Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος»

Δημόσια Διαβούλευση του Σχέδιο Νόμου «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος»

Τίθεται από σήμερα 28 Ιουλίου 2011 σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος».
Σε κάθε αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός αναδεικνύει περιοδικά τους εκπροσώπους του στη Βουλή και, δι’ αυτής, την κυβέρνηση. Η βούλησή του της εξασφαλίζει την πολιτική νομιμοποίηση στις αποφάσεις που λαμβάνει, γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να εκφράζεται όχι μόνο με τη διενέργεια γενικών εκλογών αλλά και με προσφυγή σε δημοψήφισμα.
Τότε το εκλογικό σώμα καλείται να εκφράσει την προτίμησή του σε συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία, διαμορφώνοντας έτσι δεσμευτικά ή επηρεάζοντας αποφασιστικά τις επιλογές της κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα είναι θεσμός άμεσης και, εν πολλοίς, συμμετοχικής δημοκρατίας και με την ενεργοποίησή του ενισχύεται η πολιτική συμμετοχή, τονώνεται η αντιπροσώπευση, διευρύνεται η δημοκρατία και εμβαθύνεται η λαϊκή κυριαρχία.
Στο Σύνταγμά μας, όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του 1985/1986, προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, προεχόντως σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.
Ο άλλος τύπος δημοψηφίσματος κατοχυρώθηκε στην αναθεώρηση του 1985/1986. Αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου του βουλευτών.
Αν και ο συντακτικός δεν παρέχει ρητά σχετική εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη, η ψήφιση εκτελεστικού νόμου είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξειδικευτούν οι συνταγματικοί ορισμοί. Όταν ακόμη προβλέπονταν δημοψήφισμα μόνο για κρίσιμα εθνικά θέματα, θεσπίστηκε ο ν. 350/1976. Έκτοτε και παρά τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ακόμη τύπου του, δεν προωθήθηκε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.
Έτσι, η προσφυγή σε δημοψήφισμα συναντά σοβαρά εμπόδια. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση του θεσμού. Οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου καταστρώνονται σε οκτώ κεφάλαια και οι κυριότερες επιλογές του είναι οι εξής:
  • α) οροθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα,
  • β) ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας,
  • γ) η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια,
  • δ) οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή,
  • ε) επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά,
  • στ) η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς,
  • ζ) η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις που  διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές, και
  • η) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Η διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των επιλογών της. Για αυτό, σας καλώ, να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 και, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Χάρης Καστανίδης
Υπουργός Εσωτερικών

 

διενέργεια δημοψηφίσματος

Έτσι θα συνεχίσουμε

Γιώργος Παπανδρέου:
Έτσι θα συνεχίσουμε

Μείναμε όρθιοι, ξανακερδίσαμε την αξιοπιστία μας, διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά ώστε να φύγει ο βραχνάς της χρεοκοπίας, να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού μας. Με σχέδιο, σταθερότητα και επίμονη προσπάθεια. Την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης αποτίμησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξει: «Έτσι θα συνεχίσουμε, αλλάζοντας την Ελλάδα, με σύμμαχό μας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που ζητάει εδώ και τώρα απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος, αλλά και τη δημιουργία μιας διαφορετικής και καλύτερης Ελλάδας». Στην ίδια συνεδρίαση ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Έξαρχος τόνισε πως «οι αναγκαίες αλλαγές, δεν θα γίνουν χαϊδεύοντας αυτιά με εύκολα και ευχάριστα λόγια , δεν θα γίνουν αν ως κοινωνία δεν υπερβούμε τον λαϊκισμό και τις στενά συντεχνιακές αντιλήψεις. Πρέπει», συνέχισε, «να είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα  γίνουν με τρόπο αυταρχικό και αλαζονικό.  Οι διαρθρωτικές αλλαγές για να ριζώσουν και να στεριώσουν προϋποθέτουν σχέδιο, διάλογο, συνεννόηση και κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων.»  

Περισσότερα...

Βλάστησε η σπορά του μίσους

Ευθύνες στους δεξιούς λαϊκιστές όλης της Ευρώπης, για την καλλιέργεια του μίσους και της ξενοφοβίας που όπλισε τον δολοφόνο του Όσλο και της Ουτόγια, για να πλήξει την «καρδιά» της νορβηγικής σοσιαλδημοκρατίας, επιρρίπτει με άρθρο του ο Ούβε Κνίπφερ, αρχισυντάκτης του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού περιοδικού vorwärts.de. Διαβάστε το άρθρο.

Άρθρο του Ούβε Κνίπφερ, αρχισυντάκτη του vorwärts.de, του ηλεκτρονικού περιοδικού του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) 25.07.2011

Τρελός μεμονωμένος δράστης; Οι δεξιοί λαϊκιστές όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχουν κάθε συμφέρον να εμφανίζουν με τον τρόπο αυτόν τον δολοφόνο της Νορβηγίας. Κι ωστόσο η επίθεσή του εναντίον της ανοιχτής κοινωνίας και της σοσιαλδημοκρατίας είναι το δικό τους καθημερινό έργο. Η σπορά του μίσους που εκείνοι σπέρνουν, βλάστησε στη Νορβηγία.
Είναι τρελός ο Άντερς Μπρέιβικ; Φυσικά, γιατί με τα σωστά του δε βάζει κανείς βόμβες ούτε εξαπολύει «κυνήγι στους μαρξιστές». Αλλά ο δράστης του Όσλο και της Ουτόγια ζει προφανώς σε έναν νοητό κόσμο όπου σε καμία περίπτωση δεν είναι μονάχος του.
Το «μανιφέστο» των 1500 σελίδων του Μπρέιβικ αποτελεί λογοκλοπή. Υπέρ αυτού συνηγορούν οι μεταφράσεις που μέχρι τώρα έχουν δημοσιευτεί. Ο δολοφόνος του Όσλο και της Ουτόγια αντέγραψε με ζήλο τους δεξιούς λαϊκιστές. Πρόκειται για ανθρώπους που παίζουν το πολιτικό τους παιχνίδι συνδαυλίζοντας την ξενοφοβία, υπηρετώντας ρατσιστικές προκαταλήψεις και συκοφαντώντας το Ισλάμ ως φόβητρο.
Επιτυχίες των δεξιών λαϊκιστών σε όλη την Ευρώπη
Οι άνθρωποι αυτοί δεν μεταμφιέζονται ως μαχητές με πολυβόλα από παιχνίδια του διαδικτύου. Φορούν σκούρα κοστούμια και θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Και τον τελευταίο καιρό πανηγυρίζουν επιτυχίες που θα πρέπει να μας τρομάζουν. Στη Δανία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία, ακόμη και στη φιλελεύθερη Ολλανδία. Στη Νορβηγία άγγιξαν το 20%.
Οι άνθρωποι αυτοί θα αντικρούσουν μετά βδελυγμίας την κατηγορία ότι ξεσήκωσαν τον ξανθό, γαλανομάτη Μπρέιβικ να τελέσει τα εγκλήματά του. Έχουν τώρα κάθε συμφέρον να παραστήσουν τον δράστη ως τρελό του περιθωρίου. Γιατί θέλουν μεν να δημιουργήσουν κλίμα και να κερδίσουν ψήφους αλλά όχι να αναλάβουν την ευθύνη, όταν βλασταίνει η σπορά του μίσους που οι ίδιοι έσπειραν.
Ο «ιππότης» είναι μέρος ενός κινήματος
Όμως έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Μπορεί ο Μπρέιβικ να έχει περιορισμένες πνευματικές ικανότητες και να τελεί εν συγχύσει, κάποιος όμως του παρείχε το έδαφος, δεν είναι μονάχος του. Βλέπει με μεγάλη σαφήνεια τον εαυτό του ως μέρος ενός κινήματος, ως «ιππότη» στον αγώνα κατά της «πολυπολιτισμικότητας». Τους στόχους του τους διάλεξε εμφανώς με πλήρη συνείδηση. Ήθελε να σκοτώσει σοσιαλδημοκράτες που δεν του φαίνονταν αρκετά Νορβηγοί ούτε αρκετά ξανθοί.
Οι σοσιαλδημοκράτες, τόσο στη Νορβηγία όσο και στη Γερμανία, υποστηρίζουν μιαν ανοιχτή κοινωνία. Μια κοινωνία όπου κάθε άνθρωπος έχει την ευκαιρία να καταφέρει το καλύτερο με βάση τις ικανότητές του. Ανεξάρτητα της προέλευσης, της εμφάνισης, του φύλου και της θρησκείας του.
Οι δεξιοί λαϊκιστές θέλουν το αντίθετο. Αποκλείουν και απονέμουν. Οι σοσιαλδημοκράτες ξυπνούν την ελπίδα, οι δεξιοί λαϊκιστές καλλιεργούν το φόβο.
Μπορείς να πυροβολήσεις ιδέες, όχι ανθρώπους
Στο νησί Ουτόγια συγκεντρώνονται το καλοκαίρι νεαροί Νορβηγοί σοσιαλδημοκράτες και οι φιλοξενούμενοί τους. Ειρηνικά και ελεύθερα. Όποιος θέλει να πλήξει την καρδιά της νορβηγικής σοσιαλδημοκρατίας, εύλογα θα βάλει στο στόχαστρο την Ουτόγια. Ο Άντερς Μπρέιβικ ήξερε τι έκανε. Κι όσοι μιλούν με τέτοιον τρόπο για το πώς ενήργησε, το γνωρίζουν επίσης. Η έκφραση της αθωότητας που θα πάρουν τώρα τα πρόσωπά τους, είναι μια μάσκα.
Αυτό όμως που δεν ήξερε ο Μπρέιβικ και πιθανότατα δεν θα το αντιληφθεί: μπορεί να σκότωσε πολλούς ανθρώπους και να βύθισε στο πένθος οικογένειες και φίλους των δολοφονηθέντων, η καρδιά όμως που θέλησε να πλήξει θα συνεχίσει να χτυπά. Ανθρώπους μπορείς να πυροβολήσεις, ιδέες όχι. Η αγάπη είναι ισχυρότερη του μίσους.

 

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

"Η Ελλάδα με έκανε αυτόν που είμαι καλλιτεχνικά"




Αποχαιρετισμός στον Μιχάλη Κακογιάννη


Από τους ελάχιστους δημιουργούς με αληθινή διεθνή απήχηση και από εκείνους που έκαναν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο τον ελληνικό πολιτισμό, από το λαϊκό τραγούδι μέχρι την αρχαία τραγωδία, από τη «Στέλλα» μέχρι την «Ηλέκτρα» και τον «Ζορμπά», ήταν ο Μιχάλης Κακογιάννης. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με τις μεγάλες συνεργασίες (στη φωτογραφία με το καστ του «Βυσσινόκηπου»), άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί σε ηλικία 89 ετών.

Με προίκα την ελληνικότητα 

«Γεννήθηκα "ες γην εναλίαν Κύπρον" και έζησα τη ζωή μου ως πλάνητας στις πρωτεύουσες του κόσμου με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητα που έφερα μέσα μου, αρετή όντως. Εζησα καλή ζωή, ασχέτως αν ποτέ δεν έκανα οικογένεια. Αγάπησα πλάσματα που με μεγαλύτερη παραφορά αγάπησαν εμένα. Αγάπησα πολύ περισσότερο ωστόσο τη δουλειά μου».

Ο περιζήτητος από τα στούντιο, τα θέατρα και τις όπερες της Ευρώπης και της Αμερικής πολυβραβευμένος Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, καλλιτέχνης που εισήλθε στη σφαίρα του μύθου απ' τα νιάτα του, κινούμενος με άνεση από τις Κάνες και την Επίδαυρο ώς τη Μετροπόλιταν Οπερα και την Κομεντί Φρανσέζ, πέθανε χθες το πρωί στον «Ευαγγελισμό» από ανακοπή. Ηταν 90 ετών και νοσηλευόταν με αναπνευστική λοίμωξη δέκα ημέρες. Η νεκρώσιμος ακολουθία του θα ψαλεί την Πέμπτη στις 4 μ.μ. στον Αγ. Διονύσιο στο Κολωνάκι. Η ταφή του θα γίνει στον περίβολο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», επί της οδού Πειραιώς.
Καταπονημένος σε αναπηρική καρέκλα τα τελευταία χρόνια, αλλά πνευματικά ακμαίος, χαιρόταν να βλέπει το «παιδί» του, το Ιδρυμά του, να μεταμορφώνεται σε «κυψέλη» των νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων. Ενα μεγάλο όνειρο έγινε πραγματικότητα, όπως είχε γίνει νωρίτερα και με το νυχτερινό φωτισμό των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο οραματίστηκε και υλοποίησε, σε συνεργασία με τον Γάλλο καλλιτέχνη Πιερ Μπιντό. 


by http://www.kathimerini.grhttp://www.enet.gr  http://www.ert.gr