Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η Μέθοδος Σχεδίων Εργασίας (Πρότζεκτ) στο πλαίσιο της η-Μάθησης


Τα στοιχεία εκκίνησης για την εκπαίδευση του 21ου αι είναι η ύπαρξη συγκεκριμένης πρόθεσης στο σχεδιασμό συστημάτων (Suchman, 1987) και κατ’ επέκταση στο σχεδιασμό κάθε παιδαγωγικής καινοτομίας. Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Suchman υπάρχουν δυο τρόποι δραστηριοτήτων, ο ακριβής σχεδιασμός ενός συνόλου δραστηριοτήτων (plans) και η θέση ενός στόχου που επιτυγχάνεται με δραστηριότητες ενταγμένες σε συγκεκριμένο πλαίσιο και που πολλές φορές δεν μπορούν να προβλεφθούν (situated actions). Στην περίπτωσή μας κάθε σχεδιασμός περιλαμβάνει ευκίνητο αφαιρετικό προγραμματισμό σε συνδυασμό με την αποδοχή απρόβλεπτων γεγονότων που ακολουθεί την αρχική πρόθεση. Η αρχική πρόθεση κινείται σε τρία επίπεδα: (α) στην παιδαγωγική προσέγγιση, δηλαδή την φιλοσοφία, τον αρχικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό εργασιών με βάση συγκεκριμένες αρχές και μεθόδους, (β) στη χρήση των Η/Υ και του Διαδικτύου και (γ) στη νομοθεσία και τα θεσμικά πλαίσια που καθορίζουν και περιγράφουν τις προηγούμενες δυο παραμέτρους. Έτσι η απόφαση του ΠΙ για την επίσημη εισαγωγή της ΜΣΕ στη διδακτική διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα στην εκπαίδευση. Παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση της μεθόδου είναι πολύπλοκη και απαιτεί σχεδιασμό και οργάνωση, ωστόσο είναι δυναμική και ανταποκρίνεται στην αβεβαιότητα της λύσης ενός προβλήματος. Για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πολυδιάστατου ρόλου τους, του συμβούλου, ερευνητή, διευκολυντή και διαμεσολαβητή ανάμεσα στη γνώση και το μαθητή οι εκπαιδευτικοί στην εποχή της Πληροφορίας της Επικοινωνίας και της Συνεργασίας πρέπει:
·    να εξοικειωθούν με όρους και έννοιες της ΜΣΕ,
·    να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητα της ΜΣΕ στη διδακτική πράξη και την καθημερινή ζωή,
·   να είναι ικανοί να αναλαμβάνουν την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης με τους μαθητές/τριές τους,
·    να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και υλοποίηση του μαθήματος με βάση πραγματικές ανάγκες και ιδέες σχετικές με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα,
·    να αναπτύξουν δεξιότητες αυτο-οργανώσιμης μάθησης,
·    να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργατικής μάθησης, και
·    να αναπτύξουν τις νέες διαδικτυακές δεξιότητες για τον 21ο αιώνα.


Μέθοδος Σχεδίων Eργασίας (Project)



        brainstarming Δραστηριότητες: Μελέτη υλικού - Συζήτηση   


Υπεύθυνη Ενότητας - Επικοινωνία: Νίκη Λαμπροπούλου

Αυτή η θεματική αναφέρεται στην ενδιαφέρουσα ιστορία της ΜΠ και τη δομή της. Επίσης παρουσιάζονται μερικά παραδείγματα. Μπορούμε μαζί να παρουσιάσουμε διάφορα πρότζεκτς με διάφορες θεματικές ενότητες, να προτέινετε τιπς και λύσεις που διευκολύνουν τη εργασία μας. Υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες εργασίας, η παιδαγωγική, η γνωστική ψυχολογία και η κοινωνιολογία. Όταν η εργασία γίνεται με χρήση Η/Υ και Διαδικτύου (όπως εδώ), υπάρχει και ο τέταρτος παράγοντας της τεχνολογίας. (Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν τις νέες τάσεις της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση στην υιοθέτηση στοιχείων από την επιστήμη της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Μηχανής, Human-Computer Interaction.)

Συνέδριο για την Βιομηχανική κληρονομιά



Από τις 20 έως τις 22 του Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στο Nájera (La Rioja) της Ισπανίας, το σεμινάριο με θέμα «αποκατάστασης της Βιομηχανική  κληρονομιάς», που διοργανώνει η Σχολή Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του ΕΔΤΚ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Κληρονομιάς της Ισπανίας), η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού .

«Στο Γκάζι…γίνεται Μουσείο»


Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει την 1η Νοεμβρίου 2011 στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ 984, ημερίδα με τίτλο «Στο Γκάζι…γίνεται Μουσείο».
 Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μια νέα λειτουργία της «Τεχνόπολις», αυτή του ιστορικού και μουσειακού της χαρακτήρα, καθώς και ο σχεδιασμός της για ένα μουσείο αφιερωμένο στη λειτουργία του παλιού εργοστασίου.
Στο πρόγραμμα της ημερίδας συμπεριλαμβάνονται ομιλίες με θεματικές την ιστορία της παραγωγής φωταερίου και του εργοστασίου, την περίοδο της αποκατάστασης ως βιομηχανικό μνημείο, το μέλλον αντίστοιχων τέτοιων χώρων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και το μέλλον σύγχρονων μορφών ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο. Επίσης, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ με θέμα το Γκάζι ως εργοστάσιο αλλά και ως χώρος πολιτισμού.
Διάρκεια ημερίδας: 10.00-20.30
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3475518
Είσοδος ελεύθερη

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τα εξής:

Α’ ΜΕΡΟΣ
10:00 – 10:45 
Σύντομοι Χαιρετισμοί

Kωστής Mπιτζάνης, Δ/νων Σύμβουλος «Τεχνόπολις»
Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος Δ.Σ. «Τεχνόπολις»
Γιώργος Kαμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων
Τέτη Χατζηνικολάου, Δ/ντρια Ελλ. Τμ. του Διεθνούς Συμβουλίου ICOM
Εύα Κοντοσταθάκου, Πρόεδρος «Αθηναϊκού Αερίου»
Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της «Ένωσης Εργαζομένων του Φυσικού Αερίου Αττικής»

10:45 – 12:00  
Το εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου της Αθήνας: Από τη λειτουργία στη διάσωση

Ομιλίες
Μαρία Δανιήλ, (αρχιτέκτων, MSc,Ε.Μ.Π. «Προστασία Μνημείων»)
«Ο δι’ αερίου φωτισμός της πόλης των Αθηνών» (1832-1902)»
Άλκης Πρέπης, (αρχιτέκτων, αν. καθ. Τμήματος Αρχ/νων Μηχ/κων του Δ.Π.Θ)
«Το εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου της Αθήνας: Από τη λειτουργία στη διάσωση»
Κωστής Σπανόπουλος (δημοσιογράφος, πρώην υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΦΑ)
«Η ιστορία του Φωταερίου Αθηνών»
Προβολή ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Άντρεα Λουκάκου
12:15 – 13:00
Ξενάγηση στους χώρους
13:00-14:30
Γεύμα

Β’ ΜΕΡΟΣ
17:00 - 18:30 
Η σημασία και το μέλλον των βιομηχανικών μνημείων στην Ευρώπη

Ομιλίες
David de Haan, (Ironbridge Institute, UK)
“Preserving Gas Works as Museums - the UK Experience”
Prof.Wolfgang Ebert, (Secretary of “European Route of Industrial Heritage”, ERIH)
“Industrial Heritage - what do we achieved, where do we go?”
Ασπασία Λούβη, (Γεν. Δ/ντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς)
«H δημιουργία ενός βιομηχανικού μουσείου: από τη θεωρία στην πράξη»

18:30 – 20:30
Δημιουργία μουσείου  στο Γκάζι

Ομιλίες
Χριστίνα Αγριαντώνη (Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
«Από το Γκάζι στην Τεχνόπολη. Η αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας»
Μαρία Φλώρου (Αρχαιολόγος Μουσειολόγος)
«Γιατί ακόμα ένα μουσείο; Έρευνα και αποτελέσματα»
Σάκης Χατζηγώγας (Μηχανολόγος Μηχανικός)
«Παραγωγή και χρήση του φωταερίου. Το εργοστάσιο γκαζιού στην Αθήνα»
ΔΕΣΦΑ, Δρ. Γιώργος Παπαρσένος (Δ/νων Σύμβουλος)
Αναμένεται ο τίτλος της ομιλίας
ΕΠΑ Αττικής
«Το Φυσικό Αέριο στην Αττική σήμερα»
ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος)
«Η σημασία του Φυσικού Αερίου στην ανάπτυξη της χώρας και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής»
Προβολή ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταύρακα, «Το Γκάζι»


Σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Δήλωση Μιχάλη Καρχιμάκη σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ , Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου, Δήλωση


Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου», έκανε την ακόλουθη δήλωση.



Για μια ακόμη φορά, υπό συνθήκες ακραίων πιέσεων, το ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνησή του, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα στελέχη και τα μέλη του, προέταξαν το εθνικό έναντι του κομματικού. Το πατριωτικό έναντι του μικροπολιτικού. Με την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» πράξαμε αυτό που η συνείδησή μας και η αίσθηση ιστορικής ευθύνης μάς υπαγόρευσαν ως μόνη προοπτική εθνικής σωτηρίας.

Για να δώσουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας και σταθερότητας στους πλέον αδύναμους, στους πλέον δοκιμαζόμενους. Ένα μέλλον στα παιδιά μας. Σε όσους, δηλαδή, θα αποτελούσαν και τον πραγματικά αδύναμο κρίκο αν αφήναμε, όπως ανεύθυνα το ζητά η αντιπολίτευση, το σκάφος έρμαιο στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Τις δύσκολες αυτές στιγμές για τον τόπο και το λαό μας, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαλέξαμε την εύκολη οδό. Δεν βολευτήκαμε στην υποχώρηση, αφήνοντας άλλους να πληρώσουν το λογαριασμό. Δεν το βάλαμε στα πόδια, πετώντας την ασπίδα. Η ενότητα κι η συνοχή του Κινήματός μας, της Κυβέρνησής μας, της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αποτελούν την ώρα τούτη, την ασπίδα της χώρας μας. Αντέξαμε για μιαν ακόμη φορά, ενωμένοι, τους κλυδωνισμούς της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής κρίσης.

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ εκφράζει και συμβολίζει στις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης του λαού μας. Αντιστρατεύεται τις αυτοκαταστροφικές τάσεις. Καταφέραμε με επίπονες διαδικασίες εσωτερικού διαλόγου, ακόμη και με συγκρούσεις, να πετύχουμε τη βέλτιστη σύνθεση, στις δεδομένες συνθήκες. Δεν καταπνίξαμε τον διάλογο, ούτε στο εσωτερικό του κόμματός μας και των οργάνων του, ούτε στις σχέσεις κράτους-πολίτη, ούτε στην κοινωνία. Αντίθετα τον εμβαθύναμε με πρωτόγνωρες, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανοιχτές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, η Κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, στείλαμε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα: ενωμένοι προχωρήσαμε παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις απώλειες. Είναι τώρα η ώρα να πράξουν και οι άλλες πλευρές ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι είναι καλύτερο για να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη χώρα μας να βγει από την κρίση.

Οι μεγάλες και συστηματικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν στη συνέχεια, έχουν να κάνουν, με την προσπάθεια και τη συμβολή όλων ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να απορροφηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, να απεμπλακούν από τα γραφειοκρατικά εμπόδια οι υγιείς επενδύσεις σε όλη τη χώρα και να ενισχυθεί η προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν την μόνη οδό εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣΌλες οι θεμελιώδεις αξιακές προδιαγραφές της νεωτερικότητας βρίσκονται σε συνεχή και εκρηκτική μετατόπιση. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για μετάλλαξη. Όλες οι μεγάλες λέξεις και έννοιες αλλάζουν. Μεταμορφώνονται. Καθόλου τυχαία, η ελευθερία γίνεται «δικαίωμα στην αυτοδιαφοροποίηση», η ισότητα «ισότητα ατομικών ευκαιριών», η πρόοδος «οικονομική μεγιστοποίηση». Όσο για την αλληλεγγύη και την αδελφότητα, αυτές παραμένουν στα αζήτητα. Και οι μεταλλαγές δεν είναι ποτέ αθώες. Έτσι, η αιφνίδια εισβολή του «δικαιώματος στη διαφορά» και του «πολυπολιτισμού» στο προσκήνιο δεν μπορεί να αυτονομηθεί από τα κοινωνικά και ιδεολογικά της συμφραζόμενα. Τα νέα αιτήματα βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, την κατάρρευση των κλειστών πολιτικών οντοτήτων, την αποδυνάμωση των σταθερών εθνικών ταυτοτήτων και την αποσάθρωση του Κράτους Πρόνοιας. Το γεγονός ότι το «δικαίωμα στη διαφορά» φαίνεται να αποσυνδέεται από την κοινωνική δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην άμεση επιβίωση δεν είναι λοιπόν τυχαίο. Για όσο καιρό η καταξίωση της ελεύθερης επιλογής αποδεσμεύεται από την υλικότητα των επιβιωτικών αναγκών όλων δίχως εξαίρεση των αδικημένων, το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο παραμένει ανοιχτό και ανολοκλήρωτο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΗ πρόσφατη -μετά το 1990- αλβανική μετανάστευση προς την Ελλάδα υπήρξε εντυπωσιακή λόγω του πληθυσμιακού όγκου που μετακινήθηκε και ιδιαίτερη για έναν επιπλέον λόγο: για τον προσανατολισμό μόνιμης εγκατάστασης και τους ισχυρούς δεσμούς με το νέο περιβάλλον που ανέπτυξε ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών από την Αλβανία. Η μελέτη της Βασιλικής Παπαγεωργίου, βασισμένη σε εντατική και μακροχρόνια εθνογραφική έρευνα, φωτίζει όψεις αυτού του ζητήματος, εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη μεταναστευτική ομάδα, αυτή των εθνοτικά Ελλήνων της Αλβανίας (Βορειοηπειρωτών). Προσφέροντας μια ανθρωπολογική θεώρηση της μεταναστευτικής εμπειρίας, που μεθοδολογικά προκρίνει την προσέγγιση μικροεπιπέδου -διαπλέκεται, ωστόσο, και διασυσχετίζεται με ευρύτερα πλαίσια αναφοράς μακροεπιπέδου-, επιχειρεί να καλύψει ένα σχετικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία των μεταναστευτικών μελετών. Έτσι, το βιβλίο συνομιλεί με την πιο πρόσφατη κοινωνική θεωρία που έχει αναπτυχθεί σε μια αγγλόφωνη, κυρίως, βιβλιογραφία γύρω από την επεξεργασία των εννοιών του τόπου, του πολιτισμού, της ταυτότητας σε συνθήκες μετακίνησης, και της ενσωμάτωσης, ως κοινωνικής και πολιτισμικής σχέσης των μεταναστών με τα νέα περιβάλλοντα όπου εγκαθίστανται. Ταυτόχρονα, τοποθετείται κριτικά πάνω στο ζήτημα της πολιτισμικής διαφοράς και των κινδύνων υποστασιοποίησής της από έναν άκρατο πολιτισμικό σχετικισμό που λανθάνει συχνά στις θεωρητικές προσεγγίσεις των μεταναστευτικών μελετών.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ 
Χωρίς αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη συστηματική μελέτη και την κατανόηση του κράτους έχει ανανεωθεί. Η αναμενόμενη κρίση και περιθωριοποίηση του κράτους-έθνους, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών και της δυναμικής τής παγκοσμιοποίησης, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η παρούσα έκδοση προσφέρει περιεκτικά κείμενα για όλο το φάσμα των προσεγγίσεων όσον αφορά το σύγχρονο κράτος, που μας εισάγουν στην προβληματική των σχετικών θεωριών. Ο τόμος, γραμμένος από ειδικούς διεθνούς κύρους, μεταξύ άλλων μας παρουσιάζει τις πλουραλιστικές, τις μαρξιστικές, τις μεταδομιστικές, τις βεμπεριανές και τις θεσμικές θεωρήσεις του κρατικού φαινομένου. Εξετάζει επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τους τρέχοντες μετασχηματισμούς του κράτους, το ζήτημα της ''διακυβέρνησης'' και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει τόσο από το οικολογικό και το φεμινιστικό κίνημα όσο και από τις αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση.

ΣΥΜΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

ΣΥΜΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΤο πρόγραμμα για τη μετανάστευση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη αφορά στην ανάγκη για συμμετοχικό δημόσιο διάλογο σχετικά με τη μετανάστευση στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και συνδιοργανώθηκε από το «Δίκτυο Ναυαρίνο», την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το «Πολύδρομο» και το Σύλλογο Αλβανών Μεταναστών «Μητέρα Τερέζα» από τον Οκτώβριο 2010 και μέχρι τον Ιούνιο 2011. Σκοπός του προγράμματος είναι να υπογραμμίσει την αξία της διαπολιτισμικής διάστασης της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως να τονίσει την ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών διαδικασιών ένταξης με τις αντίστοιχες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η διασφάλιση ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους μετανάστες δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με κοινωνική και πολιτική ισότητα.

Η ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Η ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝΕίτε νόμιμη είτε παράνομη, κάθε υιοθεσία εμπεριέχει τους δικούς της κινδύνους. Δεν ξέρεις πού θα σταθεί η μπίλια. Ποιος θα βγει τελικά κερδισμένος. Αν η ρουλέτα δεν ήταν εξαρχής πειραγμένη. Σε ένα παιχνίδι με ρευστούς κανόνες, όπου όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται, δεν μπορείς παρά να ευχηθείς να μην σου συμβεί το χειρότερο. Να αφεθείς στις αγαθές προθέσεις των αγνώστων. Στην καλοσύνη των ξένων. Ο Πέτρος Τατσόπουλος αφηγείται την ιστορία της υιοθεσίας που γνωρίζει καλύτερα. Τη δική του υιοθεσία. Μια υπόθεση ξεκαρδιστική όσο και συγκινητική, αν και συνήθως για τους λάθος λόγους. Καθαρόαιμες κωμικές σκηνές εκτρέπονται αναπάντεχα προς μια δραματική κατεύθυνση, ενώ συμβάντα που προορίζονται να αγγίξουν τις πιο ευαίσθητες χορδές του αναγνώστη γαργαλούν απροσδόκητα τις πατούσες του. Όπως και στο Λούκι Λουκ, οι ράγες και το τρένο προχωρούν ταυτόχρονα. Κανένας δε γνωρίζει τον προορισμό.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ


Λίγους μήνες αφότου διαβάσουμε ένα βιβλίο, δεν θυμόμαστε σχεδόν τίποτε γύρω από αυτό - ίσως ούτε καν τον τίτλο. Εκείνο που θυμόμαστε για καιρό κατόπιν, είναι αν περάσαμε καλά διαβάζοντάς το. Στην ουσία, όποτε προτρέπουμε κάποιον να αγοράσει ένα βιβλίο που διαβάσαμε, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι εμείς χαρήκαμε τη συντροφιά του, για όσο διάστημα κράτησε - και νιώσαμε μια μικρή απώλεια όταν η ανάγνωσή του ολοκληρώθηκε. Το απολαύσαμε.
Με μπούσουλα την απόλαυση, χωρίς προκρούστειες προκαταλήψεις, ο Πέτρος Τατσόπουλος κολυμπάει στο ανοιχτό πέλαγος της ανάγνωσης, ανάμεσα σε κάθε είδους βιβλία -βιβλία εύκολα και βιβλία δύσκολα, διασκεδαστικά και αποκαλυπτικά, εκφοβιστικά και ανακουφιστικά, δυσοίωνα και ευοίωνα- που του κράτησαν καλή παρέα την τελευταία επταετία. Η πλούσια εικονογράφηση του τόμου επικουρεί στην απότιση ενός φόρου τιμής στην ανάγνωση και στη δημιουργία ενός βιβλίου για τα βιβλία.

Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ


Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ  Η ιδέα της προόδου, που έχει αποτελέσει την πυξίδα τής χωρίς προηγούμενο ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών, δεν φαίνεται πλέον ικανή να εμπνεύσει. Η διάχυτη ανασφάλεια που μας επιφυλάσσει η κοινωνία της διακινδύνευσης και οι απειλές που προκύπτουν από την τεράστια οικονομική ανάπτυξη, καθώς η τελευταία έχει οδηγήσει σε ανατρεπτικές και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, μας επιβάλλουν να εξετάσουμε τη θεμελιώδη όσο και πολύσημη ιδέα της προόδου που γεννήθηκε στην νεωτερικότητα και να διερωτηθούμε για το κατά πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Στο παρόν έργο ο Salvadori παρουσιάζει και αναλύει την ταραχώδη ιστορία της ιδέας αυτής. Εξετάζει τη σαγήνη που άσκησε στις κοινωνίες στον 20ό αιώνα καθώς και τους λόγους για τις ήττες που υπέστη. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιβλίο μάς οδηγεί στη διερεύνηση των σημαντικότερων επαναστάσεων, του ιστορικού κομμουνισμού, του ναζισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης. Ο συγγραφέας με γλαφυρότητα και σαφήνεια υποστηρίζει ότι μέσα από την εξέταση των χρήσεων της ιδέας της προόδου μπορούμε να ανανεώσουμε την ελπίδα για πραγματική κοινωνική ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε, όπως χαρακτηριστικά λέει, να δώσουμε ένα μέλλον στο μέλλον μας.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Κυβερνητικός απολογισμός διετίας: Στοιχεία που είναι χρήσιμα να τα γνωρίζει κάθε πολίτης

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ, ΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: ΠΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΝ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙ ΝΔ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ...

1. Δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση τον κυβερνητικό απολογισμό διετίας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μία σύντομη παρουσίαση των βασικότερων στοιχείων του απολογισμού.
2. Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο της σύντομης παρουσίασης του κυβερνητικού απολογισμού. Πρόκειται για στοιχεία που είναι χρήσιμα να τα γνωρίζει κάθε πολίτης. Γιατί τα πράγματα είναι όντως δύσκολα, κανείς δεν πρέπει να εξωραΐζει την αλήθεια, αλλά και κανείς δεν δικαιούται να επίσης να μηδενίζει την προσπάθεια. Ιδιαίτερα αυτοί που φταίνε για τα σπασμένα που πληρώνουμε όλοι μας την τελευταία διετία. Εκείνοι που αφού κατέστρεψαν την Ελλάδα, λιποτάχτησαν και τώρα παριστάνουν τους τιμητές.
3. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία διετία γίνονται πράγματα που αν είχαν ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, πολλές από τις δυσκολίες που περνάμε σήμερα δεν θα ήταν πραγματικότητα. Όμως αυτό που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα πραγματικό πλιάτσικο εις βάρος του δημσίου πλούτου. Ναι, σήμερα μπορεί να γίνονται λάθη, υπάρχουν καθυστερήσεις, υπάρχουν προβλήματα. Ναι, το μέγεθος του χρέους και των ελλειμμάτων που αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει οδήγησαν αναγκαστικά στην λήψη και εφαρμογή αποφάσεων που πονούν. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο, τα ελλείμματα μειώνονται, το κράτος «ξεφουσκώνει», μεταρρυθμίσεις που καθυστερούσαν δεκαετίες αρχίζουν να γίνονται πράξη...

Μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση στο κράτος

2 δισ. ευρώ μειώθηκαν την τελευταία διετία οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου (προμήθειες, αναλώσιμα, αμοιβές Επιτροπών, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα κ.ο.κ). Από 9,3 δισ. το 2009 σε περίπου 7,3 δισ. το 2011. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
-          67% μειώθηκε το 2010 η βενζίνη που κατανάλωσαν τα κρατικά αυτοκίνητα, σε σχέση με το 2009, μετά από τον δραστικό περιορισμό του αριθμού τους και την απόσυρση των χλιδάτων αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
-          74% μειώθηκαν το 2010 οι δαπάνες για ανταλλακτικά και επισκευές των κρατικών αυτοκινήτων. Από 677.184 ευρώ το 2009 σε 173.600 ευρώ το 2010, που συνεπάγεται μείωση 74 %. Και οι μειώσεις συνεχίζονται το 2011.
1,6 δισ. σε δύο χρόνια φτάνει η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τις παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων, το 2011, η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται στα 3,4 δισ. ευρώ, από 4 δισ. ευρώ το 2010 και 5 δισ. το 2009. Το 2012 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2004, δηλαδή στα 2,5 δισ. ευρώ.
1,4 δισ. ευρώ έφτασε η εξοικονόμηση πόρων στην Αυτοδιοίκηση τη διετία 2010-2011 λόγω Καλλικράτη, σε σχέση με το 2009.
-          Οι 76 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και επαρχεία που υπήρχαν αντικαταστάθηκαν με 13 αιρετές περιφέρειες και οι 13 κρατικές περιφέρειες από 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.
-          Οι 1034 δήμοι που υπήρχαν αντικαταστάθηκαν από 325 νέους ισχυρούς Δήμους.
-          Οι 30.795 αμειβόμενες θέσεις αιρετών μειώθηκαν σε 16.657.
-          Τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν σε κάτω από 20.000.
15% φτάνει η μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους του δημοσίου την τελευταία διετία. Στο οκτάμηνο του 2011 η σχετική δαπάνη ήταν 10,1 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. το οκτάμηνο του 2010 και 11,9 δισ. το οκτάμηνο του 2009.
20% μειώθηκαν το 2010 τα ελλείμματα των δημοσίων επιχειρήσεων σε σχέση με το 2009. Επιπλέον μείωση 35% των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων παρατηρείται το 2011.


Μπορούμε να μειώσουμε τα δημόσια ελλείμματα

12 δισ. ευρώ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ένα χρόνο. Από τα 36 δισ. ευρώ (15,7% του ΑΕΠ) το 2009 σε 24 δισ. ευρώ (10,6% του ΑΕΠ) το 2010. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της Ευρωζώνης.
-          Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, η μείωση του ελλείμματος κατά 12 δισ. το 2010 ήταν κατά τα 2/3 αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών του κράτους (μείωση λειτουργικών δαπανών και σπατάλης, μείωση μισθών και συντάξεων), και κατά το 1/3 αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων (π.χ. φόροι).
-          Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται από τα 10 δισ. που μειώθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες το 2010, τα 3 δισ. αφορούσαν μισθούς και συντάξεις ενώ τα 7 δισ. αφορούσαν τις υπόλοιπες δαπάνες του δημοσίου.
-          Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, παρά την ύφεση, τα έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά το 2010 σε σχέση με το 2009. Το 2009, με ύφεση -3,2%, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 48,5 δισ. ευρώ. Το 2010, με ύφεση -3,5%, τα έσοδα έφτασαν τα 50,9 δισ. ευρώ (αύξηση 4,9% σε σχέση με το 2009).
22 δισ. ευρώ θα φτάσει στο τέλος του 2011 η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος (τα έξοδα του κράτους σε σχέση με τα έσοδα, εκτός από τις δαπάνες για πληρωμή τόκων) σε σχέση με το 2009. Από 24,1 δισ. ευρώ το 2009 σε 11,4 δισ. ευρώ το 2010 (μείωση 5,4% του ΑΕΠ) και σε περίπου 2 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται για πρωτοφανή στην ιστορία της ευρωζώνης δημοσιονομική προσαρμογή σε 2 χρόνια, που ολοκληρώνεται το 2012 με την επίτευξη πρωτογενούς - επιτέλους - πλεονάσματος, ύψους 3,2 δισ.


Μπορούμε να πρωτοπορήσουμε

74.000 είναι τα σχόλια σε 204 διαβουλεύσεις στο opengov από τον Οκτώβριο του 2009. Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία περνάει πρώτα από ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση.
2,2 εκατομμύρια πράξεις, από 2.441 φορείς του δημοσίου, έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα στη «Διαύγεια», σε λιγότερο από ένα χρόνο εφαρμογής. Όλες οι αποφάσεις των φορέων του δημοσίου π.χ. για δαπάνες αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο.


Μπορούμε να σταματήσουμε τη διόγκωση του κράτους

200.000 λιγότεροι θα είναι μέχρι το τέλος του 2011 ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι ή σε stage), σε σχέση με το 2009.
-          Το 2010 και 2011 εκδόθηκαν μόλις 7.385 εγκρίσεις νέων προσλήψεων τακτικού προσωπικού (5.190 για το 2010 και 2.195 για το 2011), έναντι περίπου 90.000 και πλέον αποχωρήσεων.
-          Ο αριθμός των συμβασιούχων (έργου, ορισμένου χρόνου και stage) το 2009 ανήρχετο σε περίπου 120.000 απασχολούμενους και σήμερα ανέρχεται σε 35.000, που συνεπάγεται μείωση 70%.


Μπορούμε να κάνουμε το δημόσιο χρέος μας διαχειρίσιμο

110 δισ. ευρώ εξασφαλίσαμε το 2010 για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους με τη δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης που διεκδικήσαμε και στήσαμε από το μηδέν.
-          Με την ιστορική Συμφωνία του Ιουλίου, διασφαλίσαμε την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια, ουσιαστικά βελτιωμένους όρους αποπληρωμής του χρέους καθώς και την ελάφρυνση του βάρους σε κάθε Έλληνα με τη σημαντική μείωση του συνολικού χρέους της χώρας.


Μπορούμε να χτυπήσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά

23.500 συντάξεις σε αποβιώσαντες συνταξιούχους εντοπίστηκαν και διακόπηκαν, μόνο μέσα σε λίγους μήνες από τη λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου Πληρωμής των Συντάξεων.
734 γιατροί εντοπίστηκαν να διαπράττουν υπερβολική συνταγογράφηση με αποτέλεσμα για τους 350 να λυθεί η σύμβαση τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους υπόλοιπους βρίσκεται η διαδικασία σε εξέλιξη
23 γιατροί του Ε.Σ.Υ. απολύθηκαν για υποθέσεις διαφθοράς.
80% έφτασε η μείωση τιμής που επετεύχθη κατά την πρώτη στη χώρα μας ανοιχτή ηλεκτρονική δημοπρασία φαρμάκων, τον Αύγουστο του 2011. Στα τρία πρώτα φάρμακα που αφορούσε, επετεύχθη μείωση από 2.167.000 ευρώ που θα κόστιζε η αγορά των φαρμάκων αυτών, σύμφωνα με την προτεινόμενη αρχική τους τιμή, σε 436.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ναυτιλίας από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος εντοπισμός τριών δεξαμενοπλοίων.
Για πρώτη φορά μπαίνει βαθειά το μαχαίρι, με πραγματικές τιμωρίες, σε θέματα διαφθοράς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αποκαλύφθηκε και διερευνάται το μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων στα ποδοσφαιρικά επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.


Μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως οικονομία

40% είναι η αύξηση στην αξία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο επτάμηνο του 2011, Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
-          11% ήταν η αύξηση στις εξαγωγές το 2010, όταν Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούσε για 2,8%.
Στο 11,8% μειώθηκε το έλλειμμα το 2010 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 14% το 2009. Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 παρατηρήθηκε περαιτέρω μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ
15,4% έφτασε η αύξηση στην αξία των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων το 2010 σε σχέση με το 2009. Η αυξητική αυτή τάση συνεχίζεται, με βάση τα στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2011.
16 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσουν το 2011 οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, πράγμα που συνεπάγεται διψήφια ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το 2010 τόσο ως προς τον αριθμό των τουριστών όσο και ως προς τα έσοδα του κράτους.


Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο

40% αυξήθηκε την τελευταία διετία η συνολική παραγόμενη ισχύς από σταθμούς ΑΠΕ. Από 1.446 MW στο τέλος του 2009 σε 2.020 ΜW σήμερα.
80% αύξηση σε 2 χρόνια θα παρουσιάσει η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ στη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους. Αναμένεται να φτάσει τις 2.500 MW.
Εξαπλασιάστηκε σε δύο χρόνια η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό σύστημα. Από 53 MW το 2009, φτάσαμε στα 313 MW σήμερα.
-          Δημιουργήθηκε Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων και αμέσως μετά υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης.


Μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου

Στο δημόσιο

Για πρώτη φορά, όλες οι προσλήψεις του Δημοσίου, από το 2010, υπάγονται στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, χωρίς παραθυράκια, είτε αφορούν μόνιμους, είτε αφορούν συμβασιούχους υπαλλήλους, είτε το λεγόμενο «στενό», είτε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Για πρώτη φορά στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση μία κρίσιμη διαδικασία όπως η τακτοποίηση αυθαιρέτων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας τον πολίτη ώστε να μην ταλαιπωρείται, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα διαφθοράς και παράνομης συναλλαγής με τις υπηρεσίες.
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αξιοκρατική επιλογή Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, μέσα από μια αντικειμενική διαφανή διαδικασία και με οργανωμένη και μαγνητοφωνημένη συνέντευξη.

Στην παιδεία

1,5 εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν χρησιμοποιήσει ήδη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο την ψηφιακή πλατφόρμα του «Ψηφιακού Σχολείου» http://digitalschool.ypaideias.gr που παρέχει διαδικτυακά όλο το υλικό που πρέπει να έχει ο μαθητής και ο δάσκαλος στα χέρια του.
500.000 μαθητές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει, μέσα σε λιγότερο από οκτώ μήνες την ψηφιακή πλατφόρμα www.study4exams.gr που παρέχει διαδικτυακά σε κάθε μαθητή όλο το χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό για τις ανάγκες προετοιμασίας ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων.
Για πρώτη φορά ψηφίστηκε με ευρύτατη διακομματική συναίνεση νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανατρέπει τα δεδομένα.

Στα δημόσια οικονομικά

Για πρώτη φορά, λειτουργεί στη χώρα μας, από το 2010, Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως ανεξάρτητη αρχή.
Για πρώτη φορά, παρακολουθείται το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και δημοσιεύονται σε μηναία βάση ενοποιημένα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Για πρώτη φορά, εφαρμόζεται η έννοια του ελέγχου των δαπανών. Οι φορείς ελέγχουν εάν υπάρχει διαθέσιμη πίστωση πριν αναλάβουν οποιαδήποτε υποχρέωση.
Για πρώτη φορά, ελέγχονται τα οικονομικά όλων των δήμων της χώρας χωρίς εξαίρεση μέσω Κεντρικής Βάσης Δεδομένων που τέθηκε σε εφαρμογή το 2011.

Στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

3.000 και πλέον ελληνικές και ξένες εταιρίες έχουν ιδρυθεί τους τελευταίους πέντε μήνες μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης, σε 1 μέρα, σε 1 σημείο, με το μισό κόστος για τον επιχειρηματία.
2,2 δισ. θα φτάσει στη διετία 2010-2011 η καταβολή οφειλών σε επιχειρήσεις από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο.
-          Το 2009 οι οφειλές έφταναν τα 6,5 δις ευρώ και σε 5 χρόνια (2004-2009) η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλλε μόνο 1,7 δισ. ευρώ. Το ίδιο ακριβώς ποσό, 1,7δισ. ευρώ, εκταμιεύτηκε τους τελευταίους 20 μήνες, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη στενότητα πόρων που υπάρχει.
3,5 δισ. ευρώ ήταν το ύψος των επενδύσεων που προχώρησαν αφού τις απαλλάξαμε από χρόνιες διοικητικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αντιμετώπιζαν.

Στην αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε.

23% έχει φτάσει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σήμερα όταν το παραλάβαμε με απορρόφηση 2,9% τρία χρόνια μετά την έναρξή του το 2007.

Στην επαγγελματική ελευθερία

150 και πλέον είναι τα επαγγέλματα που ανοίγουν για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες.

Στην καθημερινότητα του πολίτη

20.000 και πλέον σημεία παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας θα βρίσκονται στη διάθεση όλων των ασφαλισμένων, σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα αποκτάει για πρώτη φορά πραγματικό, επαρκές και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Για πρώτη φορά ξηλώθηκαν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ξεκινώντας από τις κεντρικές λεωφόρους.

Στην ασφάλεια του πολίτη

Για πρώτη φορά λειτούργησε στη χώρα μας η Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) πρώτα στην Αθήνα και αργότερα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας.
327 σπείρες και εγκληματικές οργανώσεις, μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2011, έχει εξαρθρώσει η ΕΛ.ΑΣ, κατάσχοντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων.

Στην εξυπηρέτηση του αγρότη

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στη χώρα μας το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Με το μητρώο αγροτών ξέρουμε ποιοι είναι οι αγρότες, πόσοι είναι, πού είναι εγκατεστημένοι, με τι είδους καλλιέργειες ασχολούνται, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η χάραξη και η εφαρμογή των πολιτικών μας.
Για πρώτη φορά αποφασίστηκε στη χώρα μας η αξιοποίηση της αργούσας γεωργικής γης που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη διανομή της, έναντι συμβολικού αντιτίμου, κυρίως σε νέους που επιθυμούν να εισέλθουν στο επάγγελμα του αγρότη.
Για πρώτη φορά οι κοινοτικές ενισχύσεις καταβάλλονται στην ώρα τους στους παραγωγούς. Καταβλήθηκαν κοινοτικές ενισχύσεις στους γεωργούς ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ταχύτερα από κάθε άλλη φορά.

Στα ανθρώπινα δικαιώματα

Μηδενική ήταν το 2009 στη χώρα μας η χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε αιτούμενους ασύλου.
  • Το ποσοστό έχει ανέλθει πλέον στο 12,35%, από τα πιο υψηλά ποσοστά εντός Ε.Ε. Οι εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος από 47.000 ανέρχονται πλέον στις 38.100.

Στον πολιτισμό

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στη χώρα μας Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων και Μητρώο Επιχορηγήσεων θέτοντας τέρμα στη χρόνια κατάσταση των επιχορηγήσεων-ρουσφετιών και στις πελατειακές σχέσεις.

Στον τουρισμό

28,6% έφτασε η αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας, μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, το πρώτο οκτάμηνο του 2011 ως αποτέλεσμα και της άρσης του cabotage στην κρουαζιέρα.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαϊκή υποδομή για την προστασία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με συμμετοχή του ΙΤΕ


21 πρωτοποριακοί ευρωπαϊκοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συντήρησης αρχαιολογικών και ιστορικών αντικειμένων, μνημείων και έργων τέχνης συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην ερευνητική υποδομή CHARISMA (Cultural Heritage Advanced Research Infrastructures, Synergy for a Multidisciplinary Approach to Conservation/Restoration), με στόχο τη μελέτη, προστασία και ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς Στην υποδομή, η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 9,66 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, συμμετέχει, μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στόχος της υποδομής είναι η εδραίωση μίας πολυεπιστημονικής συνέργειας που θα οδηγήσει σε νέες ερευνητικές μεθοδολογίες και καινοτόμες τεχνολογίες για τη διάγνωση και συντήρηση αρχαιολογικών και ιστορικών αντικειμένων, μνημείων και έργων τέχνης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Η φτώχεια αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στερεί από τα παιδιά όλες τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και ν' αναπτυχθούν και είναι η κύρια αιτία εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάθε χρόνο. Τα κάνει ευάλωτα στις ασθένειες, την εκμετάλλευση, την κακομεταχείριση, τη βία, τις διακρίσεις και τον στιγματισμό. Δεν έχουν καθαρό νερό, εμβόλια, περίθαλψη, εκπαίδευση και τροφή.
Σήμερα, στο φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιστοιχεί μόλις το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος και σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF το 1 στα 2 παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο - περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά - ζουν στη φτώχεια, στερούμενα βασικών αγαθών όπως η κατοικία, το καθαρό νερό, η φροντίδα υγείας.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε έντονα σήμερα, απειλεί ν'ανατρέψει πολλά από τα παγκόσμια επιτεύγματα στον τομέα της παιδικής ευημερίας.
Η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να ξεκινήσει με την προστασία και την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η επένδυση στα παιδιά είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Χωρίς την πραγμάτωση όλων των δικαιωμάτων των παιδιών, η φτώχεια δεν μπορεί να μειωθεί. Επενδύοντας ένα μικρό μόνο ποσοστό από τον παγκόσμιο πλούτο, όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, που περιλαμβάνει επαρκή διατροφή, ασφαλές πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής, στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και βασική εκπαίδευση.
Στη φετινή της κεντρική έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2011», η UNICEF επισημαίνει πως επενδύοντας στα 1,2 δισεκατομμύρια εφήβων στον κόσμο, ηλικίας 10 έως 19 ετών τώρα, είναι δυνατόν να σπάσει ο βαθιά ριζωμένος φαύλος κύκλος της φτώχειας και της ανισότητας.
Τονίζει επίσης πως με 81 εκατομμύρια νέους ανθρώπους άνεργους παγκοσμίως το 2009, η ανεργία των νέων παραμένει πηγή ανησυχίας σχεδόν σε κάθε χώρα. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογικής εργασίας απαιτεί δεξιότητες που πολλοί νέοι δεν διαθέτουν. Αυτό δεν έχει μόνο αποτέλεσμα τη σπατάλη του ταλέντου των νέων, αλλά αποτελεί επίσης μια χαμένη ευκαιρία για τις κοινότητες και τις χώρες στις οποίες ζουν.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας η UNICEF προτείνει πως είναι αναγκαίες στοχευμένες επενδύσεις στους παρακάτω βασικούς τομείς:
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση, έτσι ώστε οι νέοι να έχουν τα μέσα να βγουν από τη φτώχεια και να συμβάλουν στις εθνικές οικονομίες.
  • Ενίσχυση της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανισότητας, μέσα από προγράμματα με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα παιδιά, ώστε να προληφθεί η πρόωρη και απότομη μετάβαση στην ενηλικίωση.