Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε.

Αθήνα, 27-10-2011
Δευτεροβάθμιο Συντονιστικό
Εκτελεστική Γραμματεία
www.pask.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Ελληνικός λαός υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία: Φέρνει τη
χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. Κατεδαφίζει τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας,
της ασφάλειας και της εργασίας. Ακυρώνει το δικαίωμα στη ζωή και στην
αξιοπρέπεια. Εξοντώνει τους εργαζόμενους και καταστρέφει κάθε παραγωγικό και
κοινωνικό ιστό.
Σε αυτές τις κρίσιμες για το μέλλον του έθνους και του λαού μας στιγμές, είναι
ανάγκη να επαναεπιβεβαιώσουμε την πίστη και την προσήλωσή μας στις αρχές του
σοσιαλισμού και των ανθρώπινων αξιών.
Η ΠΑΣΚ Καθηγητών ΔΕ είχε και έχει κινηματική αντίληψη και δράση. Πιστεύει σε
έναν συνδικαλισμό διεκδίκησης αλλά και δημιουργίας.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους–γιατί τα προβλήματα είναι κοινά– πρέπει να
αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης νέο-φιλελεύθερης πολιτικής και
να αναδείξουμε το ρόλο του εκπαιδευτικού και της δημόσιας εκπαίδευσης για την
πρόοδο της χώρας.
  •  Με συνείδηση της ευθύνης μας για το παρόν και το μέλλον
  •  Χωρίς ανέξοδη ρητορεία και μαξιμαλιστικούς σχεδιασμούς, που αγνοούν τις
πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες του κινήματος
Απαιτείται συντονισμένη δράση στηριγμένη στην ενότητα, στην εκτίμηση των
καταστάσεων, στους συλλογικούς μας θεσμούς.
Ακραίες συνδικαλιστικές αντιδράσεις, δεν ενισχύουν το εργατικό κίνημα.
Αντίθετα το αποδυναμώνουν, το συκοφαντούν και το δυσφημούν.
Η Παράταξή μας, σεβόμενη τη βούληση των συναδέλφων, όπως αυτή διαμορφώθηκε
και από τις τελευταίες Γ.Σ. του κλάδου, συνεχίζει να υιοθετεί τις μορφές δράσης
που συσπειρώνουν όλους τους εργαζόμενους.
Αγωνιζόμαστε συλλογικά με πίστη στα δικαιώματά μας.
Σε μια οριακή και κρίσιμη ιστορική στιγμή η ελπίδα μας είναι τα κοινωνικά
κινήματα.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Π.Α.Σ.Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ… 21/10/2011

      Γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου και επιθυμούν να πιστοποιηθούν, ότι σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εξετάσεις πιστοποίησης προβλέπεται να διεξαχθούν εντός του Δεκεμβρίου 2011 (σε 3 περίπου Σαββατοκύριακα), σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα.
Οι δοκιμασίες πιστοποίησης Β’ επιπέδου θα βασιστούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στη προηγούμενη 1η περίοδο πιστοποίησης, δηλαδή on line εξέταση, η οποία περιλαμβάνει αυτοματοποιημένο (τεστ ερωτήσεων) και μη αυτοματοποιημένο μέρος (ανάπτυξη πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη). Στην «Πύλη Ενημέρωσης» της Πράξης (εδώ) διατίθενται δείγματα θεμάτων, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης Β’ επιπέδου έχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα προγράμματα επιμόρφωσης της παρούσας Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση συμμετοχής τους στην πιστοποίηση, αποτελεί η συμμετοχή τους στις δράσεις «εφαρμογής στην τάξη» και η παρουσία τους στο 90% τουλάχιστον των επιμορφωτικών συνεδριών και υποστηρικτικών συναντήσεων.
Όσοι από τους επιμορφούμενους της 2ης περιόδου επιμόρφωσης (Δεκέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011) έχουν ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα (e-mail) σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής συμπληρωματικών «παρεμβάσεων» με αξιοποίηση ΤΠΕ προκειμένου να θεωρηθεί επαρκής η συμμετοχή τους στην επιμόρφωση αναφορικά με το σκέλος της «εφαρμογής στην τάξη», θα έχουν δικαίωμα αίτησης συμμετοχής στις δοκιμασίες πιστοποίησης, μόλις ολοκληρώσουν τις υπολειπόμενες «παρεμβάσεις» και καταχωρίσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο Πληροφοριακό σύστημα (MIS) του έργου, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν ήδη δοθεί.
Νεώτερα στοιχεία, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή τους, θα δημοσιεύονται στην παρούσα «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
την οποία οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επισκέπτονται συχνά για την έγκαιρη ενημέρωσή τους και για να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στην υπηρεσία Help Desk, εδώ.
 
 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός νέων, με ταινία για τη θάλασσα


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης για τις Θαλάσσιες Επιστήμες και την Τεχνολογία (EurOcean) διοργανώνει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους ή ντοκυμαντέρ για παιδιά και νέους με τίτλο «Η θάλασσα και εμείς - Δεσμοί μεταξύ των ωκεανών και καθημερινών μας δραστηριοτήτων». Στην πιο πρωτότυπη ταινία που θα υποβληθεί θα απονεμηθεί το βραβείο «Professor Mario Ruivo», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που θα μοιραστεί στους νικητές της ηλικιακής κατηγορίας 12-18 ετών και εκείνης των 18-21 ετών. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής να καλύπτονται από τους διοργανωτές.
Οι υποψήφιες ταινίες πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα ή να έχουν αγγλικούς υπότιτλους, μέγιστη διάρκεια ως 15 λεπτά, μέγεθος ως 700 MB και να έχουν αποσταλεί στην HELMEPA (Περγάμου 5, Νέα Σμύρνη 171 21) ως την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012, ενώ πρέπει να συνοδεύονται από δήλωση συμμετοχής που θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.eurocean.org/np4/2279.html. Για τις λεπτομέρειες, δείτε την ιστοσελίδα www.helmepajunior.gr/.

Η λογική της παράνοιας

"Ασ τους άλλους. Εσύ ο ίδιος, που ευθύνεσαι; Τι προσάπτεις στον εαυτό σου; Από εκεί θα βρεθούν τα υπόλοιπα. Όσο αυτό δεν γίνεται, η κρίση θα παρατείνεται, το σάπισμα θα βαθαίνει και τα φαινόμενα της ανομίας θα γίνονται πιο άγρια. Ψυχή έχουμε; δεν έχουμε κατανόηση του εαυτού μας. Άλλο να είσαι έξυπνος και άλλο να κατανοείς. Η κατανόηση είναι ένας βαθμός πάνω από την εξυπνάδα και την γνώση; είναι μία ευαισθησία βαθύτερη, η οποία έχει να κάνει με το κατά πόσο βγαίνουμε από τον εαυτό μας. Παριστάνουμε ή νομίζουμε ότι είμαστε πολύ κοινωνικοί, ενώ στο βάθος έχουμε έναν συναισθηματικό εγωκεντρισμό που μας οδηγεί σε ναυάγια και καταθλίψεις. Ενδιαφέρει αυτή την ώρα της κρίσεως να κοιταχτούμε απ έξω. Τι σημαίνει "απ έξω"; Σημαίνει αντί να παίρνουμε θέσεις, να κατανοούμε. Έτσι και στον εαυτό μας θα μένουμε και θα ισορροπούμε. Αντίθετα, εμείς καθρεφτιζόμαστε στις επιθυμίες μας, δηλαδή δεν κοιταζόμαστε πουθενά. Υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε;

Είκοσι κείμενα του Στέλιου Ράμφου με κυρίαρχο θέμα την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της σημερινής Ελλάδας, δηλαδή την τρέχουσα κρίση. Τα κείμενα αυτά φιλοξενήθηκαν στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Τα περιεχόμενα του βιβλίου ανακεφαλαιώνει ένας ανέκδοτος επίλογος που ανοίγει νέο ορίζοντα κατανόησης του συνολικού ελληνικού προβλήματος.

Ο Στέλιος Ράμφος στη ΝΕΤ με την Έλλη Στάη (26 9 2011)

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ

Το 1959 ο Μισέλ Μαρινί είναι δώδεκα ετών. Είναι η εποχή του ροκ-εν-ρολ και του Πολέμου της Αλγερίας. Ο ίδιος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, μανιώδης αναγνώστης και θαμώνας τού Balto, ενός μπιστρό στη λεωφόρο Ντανφέρ-Ροσρώ, όπου συναντιέται με τους φίλους του για να παίξουν ποδοσφαιράκι. Στην πίσω αίθουσα του μπιστρό θα γνωρίσει τον Ίγκορ, τον Λεονίντ, τον Σάσα, τον Ίμρε και την υπόλοιπη παρέα, πολιτικούς πρόσφυγες από τις κομμουνιστικές χώρες. Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τις οικογένειές τους, πρόδωσαν τα ιδανικά και τα πιστεύω τους. Συναντήθηκαν στο Παρίσι, στη Λέσχη σκακιστών που φιλοξενεί η πίσω αίθουσα του Balto, όπου συχνάζουν επίσης ο Ζοσέφ Κεσέλ και ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Επιπλέον, τους δένει ένα φοβερό μυστικό, που ο Μισέλ τελικά θα το ανακαλύψει. Η γνωριμία με τα μέλη της Λέσχης θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του αγοριού. Γιατί είναι όλοι τους αθεράπευτα αισιόδοξοι. Πορτρέτο μιας γενιάς, λεπτομερής αναπαράσταση μιας εποχής, γλυκόπικρο χρονικό μιας εφηβείας: ο Jean-Michel Guenassia γράφει ένα μυθιστόρημα που εντυπωσιάζει τόσο με την ευρύτητα του θέματος που πραγματεύεται όσο και με την αυθεντικότητα που αναδίδεται από τις σελίδες του.

Το κόστος διατροφής στην αρχαιότητα

Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας ετοίμασε έκθεση για τις τιμές των προϊόντων στον ελλαδικό χώρο από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 20ό αι.
 
Της Γιωτα Συκκα (www.kathimerini.gr)
Mέχρι το περασμένο καλοκαίρι, οι περισσότεροι καταναλωτές που έκαναν τα εβδομαδιαία τους ψώνια στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, στον φούρνο ή τον χασάπη, ίσως αγνοούσαν πόσο κόστιζε ένα κιλό χοιρινό, τα λαχανικά και τα φρούτα της οικογένειας, ακόμη και το ψωμί της ημέρας. Να όμως που η κρίση, ο φόβος της χρεοκοπίας, οι αμοιβές που συρρικνώνονται και κυρίως τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά μέτρα, μας έκαναν Γερμανούς. Οχι μόνο να ψωνίζουμε πιο συνετά χωρίς να γεμίζουμε ασφυκτικά το καλάθι, αλλά κυρίως να αρχίσουμε να μαθαίνουμε για το κόστος της καθημερινής διατροφής.
Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας είχε γρήγορα αντανακλαστικά. Εκμεταλλευόμενο την κρίση αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών να μάθουν περισσότερα για τις τιμές των βασικών προϊόντων, στον ελλαδικό χώρο από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 20ό αι., ετοίμασε την περιοδική έκθεση «Το κόστος της Διατροφής. Πόσο κοστίζει τι, από την αρχαιότητα έως σήμερα», που παρουσιάζεται εδώ και λίγες ημέρες με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας στο Πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου στη Λευκωσία.
 ...
...

... τι γινόταν και τον καιρό του Oθωνα στην Αθήνα. Ο μισθός ενός δασκάλου τότε ήταν 100 δρχ. τον μήνα κι αν ο δάσκαλος έπρεπε να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια, έδινε πέντε δραχμές. Οσο για τον καφέ τον πλήρωνε κάτι παραπάνω ως είδος πολυτελείας: 2,10 δρχ. το κιλό. Τότε το 80% του ημερομισθίου πήγαινε στη διατροφή. Σήμερα δίνουμε μόνο το 30%. Τον 5ο αι. π.Χ. το γουρουνάκι γάλακτος κόστιζε 3 δραχμές το κιλό, σήμερα κοστίζει 8 -10 ευρώ.

ενδεικτικές τιμές: στο Βυζάντιο τον 12ο αι., 10 μήλα κόστιζαν ένα τεταρτηρόν, Η τιμή του καφέ, στις αγορές της Αθήνας ήταν, το 1834 2,10 δρχ/Κιλό, το 1931 46,89 δρχ/Κιλό, το 1975 145,47 δρχ/Κιλό και σήμερα  1148 δρχ/Κιλό ή 3,37 €/κιλό.

από www.kathimerini.gr