Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

... θέση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, Συνεργασία, Παρεμβάσεις) ότι δεν πρέπει να νομοθετηθεί τίποτε σχετικό με την εκπαίδευση...

Αθήνα 12/03/2012

Δευτεροβάθμιο Συντονιστικό
   Εκτελεστική Γραμματεία
            www.pask.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα την περίοδο αυτή, πλήττει κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία υφίστανται, κατά κύριο λόγο, τις συνέπειες της διαρκούς αφαίμαξης των εισοδημάτων και της εφαρμογής άδικων, σκληρών μονομερών και αναποτελεσματικών μέτρων.

Η ίδια η κρίση αναδεικνύει και τη σημασία της επένδυσης στην παιδεία, που οφείλει να είναι το πρώτο και το βασικό μέλημα των κυβερνώντων. Όχι μόνο γιατί αποτελεί επένδυση στο μέλλον, στα παιδιά μας, αλλά και επειδή θα αποφέρει μακροπρόθεσμα μεν αλλά ουσιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία.

Η αναγκαία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα βασίζεται στην εκπαίδευση και κυρίως στην επαγγελματική.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στη χώρα μας οι όποιες θετικές προσπάθειες για εκπαιδευτικές πολιτικές, ματαιώνονται πολύ συχνά ή παραπέμπονται στις καλένδες, λόγω αλλαγής των κυβερνήσεων ή ακόμα και υπουργών της ίδιας κυβέρνησης.

Ως παράταξη - χωρίς να αποποιούμαστε και τις δικές μας ευθύνες - πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι μικροπαραταξιακές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τουλάχιστο σε ότι αφορά τα θέματα της παιδείας. Είναι ανάγκη να υπάρξει, επιτέλους, ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία, πάνω στο οποίο θα στηριχτεί και η ανάπτυξη της χώρας.

Σήμερα, ύστερα από διάλογο αρκετών ετών, έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένη πρόταση για το Λύκειο (Τεχνολογικό και Γενικό), καθώς και για το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς, όμως, δεν φαίνεται ότι θα φτάσουν στη Βουλή, τουλάχιστο στην παρούσα φάση.

Ποιος άραγε νομιμοποιείται και παίρνει την ευθύνη να μη γνωρίζουν έγκαιρα οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα αναλυτικά προγράμματα που θα ισχύσουν την επόμενη σχολική χρονιά;
 
Ως Παράταξη, έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση για τα σχέδια νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναγνωρίζοντας τα θετικά σημεία τους, που είναι αρκετά, και ασκώντας κριτική σε σημεία με τα οποία έχουμε διαφορετική άποψη.

Ιδιαίτερα για την Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι είναι αναγκαία η ενιαία μορφή και λειτουργία της, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και μόνο, καθώς και η θέσπιση του τέταρτου έτους ειδίκευσης, το οποίο θα εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4 σύμφωνα με το ν. 2009/92. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα οδηγήσει στην αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των οργανικών θέσεων για τις τεχνικές ειδικότητες.

Έγκαιρα επισημάναμε, επίσης, ότι η θέση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, Συνεργασία, Παρεμβάσεις) ότι δεν πρέπει να νομοθετηθεί τίποτε σχετικό με την εκπαίδευση, επειδή η παρούσα κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού, ταυτίζεται απολύτως με τη στείρα άρνηση του κόμματος της Ν.Δ., που επιβεβαιώθηκε και με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της.

Εκτίμησή μας ήταν και είναι ότι η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με τις παραλείψεις και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά σε επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς θα επισωρεύσει προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί.

Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση:
  •  Είμαστε σίγουροι ότι στον κλάδο μας υπάρχουν πολλές δημιουργικές δυνάμεις που μοχθούν για την παιδεία και την εκπαίδευση του λαού μας. 
  • Πιστεύουμε στον Έλληνα εκπαιδευτικό, ο οποίος, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δίνει τον καλύτερο εαυτό του, για να στηρίξει τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση.
  • Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας όλων των δημιουργικών, προοδευτικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων στον χώρο της εκπαίδευσης.
Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που έχουν δημιουργική πρόταση.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Π.Α.Σ.Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.

 

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

"Η θέση του βρετανικού Τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 1955-1965"

«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» και οι εκδόσεις «GUTEBERG” , την Τετάρτη 4 Απριλίου και ώρα 20:00 στο «Σπίτι της Κύπρου», Ξενοφώντος 2 Α – Αθήνα, παρουσιάζουν  το βιβλίο της Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη Κοινωνιολόγου – Δημοσιογράφου, Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής με θέμα "Η θέση του βρετανικού Τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 1955-1965".



Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι η ανάδειξη της θέσης του βρετανικού Τύπου στα ελληνοτουρκικά θέματα τη δεκαετία 1955-1965. η πρωτοτυπία του εν λόγω έργου έγκειται στη μελέτη πρωτογενούς υλικού των εφημερίδων The Times και The Guardian αναφορικά με την προβολή της δράσης της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, καθώς και της μετέπειτα εξέλιξης του κυπριακού ζητήματος, των διωγμών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, των εκλογών στην Ελλάδα και της εκτενούς αναφοράς σε πρόσωπα με πολιτική δράση στη χώρα. Επιπλέον, διερευνάται η σχέση ανάμεσα στα βρετανικά Μ.Μ.Ε., στα κέντρα εξουσίας, στις ομάδες πίεσης και στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, και αναδεικνύεται η σαφής προσπάθεια του βρετανικού Τύπου να προβάλει εκλεπτυσμένα, αλλά αυστηρά, τις πολιτικές επιδιώξεις και θέσεις της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα εξετάζεται ενδελεχώς το ζήτημα της "αντικειμενικότητας" στην άσκηση δημοσιογραφίας, ειδικά όταν πρόκειται για περίπλοκα πολιτικά θέματα, όπως το κυπριακό ζήτημα.

"Ο κόσμος δεν χρειάζεται μόνο ψωμί και νερό"

"εδώ δεν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις, στον πολιτισμό θα δοθούν;"

"Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση, οχι μόνο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την πνευματική ευζωία των ανθρώπων και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ο κόσμος δεν χρειάζεται σήμερα μόνο ψωμί και νερό. Μεγάλο ρόλο παίζει και το περιβάλλον στο οποίο ζει κανείς. Αν αυτό είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την πολιτιστική του ταυτότητα, την αίσθηση οτι ανήκει κάπου όπου νιώθει υπερήφανος, σίγουρα θα τον βοηθήσει σημαντικά στο να ξεπεράσει περιόδους μεγάλης κρίσης όπως αυτή που βιώνει η χώρα σας σήμερα".

"... υπάρχουν παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονταν σε μεγάλη παρακμή και απέκτησαν νεα ζωή κάνοντας μαζικές ενέσεις πολιτισμού. Όπως η Μεγάλη Βρετανία μετά το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, ή ακόμη το Βέλγιο και πόλεις όπως η Λιέγη, η Γλασκώβη και βεβαίως το Μπιλμπάο, το οποίο έγινε μια άλλη πόλη μετά το χτίσιμο του Μουσείου Guggenheim. Σε πολλές από αυτές υπήρχε μεγάλη απελπισία, αλλά ήταν σαν να χτίστηκαν ξανά από την αρχή".

Σνέσκα Μιχαήλοβιτς
Γενική γραμματέας της Europa Nostra (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιά). 

Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών 

Η Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου για το σημαντικό ρόλο της Europa Nostra στην ανάδειξη του πολιτισμού της Ευρώπης μέσω της ΕΕ για το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra Awards 2010 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.