Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αισιοδοξία και ελπίδα από τη Δανία

Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών (FEPS) με άρθρο του στον ευρωπαϊκό τύπο, που αναδημοσιεύεται και στην Ελλάδα, διαγράφει τις νέες, αισιόδοξες προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που σηματοδοτεί η προοδευτική κυβερνητική αλλαγή στη Δανία. «Περιμένοντας το 2012, και ιδιαίτερα τη Γαλλία όπου διαδοχικές δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν επιτυχία της Αριστεράς, μια πρώτη ένδειξη αυτής της αλλαγής ήρθε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου από τη Δανία, με τις βουλευτικές εκλογές που κέρδισε ο κόκκινος συνασπισμός με επικεφαλής την Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ. Η επιστροφή στην εξουσία των προοδευτικών στη Δανία αναγγέλλει χαλάρωση των μέτρων για τη μετανάστευση και την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάκαμψης, δαπάνες για τις υποδομές, την παιδεία, την υγεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.». Διαβάστε το άρθρο...

Πηγή: http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4658909


Πόσες φορές έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια πως η Αριστερά είναι σε κρίση; Τα γεγονότα επιμένουν: σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο τέσσερις από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυβερνώνται αυτή τη στιγμή από Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό. Το γεγονός προξενεί έκπληξη: η οικονομική κρίση δεν είναι άραγε η αμφισβήτηση του φιλελεύθερου μοντέλου;
Κι αν η Αριστερά βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, η Δεξιά βρίσκεται επίσης καθώς, μεθυσμένη από την εξουσία, δεν συνειδητοποιεί ακόμη τη σημερινή κρίση, η ιδιαιτερότητα της οποίας είναι η αποστασιοποίηση και η απογοήτευση των πολιτών. Εξάλλου, το μοντέλο της για την κοινωνία δεν έχει μέλλον, όπως μπορεί κανείς να επισημάνει διαπιστώνοντας την απουσία απάντησης στην κρίση. Ωστόσο, πραγματιστική, καιροσκοπική και κυνική, η Δεξιά επιχείρησε να επωφεληθεί από το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργείται.
Ευτυχώς, δεν πέφτουν όλοι οι πολίτες θύματα αυτής της προπαγάνδας που μερικές φορές έχει φασιστική αποφορά. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, η Δεξιά είναι μειοψηφική. Το επιβεβαιώνει η ηχηρή ήττα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο φέουδό του, το Μιλάνο, κατά τις ιταλικές δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Ιδια τιμωρία υπέστη η CDU της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δέχθηκε φέτος διαδοχικά χαστούκια στις επτά περιφερειακές εκλογές, για να μη μιλήσουμε για τις μερικές φορές ισχνές επιδόσεις του Φιλελεύθερου συμμάχου της σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πρόκειται για δύο ηγέτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές την επόμενη χρονιά, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.
Περιμένοντας το 2012, και ιδιαίτερα τη Γαλλία όπου διαδοχικές δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν επιτυχία της Αριστεράς, μια πρώτη ένδειξη αυτής της αλλαγής ήρθε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου από τη Δανία, με τις βουλευτικές εκλογές που κέρδισε ο κόκκινος συνασπισμός με επικεφαλής την Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ. Η επιστροφή στην εξουσία των προοδευτικών στη Δανία αναγγέλλει χαλάρωση των μέτρων για τη μετανάστευση και την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάκαμψης, δαπάνες για τις υποδομές, την παιδεία, την υγεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου θα προέλθει από νέους φόρους στις τράπεζες, τα κέρδη του κεφαλαίου και τους πιο πλούσιους Δανούς.

Το πρόγραμμα αυτό φανερώνει τεράστια πρόοδο, με την έννοια ότι η ανάλυση της κρίσιμης κατάστασης της Αριστεράς ξεπεράστηκε προς όφελος προτάσεων που απαντούν στο ερώτημα: τι πρέπει να γίνει για να αναζωογονηθεί το προοδευτικό κίνημα;
Σε αυτή την προοπτική και αντίθετα από τη Δεξιά, η κουλτούρα της οποίας προωθεί την επιστροφή στην εθνική διάσταση, η αναγέννηση του προοδευτισμού είναι αδιαχώριστη από την αναζωογόνηση της Ευρώπης, που πρέπει να γίνει αντιληπτή ταυτόχρονα ως ιδεαλιστική έννοια, πολιτική αποστολή και πολιτικό σχέδιο. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα συμμαχία δυνάμεων της Κεντροαριστεράς που να εκτείνεται ως τις δυνάμεις της οικολογίας: μια συμμαχία που να βάλει στην καρδιά του προγράμματός της την πολιτική ένωση της Ευρώπης.
Σε αυτή την προοπτική πρέπει να υπογραμμίσουμε την ικανότητα της Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ να ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς και να βγει από τη λαϊκιστική συζήτηση για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν θεσμοποίησε επί δέκα χρόνια συμμαχώντας με το Κόμμα του Δανικού Λαού (DF, Dansk Folkparti) - έναν πολιτικό σχηματισμό της Ακρας Δεξιάς ο οποίος αναφέρεται στο μανιφέστο κατά των μεταναστών του νορβηγού φονιά Αντερς Μπέιρινγκ Μπρέιβικ.
Οπως και οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτούς τους τελευταίους μήνες στη Μαδρίτη, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, που εκ πρώτης όψεως μπορεί κανείς να κατατάξει στην ίδια κλίμακα, μόλο που κίνητρό τους ήταν διαφορετικές ανησυχίες, η σημερινή τάξη δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, επ' αόριστον.

Μια νέα κοινωνία βρίσκεται σε κίνηση, η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στον νέο κόσμο που δημιουργείται, ρυμουλκούμενος από τις νέες τεχνολογίες. Οπως αποκαλύπτει η τελευταία εργασία του προγράμματος «Next Left» (Η επόμενη Αριστερά) που πραγματοποιεί το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Προοδευτικών Ερευνών (FEPS) μετά τα τρομερά αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, το μέλλον των προοδευτικών θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να εξευρωπαΐσουν τα μέλη τους σε εθνικό επίπεδο, να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργώντας με τρόπο που θα κάνει την Ευρώπη να πάψει να εξασθενεί ώστε να προχωρήσει επιτέλους και να αποκτήσει βάρος στις διεθνείς σχέσεις.
Οι δανικές εκλογές ήταν οι πρώτες μιας σειράς που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, τα δύο επόμενα έτη, μια πραγματική στροφή στην Ευρώπη. Η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να επαναφέρει στην ΕΕ την ορμή και την εμπιστοσύνη που της έχουν λείψει εδώ και πολύ καιρό - περιχαρακωμένη καθώς είναι μόνο στην υπεράσπιση της νομισματικής σταθερότητας - και να της επιτρέψει επιτέλους να στραφεί προς την ανάπτυξη, προς το μέλλον, προς μια νέα πολιτική φάση.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 22

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας

16/9/2011
Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ
1. ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΥΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ. 2. ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ… - ΕΝΑ ΠΟΤ ΠΟΥΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. - ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΥΣΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ

1. Το ειδικό τέλος στα ακίνητα μας πόνεσε όλους. Όλους. Ένα είναι σίγουρο: αν αυτή η κυβέρνηση είχε άλλη επιλογή, δεν θα έπαιρνε αυτή την απόφαση.
2. Ο εθνικός αγώνας χρειαζόταν όμως άμεσα μία επιπλέον θυσία. Από όλους.
-    Όχι γιατί αποτύχαμε. Γιατί αν είχαμε αποτύχει, θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει και σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να συζητήσουμε για το σήμερα και το αύριο. Θα ζούσαμε απλά μια εθνική τραγωδία.
-    Αλλά γιατί στη φάση που βρισκόμαστε, καμία απόκλιση δεν μας συγχωρείται. Παλιά, το 2009, είχαμε απόκλιση 30 δισ. στο έλλειμμα και δεν ίδρωνε κανενός το αυτί. Τώρα, ακόμη και τα 2,5 δισ. πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Γιατί πολλοί ψάχνουν δικαιολογία και άλλοθι για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να σταματήσει η βοήθεια στην Ελλάδα. Να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.
3. Έχουμε πει ότι μπροστά μας βρίσκεται το κρισιμότερο δίμηνο από την ημέρα που ξεκινήσαμε τη μάχη για τη σωτηρία και αλλαγή της χώρας.
-    Μέσα στον Οκτώβρη, «κλειδώνει» οριστικά η Συμφωνία του Ιουλίου - η Συμφωνία - ορόσημο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μια εξαιρετικά κρίσιμη και «λεπτή» διαδικασία που αφορά 16 διαφορετικά κοινοβούλια και εκατοντάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (συμμετοχή ιδιωτών).
4. Ναι, έχουμε κάνει τεράστια βήματα μέχρι σήμερα για την οριστική αλλαγή της χώρας που είναι απαραίτητη και για την οριστική της έξοδο από την κρίση. Αλλά υπάρχουν θέματα όπως π.χ. η πάταξη της φοροδιαφυγής που παρά τα θετικά βήματα, έχουμε μείνει πίσω στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα ολόκληρων δεκαετιών.
-    Όσο το κράτος δεν έχει πετύχει να εξαλείψει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και όσο πολλοί από εμάς θεωρούν την φοροδιαφυγή μαγκιά, θα δημιουργούνται τρύπες που θα πρέπει να καλυφθούν. Γιατί τίποτα πλέον δεν μας συγχωρείται.
5. Το βασικό ζητούμενο είναι να μείνει η χώρα όρθια. Γιατί έχουμε πει ότι αν η χώρα μείνει όρθια:
-    δεν θα κινδυνεύσει η χώρα και το ευρωπαϊκό της status,
-    δεν θα κινδυνεύσει η ελληνική οικογένεια, η ασφάλειά της, οι καταθέσεις της,
-    και θα διατηρήσουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε, με την πρώτη ευκαιρία, αδικίες που δημιούργησε ο επείγων χαρακτήρας μερικών αποφάσεών μας.
6. Αν δεν αντέξουμε, αν δεν κάνουμε υπομονή λίγο ακόμα, όλα θα χαθούν. Όποια θυσία κάναμε μέχρι τώρα θα πάει χαμένη. Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Είμαστε κοντά, τόσο κοντά στην αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να λυγίσουμε.


ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ...
ΕΝΑ ΠΟΤ ΠΟΥΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1. Κ. Καραμανλής, 10/09/2006, συνέντευξη Τύπου Δ.Ε.Θ.: «Το νοικοκύρεμα της οικονομίας, ο δραστικός περιορισμός της αλόγιστης δαπάνης στο Δημόσιο, γίνεται. Και γίνεται επιτυχώς».
-    Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες δηλώσεις στην ιστορία της Δ.Ε.Θ. Πραγματικά ανεπανάληπτη.
-    Για να καταλάβουμε πόσο «επιτυχώς» γινόταν ο περιορισμός της σπατάλης, αρκεί να πει κανείς ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου (το πόσα ξοδεύει δηλαδή καθαρά το κράτος κάθε χρόνο, εκτός από αυτά που δίνει για τόκους αποπληρωμής χρεών) αυξήθηκαν από 68 δισ. το 2004 σε 112 δισ. το 2009!
-    Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2004 ο «καταλληλότερος» είχε εκλεγεί με την δέσμευση εξοικονόμησης 10 δισ. ευρώ ετησίως από την πάταξης της σπατάλης και της διαφθοράς στο δημόσιο.
-    Έκανε το ακριβώς αντίθετο. Και με το παραπάνω.
2. Κ. Καραμανλής, 07/09/2008, συνέντευξη Τύπου Δ.Ε.Θ.: «Η Κυβέρνηση αυτή το 2004 ανέλαβε να διαχειριστεί μία πάρα πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. Και με μεγάλη προσπάθεια, με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, και το τονίζω αυτό, μπορέσαμε να περιορίσουμε δραστικά το έλλειμμα, τη δημοσιονομική ανισορροπία, ώστε από το περίπου 7,5% να κατέβει περίπου στο 2,5%».
-    Μία εξαιρετική δήλωση, που αξίζει να θυμόμαστε.
-    Αξίζει να τη θυμόμαστε γιατί πρώτον, ο κ. Καραμανλής, όπως άλλωστε και ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., υιοθετεί πλήρως και επικαλείται το αποτέλεσμα (7,5% έλλειμμα) της ψευδεπίγραφης απογραφής του 2004. Απογραφή που τώρα η ίδια η Ν.Δ. χαρακτηρίζει «εγκληματική».
-    Θα τη θυμόμαστε επίσης γιατί, όπως μάθαμε αργότερα, το υποτιθέμενο έλλειμμα 2,5% του 2007, υπήρξε μόνο στα παραμύθια. Το 2006 το έλλειμμα αντί να είναι μικρότερο του 3% ήταν 5,7%. Και το 2007, έτος που η Ελλάδα βγήκε από την επιτήρηση στην οποία είχε μπει από τη Ν.Δ. λόγω της απογραφής του 2004, το έλλειμμα αντί να είναι μικρότερο του 3% είχε φτάσει το 6,4%...
3. Κ. Καραμανλής, 06/09/2009, συνέντευξη Τύπου Δ.Ε.Θ.: «Να σας πω μια κουβέντα παραπάνω: Δεν χάθηκε ο κόσμος αν για ένα χρόνο ή και δύο, το έλλειμμα ξέφευγε».
-    Μία χωρίς προηγούμενο δήλωση ειλικρίνειας, που παραλίγο να ξεχάσουμε!
-    Τα είχε πει ο άνθρωπος! «Δεν χάθηκε ο κόσμος αν για ένα-δυο χρόνια ξεφύγει το έλλειμμα».
-    Το μόνο βέβαια που δεν διευκρίνισε ήταν το «πόσο». Πόσο μπορεί να ξεφύγει το έλλειμμα. Γιατί το 2008 το έλλειμμα έφτασε 19 δισ. ευρώ και το μάθαμε το 2010. Και γιατί το 2009 το έλλειμμα έφτασε 36 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός έπεσε έξω πάνω από 30 δισ. - και πάλι το μάθαμε το 2010. «Ξεφύγαμε» δηλαδή καμιά 50αριά δισ. ευρώ, μόνο δε δύο χρόνια. Και παραλίγο να χάσουμε τον κόσμο...
4. Α. Σαμαράς, 19/09/2010: «Το δικό μας πρόγραμμα μηδενίζει το συνολικό έλλειμμα στο τέλος του 2011!»
-    Στην πρώτη του εμφάνιση στη Δ.Ε.Θ., ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. έγραψε ιστορία.
-    Ποτέ άλλοτε η πολιτική δεν άγγιξε τόσο πολύ τα όρια της φαντασίας.
-    Ποτέ άλλοτε ένας πολιτικός αρχηγός δεν μπήκε με τόσο εμφαντικό τρόπο στη ζώνη του λυκόφωτος.
-    «Impossible is nothing» με άλλα λόγια. Κρίμα που δεν τον πίστεψε κανένας και η δήλωση μπήκε όπως-όπως στο χρονοντούλαπο της ιστορίας...
5. Α. Σαμαράς, 19/09/2010: «Χρειάζεται, πράγματι, το νέο μείγμα... Αλλά σε σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση, εμείς δεν λέμε τίποτα τέτοιο».
-    Συλλεκτικής αξίας δήλωση, που ελάχιστοι θυμούνται.
-    Είναι συλλεκτικής αξίας γιατί λίγους μήνες μετά η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» απέκτησε κεντρικό ρόλο στη ρητορική του κόμματος της Ν.Δ...
-    Αλλά εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Τα ερωτήματα είναι πολλά: Αν ο Παπανδρέου δεν είχε διαπραγματευτεί και δεν είχε βρει τα 110 δισ. θα μπορούσε να μιλάει η Ν.Δ. για «επαναδιαπραγμάτευση» σε μία ήδη χρεοκοπημένη χώρα; Μήπως μιλάνε εκ του ασφαλούς για «επαναδιαπραγμάτευση» επειδή άλλοι διαπραγματεύονται και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά; Και η βελτίωση των όρων της αρχικής συμφωνίας που ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση πέτυχαν, δεν έγινε με διαπραγμάτευση και «επαναδιαπραγμάτευση»; Και στη ΝΔ, τι ακριβώς θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν; Τον στόχο; Αφού λένε ότι συμφωνούν με το στόχο μείωσης του ελλείμματος. Τον τρόπο; Αφού κανένας δεν δίνει σημασία σε αυτά που προτείνουν (να μειώσουμε το έλλειμμα, αυξάνοντας τις δαπάνες και μειώνοντας τους φόρους!) γιατί πολύ απλά είναι παντελώς ανεδαφικά. Και τέλος πώς θα επαναδιαπραγματευτούν εκείνοι που το έβαλαν στα πόδια το 2009 για να μην διαπραγματευτούν;
6. Α. Σαμαράς, 18/09/2011: «Η μόνη λύση είναι εκλογές»!
-    Πρόκειται για δήλωση που ΘΑ γίνει!
-    Μόνο που δεν χρειάζεται να επιμείνει πολύ, γιατί, πέρα από τους λεονταρισμούς, κατά βάθος, το ξέρουν όλοι πολύ καλά, κανείς άλλος δεν θέλει να έλθει στη θέση αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα άντεχε όχι 23 μήνες, αλλά ούτε μια ώρα σε αυτές τις συνθήκες. Για αυτό άλλωστε απέδρασαν όλοι τους μαζικά πριν 2 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
-    Ας ρωτήσει ο αρχηγός της Ν.Δ. τους βουλευτές του αν θέλουν εκλογές. Εκείνους που ανατριχιάζουν και μόνο με την προοπτική και το δηλώνουν χαμηλοφώνως προς όλες τις κατευθύνσεις. Και εκείνους που την ημέρα που η Ν.Δ. καταψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο έλεγαν, δεξιά και αριστερά, «μην γίνει καμιά στραβή και δεν ψηφιστεί και καταρρεύσουμε»...

Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις (μείωση 50% κινήτρου απόδοσης, κρατήσεις 2% υπέρ ανεργίας, 1% υπέρ ΤΠΔΥ, αύξηση φορολογίας) που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση και εξαφάνιση του ήδη πενιχρού μισθού μας! Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας και των αναδρομικών κρατήσεων, αρκετοί εκπαιδευτικοί θα πάρουν τον Οκτώβριο μισθούς κάτω των 900 ευρώ! Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών η Παράταξή μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται όχι μόνο για την απόσυρση των άδικων και μονομερών οικονομικών μέτρων, αλλά και για την οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, ώστε να αναγνωρίζεται, η προσφορά και το έργο του. Απαιτούμε ένα νέο δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο που θα αίρει τις αδικίες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και θα δίνει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μας. Η έξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα προϋποθέτει, μεταξύ των άλλων, την βελτίωση και ενίσχυση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία, όμως, δε μπορεί να επιτευχθεί με μειώσεις των δαπανών, με οικονομικά υποβαθμισμένους και εξουθενωμένους εκπαιδευτικούς, με μαθητές χωρίς σχολικά βιβλία, με σχολεία που δε μπορούν να καταρτίσουν έγκαιρα τα προγράμματά τους λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αταλάντευτα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, έστω και με τα πενιχρά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, για να κρατήσουμε ψηλά τη δημόσια δωρεάν Παιδεία. 

Η Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΣΚ 
Καθηγητών Δ.Ε.