλιστικές προσεγγίσεις, τις λογικές απαιτήσεις που βάζουν σε ζυγαριά τις εθνικές μας επιδιώξεις.
Τώρα έχουμε ακόμη την ιστορική ευκαιρία να διεκδικήσουμε δυναμικά το ρόλο που θα μας ανήκει. Αύριο θα είναι αργά.
Και το Κίνημά μας, που γεννήθηκε για να εκφράσει μια πατριωτική συνείδηση, μια στρατηγική ανεξαρτησίας, δεν πρέπει να έχει δίλημμα ούτε μια στιγμή, για το δρόμο που θ' ακολουθήσει και τώρα και στο μέλλον.
Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση βέβαια ότι διαθέτουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε μόνοι μας τα δεδομένα του παιχνιδιού. Έχουμε όμως τη δύναμη, να πάρουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες. Να διαμορφώσουμε τη δική μας πολιτική με θέληση αλλά και με γνώση και σωφροσύνη.
Θέλουμε ακόμη και τώρα, περισσότερο μάλιστα από πριν, ν' αλλάξουμε τον κόσμο και τη ζωή προς το καλύτερο.
Γι' αυτό είμαστε σοσιαλιστές. Για να εκφράσουμε, όμως, πολιτικά τις νέες κοινωνικές δυνάμεις, επιβάλλεται να καταλάβουμε τις αλλαγές που γίνονται γύρω μας.
Οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων είναι τόσο κολοσσιαίες, ώστε οι γνωστές ιδέες, οι κλασικές μέθοδοι, τα πολιτικά στερεότυπα δεν επαρκούν.
Πρέπει να ξανα-ανακαλύψουμε την πολιτική.
Να επισημάνουμε τα πεδία των αλλαγών.
Να θέσουμε ερωτήματα.
Και τελικά να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και στη θεωρία και στην πολιτική μας πράξη.
Αλλά ούτε οι οικονομικές κρίσεις, ούτε οι πόλεμοι είναι αιώνιοι. Ούτε είναι ικανοί να σβήσουν τα οράματά μας.
Μπορούν ν' αναβάλλουν για ένα διάστημα τη νέα φάση ανάπτυξης και προόδου που έρχεται.
Δεν μπορούν όμως να τη ματαιώσουν. Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν από τώρα, να την υποδεχθούμε.
Και συνέχιζε λέγοντας:
«Στους νέους αυτούς καιρούς: Της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και του αμείλικτου ανταγωνισμού. Της πολύχρονης ύφεσης και της ασταθούς οικονομικής ισορροπίας η αναγέννηση των σοσιαλιστικών, δημοκρατικών δυνάμεων και η οριοθέτηση μιας νέας προοδευτικής στρατηγικής, πρέπει να αποτελέσει τη δική μας απάντηση στις προκλήσεις των καιρών».
Και επιτρέψτε μου να κάνω τον παραλληλισμό εκείνης της περιόδου, όπου βρήκαν εύφορο έδαφος οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ν' αναπτυχθούν,
Καθώς και σήμερα, οι ίδιες καιροσκοπικές δυνάμεις, του άκρατου νέο-φιλελευθερισμού, προσπαθούν να πλήξουν τη χώρα μας, με αθέμιτα μέσα και κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Και σήμερα, βιώνουμε ένα ανελέητο παιχνίδι εντυπώσεων και στιγματισμού.
Όμως, και πάλι θα βρουν μπροστά τους έναν Παπανδρέου, τον γιο του Ανδρέα, τον Γιώργο Παπανδρέου και θα καταλάβουν πως μπροστά στην πολιτική δύναμη και στην καθαρότητα αυτού του ονόματος, είναι μικροί, λίγοι και ασήμαντοι.
Θα καταλάβουν πως η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν αφορίζεται πολιτικά.
Γιατί έμαθε να προτάσσει τις δημοκρατικές της αξίες απέναντι στην πολιτική μισαλλοδοξία του χθες και του σήμερα.
Και η πολιτική δικαίωση θα έρθει τώρα όπως και τότε και θα επιβάλλει έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας, ενάντια σε κάθε άθλιο προπαγανδιστικό μηχανισμό.
Αρκεί σε κάθε πολιτικό μας βήμα, να αντηχούν  δυνατά οι προτροπές του Ανδρέα Παπανδρέου.
Να είμαστε εμείς οι πολιτικοί υπηρέτες των ανθρώπων χωρίς την παραμικρή αίσθηση μειονεξίας.
Να αντιστρέφουμε τους όρους και τους ρόλους.
Να μετατρέπουμε τη δύναμη σε μεταποιημένη ωφέλεια για τους πολλούς,
Να μπαίνουμε στη θέση του αδύναμου, και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραβιάζουμε βασικούς ηθικούς και αξιακούς κανόνες.
Να σκεπτόμαστε πρώτα από όλα ότι άλλοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν για το ρόλο μας και να μην τους περιφρονούμε και αυτοί - έλεγε - είναι οι άνθρωποι που μας εμπιστεύτηκαν.
Και συνέχιζε λέγοντας
«Οι Πολιτικοί που δεν κατάλαβαν τη δύναμη των συνόλων έχασαν το τρένο.
Οι Πολιτικοί που δεν κατέγραψαν στην μνήμη και στη συνείδηση τους ότι το πέρασμα από τη ζωή είναι πολύ μικρό και ότι η εξουσία είναι εφήμερη, σίγουρα δεν επιτέλεσαν όποτε έπρεπε τον ρόλο τους».
Για να προσεγγίσει με την πολιτική του σοφία, το ρόλο και τη σεμνότητα που είναι ανάγκη να έχει ο πολιτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά.
«Η κατάχρηση των προσόντων από έναν Πολιτικό αν υπάρχει εγωκεντρική διάθεση μπορεί να καταλήξει σε ένα μεγάλο μειονέκτημα.
Τα πρόσωπα που θα παγιδευτούν και θα ζήσουν μόνο ανάλογα με τα προσόντα τους και όχι με την διαρκή συνειδητή προσφορά τους θα απομονωθούν.
Όσο δημόσια ένα άτομο διογκώνει άμετρα, μόνο την παρουσίαση των προσόντων του τόσο περιθωριοποιείται».
Αυτός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου...
Και όλα αυτά είναι και δικά μου προσωπικά βιώματα, τα χρόνια που συνεργάστηκα μαζί του τα χρόνια που με ενέπνευσε και με συγκίνησε πολιτικά.
Με τους διαρκείς αγώνες μας.
Αγώνες για Δημοκρατία.
Με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητες Αρχές προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, με ισχυρούς θεσμούς.
Αγώνες για Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Για να νιώθει ο πολίτης ασφαλής με εγγυημένο ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και με δεδομένες ποιοτικές κοινωνικές παροχές από το Κράτος.
Αγώνες για Αλλαγή.
Για την επιστροφή στην Ελλάδα της προόδου, την περήφανη Ελλάδα, με κοινωνική συνοχή και παραγόμενο πλούτο.
Πλούτο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.
Αγώνες που δίνει σήμερα σε πρωτοφανώς αντίξοες συνθήκες η παράταξή μας, έχοντας στην πρώτη γραμμή τον Πρόεδρο μας και Πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, υπερασπίζοντας με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα την πολιτική παρακαταθήκη που παραλάβαμε.
Μια παρακαταθήκη που είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας πολιτικός που αν και σήμερα είναι ο μεγάλος απών από την πολιτική μας ζωή, η παρουσία του σε αυτή παραμένει διαρκής.
Σας Ευχαριστώ.

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα επεισόδια σε βάρος βουλευτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με μείγμα και ακροδεξιών στοιχείων.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέει δημόσια και άλλα φαίνεται να διοχετεύει υπογείως.
Δημιουργούν συνθήκες βίας κι φόβου.
Κινούνται ανάμεσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του μπάχαλου.
Υπονομεύουν, ηγούμενοι του μπάχαλου με τις πρακτικές και τις εικόνες αυτές και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία
Δίδουν τα περιθώρια και την ασυλία σε άτομα και σε ομάδες που κινούνται εκτός ορίων και κανόνων μιας ευνομούμενης πολιτείας. Όλοι αυτοί κάνουν πάρτι εν ονόματι μιας επικείμενης ανεξέλεγκτης κατάστασης.
Υπονομεύουν τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται, αγωνιούν και με ήρεμο τρόπο θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους και την όποια διαμαρτυρία τους.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, όλοι, απαιτείται να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα.
Πρώτιστο μέλημα όλων οφείλει να είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας και η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και των εκλεγμένων εκπροσώπων του Ελληνικού λαού.
Αυτή η αναγκαία για τη χώρα συνθήκη, αφορά ιδιαιτέρως τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ευρώπη, έχουν πληρώσει ακριβά, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, βίαιες ενέργειες που εκδηλώθηκαν δήθεν στο όνομα  των λαών.
Εμπρηστικές ανακοινώσεις, με τις οποίες χαρακτηρίζεται ο Πρωθυπουργός «αρχιστράτηγος των εχθρών», η καταστροφή γραφείων Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, ο προπηλακισμός βουλευτών, όπως και ο αποκλεισμός των σπιτιών τους, είναι ενέργειες ακραίες, απαράδεκτες, καλλιεργούν κλίμα βίας και δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως καταδικαστέες από όλους τους δημοκράτες πολίτες.
Δημοκρατία και βία είναι έννοιες ασύμβατες.
Κάθε άλλη ερμηνεία επιχειρεί απλώς να δικαιολογήσει σκοπιμότητες που δεν υπηρετούν τη Δημοκρατία, τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον.
Γι' αυτό, καταδικάζουμε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πράξεις βίας ή απειλής χρήσης βίας, από όπου κι αν προέρχονται, εναντίον όποιου και αν στρέφονται.
Όλοι κρινόμαστε καθημερινά από το αν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν, ιδιαιτέρως αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα ώρες.


Το ΠΑΣΟΚ συζητά για την πράσινη, καινοτόμο ανάπτυξη

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα:
Το ΠΑΣΟΚ συζητά για την πράσινη, καινοτόμο ανάπτυξη


Σε όλη την Ελλάδα και ανά Περιφέρεια συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την εξειδίκευση του Αναπτυξιακού Οράματος της κάθε Περιφέρειας. Οι συσκέψεις διεξάγονται στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων του Κινήματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας κατά τον επόμενο μήνα. Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη στην Πάτρα από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Περισσότερα...

Το μοντέλο ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα

Εισηγητικά παρουσιάστηκε το «αναπτυξιακό μοντέλο», πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουν τα στελέχη της Περιφέρειας τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό - εμπειρικό επίπεδο, έτσι ώστε να παρουσιάσουν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ένα εξειδικευμένο, ολοκληρωμένο και με μετρήσιμους στόχους αναπτυξιακό όραμα για την Δυτική Ελλάδα.

Τονίστηκε ότι πρέπει να στοχεύουμε σ΄ ένα μοντέλο ανάπτυξης που:

- Αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε μια παγκόσμια οικονομία προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.
- Δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα στην οικονομία.
- Τονώνει τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
- Βελτιώνει και να δημιουργεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.
- Ενισχύει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας δίνοντας κίνητρα για εξαγωγές.
- Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης επισημάνθηκε ότι το αναπτυξιακό όραμά μας πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

- Στο τρίγωνο της γνώσης « Εκπαίδευση - Έρευνα - Επένδυση».
- Στην επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
- Στην χωροθέτηση αναπτυξιακών ζωνών.
- Στην βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.
- Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Στην ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων.
- Στην ανάλυση κόστους - οφέλους.

Αναφέρθηκε, τέλος, ειδικότερα ότι το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να στοχεύει:

- Στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού προτύπου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την περιφέρεια.
- Σ΄ ένα μοντέλο ανάπτυξης που να στηρίζει την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, και κυρίως τη βιώσιμη - πράσινη επιχειρηματικότητα της περιφέρειας.
- Στην αξιοποίηση της τοπικής και περιφερειακής συσσωρευμένης γνώσης με άξονα την δημιουργία μιας ανθρώπινης, παραγωγικής και ευημερούσας κοινωνίας.
- Στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη η οποία στηρίζεται στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους πόρους με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και την κοινωνική συνοχή.
- Σε πολιτικές που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της περιφέρειας, πέρα από τη λογική της απλής μεταφοράς πόρων.

Το αναπτυξιακό μας όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να απαντά όχι μόνον στο ΤΙ, αλλά συγχρόνως και στο ΠΩΣ!

Με γνώμονα τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και την κοινωνική συνοχή.

Το περιεχόμενο της διαβούλευσης στην Πάτρα

Στη συνέχεια ακολούθησε δίωρη διαβούλευση κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλα τα παρευρισκόμενα στελέχη. Επισημαίνομε τα κυριότερα σημεία.
- Κοινή διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ άργησε να συζητήσει με την κοινωνία πολιτικά, τώρα είναι η ευκαιρία.
- Να πλησιάσει τον κόσμο να του μιλήσει, να του εξηγήσει, να του απαλύνει τον πόνο.
- Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξαναμπεί μπροστά και να ξαναγίνει πρωτοπορία στην κοινωνία.
- Χρειάζεται τόλμη και συγκρούσεις για να προχωρήσουμε.
- Η διαδικασία η οποία πραγματοποιείται είναι χρήσιμη και την έχουν ανάγκη τα στελέχη μας και η κοινωνία
- Όλοι εξήραν την πρωτοβουλία που πήρε το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει για το Αναπτυξιακό μοντέλο στο πλαίσιο των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων.
- Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο όραμα και αισιοδοξία να δεσμευτούμε και να συγκροτήσουμε ουσιαστικό προγραμματικό λόγο.
- Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός υπηρετούσε ένα χρεοκοπημένο καταναλωτικό μοντέλο γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση αλλαγή του σε παραγωγικό μοντέλο.
- Για πρώτη φορά τονίστηκε, μιλάμε για στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική βάζοντας δύο- τρεις συγκεκριμένους στόχους και εξειδικεύοντας τους.
- Χρειαζόμαστε παραγωγική ανασυγκρότηση, ναι στο μοντέλο με στρατηγικές.
- Να εξετάσουμε τι τουρισμό θέλουμε, ποια αγροτικά προϊόντα θα καλλιεργήσουμε τα οποία θα μας δίνουν προστιθέμενη αξία;
- Χρειάζονται και έργα υποδομών πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Περιφέρειας.
- Για να προχωρήσουμε, πρέπει να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση και πρωτίστως να υπάρξει άμεση αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Ίσως είναι ανάγκη υπό τις παρούσες συνθήκες να ξαναεξετάσουμε κάποια πράγματα που κατά καιρούς ενοχοποιήσαμε.
- Η πορεία προς την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη 3ης του Σεπτέμβρη έχει επηρεασθεί και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
- Άμεσες κυβερνητικές δεσμεύσεις για το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Περιφέρεις Δυτική Ελλάδα.
- Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη να δώσει την δυνατότητα στον κόσμο μας να εκφραστεί .
- Εκφράστηκε ανησυχία για την μη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο χωροταξικό σχεδιασμό.
- Χρειάζεται να κάνουμε ουσιαστική δουλειά και όχι δουλειά ξεπετάγματος γι' αυτό χρειάζεται να μεταφερθεί η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη κατά ένα δεκαήμερο πιο πίσω. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει στις 18 Ιουλίου 2011.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη της Πάτρας την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 συμμετείχε ως εισηγητής ο σ. Γιάννης Διονυσόπουλος, υπεύθυνος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τομέα Οικονομίας ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο Περιφέρειας από κομματικής πλευράς συμμετείχαν μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τον Γραμματέα σ. Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την αναπληρώτρια Γραμματέα της σ. Ευθυμία Καλαβρυζιώτου, στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τους Γραμματείς τους, καθώς και ο συντονιστής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης της Δυτικής Ελλάδας σ. Δημοσθένης Καπώνης. Επίσης Συμμετείχαν οι σ. αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής το σ. Αποστόλη Κατσιφάρα Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και σ. κομματικά στελέχη- τεχνοκράτες από το χώρο της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την διαδικασία ανοιξε o σ. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Ελλάδας,ο οποίος  αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί λόγω του μεσοπρόθεσμου που αναμένετο να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στη βουλή. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για οργανωτικά θέματα που έχουν σχέση με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Δυτικής Ελλάδας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: συμμετοχή και γόνιμος διάλογος

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή συμμετείχε ο σ. Γιάννης Διονυσόπουλος υπεύθυνος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τομέα Οικονομίας ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχαν μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με επικεφαλής τον Γραμματέα σ. Φώτη Πολίτη και την αναπληρώτρια Γραμματέα της σ. Γιώτα Τσαρδακλή, στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με επικεφαλής τους Γραμματείς τους, καθώς και ο συντονιστής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης της Ανατολική Μακεδονία - Θράκης σ. Κώστας Χουβαρδάς. Επίσης συμμετείχαν οι σ. αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με επικεφαλής το σ. Αρη. Γιαννακίδη Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και σ. κομματικά στελέχη τεχνοκράτες από το Οικονομικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο κ.λ.π.

Καλωσορίζοντας τα παρευρισκόμενα στελέχη o σ. Φώτης Πολίτης, Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, έκανε μια σύντομη αναφορά την κρίσιμες στιγμές που ζούμε στο πολιτικό κλίμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί λόγω του μεσοπρόθεσμου. Ενημέρωσε Τα παρευρισκόμενα στελέχη για οργανωτικά θέματα που έχουν σχέση με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις24/7/2011. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο σ. Γιάννη Διονυσόπουλο ο οποίος και ανέλυσε στα παρευρισκόμενα στελέχη τόσο από πολιτικής πλευράς, όσο και από τεχνοκρατικής το πως θα στήσουν το «Αναπτυξιακό Όραμα» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, παίρνοντας ως βάση ότι:

- Η ανάπτυξη για μας:
- Έχει κοινωνική αποστολή και είναι εργαλείο αναδιανομής πλούτου και ευκαιριών.
- Πρέπει να δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα στην οικονομία.
- Πρέπει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
- Πρέπει να στηρίζεται στο τρίγωνο της γνώσης « Εκπαίδευση - Έρευνα - Επένδυση (στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες) ».
- Πρέπει να αλλάξουμε το έως τώρα «παρασιτικό - καταναλωτικό» πρότυπο ανάπτυξης και να υιοθετήσουμε ένα παραγωγικό βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.
- Πρέπει να στρέψουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο σε μια ισόρροπη παραγωγική διαδικασία με όρους βιωσιμότητας, στοχευμένη πλέον σε ποιοτικά και όχι ποσοτικά μόνον χαρακτηριστικά.
- Πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της τοπικής και περιφερειακής συσσωρευμένης γνώσης με άξονα την δημιουργία μιας ανθρώπινης, παραγωγικής και ευημερούσας κοινωνίας
- Πρέπει να διασυνδέσουμε τα παραγωγικά μας πλεονεκτήματα με μια δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοτροφοδότησης.
- Πρέπει να σχεδιάσουμε δημόσιες πολιτικές και να προγραμματίσουμε δράσεις που να συνδέονται με τη δομή και τη διάρθρωση του παραγωγικού μας συστήματος, προκειμένου μέσα από τη βελτίωση αλλά και τη διασύνδεση των νευραλγικών μας κλάδων.
- Πρέπει να περάσουμε από τη διαχείριση αποσπασματικών πολιτικών στην ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμό των δαπανών.
- Πρέπει το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης να δίνει το ευρύτερο ιδεολογικό μας στίγμα. Σήμερα παρά ποτέ άλλοτε φαντάζει ώριμος ο «διαφορικός» αναπτυξιακός προγραμματισμός για την περιφέρεια.

Συνθέτοντας το πολιτικό με το τεχνοκρατικό

Στη συνέχεια ακούσθηκαν σύντομες αλλά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις από τους παρευρισκόμενους.
- Όλα τα παρευρισκόμενα στελέχη εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για την παρουσίαση του «Αναπτυξιακού Οράματος» που τους έγινε και τόνισαν ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι πράγματι έχει κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους που φτάσαμε έως εδώ σαν χώρα και πρωτοπορεί παρουσιάζοντας ένα Περιφερειακό Αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει να συνθέσει το πολιτικό με το τεχνοκρατικό και το όραμα με το αποτέλεσμα..
- Επισημάνθηκε ότι, σε ό,τι κάνουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας την κρίση στη οποία βρίσκεται η χώρα μας, η κοινωνία μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας.
- Το ζητούμενο είναι πώς από καταναλωτές που είμαστε, θα γίνουμε παραγωγοί και πώς θα μάθουμε να δουλεύουμε.
- Να συνδέσουμε τον πρωτογενή με το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα παράγοντας πιστοποιημένα προϊόντα με τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων (παραγωγή, τυποποίηση, πώληση, κατανάλωση).
- Να συζητήσουμε για τα εργαλεία του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε, αλλά προϋπόθεση πρέπει να είναι η στροφή στην καινοτομία στις νέες τεχνολογίες..
- Αρνητικός παράγοντας η ύπαρξη της γραφειοκρατίας σε πολλές ακόμη δημόσιες υπηρεσίες..
- Στη συνδιάσκεψη θα πρέπει να κοιτάξουμε το λαό στα μάτια και να του προτείνουμε λύσεις και να δεσμευτούμε για την υλοποίηση των προτάσεων μας.
- Στις ολομέλειες που πραγματοποιήθηκαν σε Καλλικρατικούς δήμους ακούστηκαν προβλήματα και κατατέθηκαν προτάσεις που θα πρέπει να ακουστούν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Τέλος συζητήθηκε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως την διεξαγωγή της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις 24 Ιουλίου 2011.