Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Χορήγηση επιδόματος ενοικίου στους συναδέλφους που υπηρετούν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους.


Αθήνα,  03-09-2012
    


Δευτεροβάθμιο Συντονιστικό
      Εκτελεστική Γραμματεία
               www.pask.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Χορήγηση επιδόματος ενοικίου στους συναδέλφους που υπηρετούν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους.
Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι,
Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. εύχεται σε όλες και όλους σας καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και δύναμη.
Η ανάγκη για συσπείρωση και αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου, απέναντι στις διαρκείς πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και ύφεσης γίνεται σήμερα επιτακτική.
Εκτός από τη νέα επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και τους μισθούς της ντροπής, που θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση, αυτή τη σχολική χρονιά πρέπει να αποτρέψουμε μια σειρά από σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, όπως είναι η αξιολόγηση, η εργασιακή εφεδρεία, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, ο μηδενισμός των διορισμών και η δραματική μείωση των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Ειδικότερα:
1.       Μισθολογικά
Με την προαναγγελθείσα ολική κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, οι μισθοί πείνας συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.
Ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι, που είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, είναι αδύνατο με τα 640 € του μισθού τους να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.
Η Παράταξή μας διεκδικεί όχι μόνο τη διατήρηση των δώρων και του επιδόματος αδείας αλλά και τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου στους συναδέλφους που υπηρετούν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους.
2.       Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Σταθερή και αταλάντευτη θέση της ΠΑΣΚ είναι ότι η αξιολόγηση είναι δυναμική διαδικασία που πρέπει να στοχεύει στη συνεχή βελτίωση όλων των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, του εκπαιδευτικού και γενικότερα της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.
Σε καμιά περίπτωση η αξιολόγηση δε μπορεί να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα ούτε να συνδέεται με τη βαθμολογική ή τη μισθολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού.
Γι΄ αυτό είμαστε αντίθετοι με την αξιολόγηση που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας, επειδή αποβλέπει στην εξοικονόμηση πόρων μέσα από τη μισθολογική καθήλωση και όχι στη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στην επαγγελματική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού.
3.       Εφεδρεία
Ο νόμος 4024/2011 εξαιρεί ρητά τους εκπαιδευτικούς από την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Και είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα από κανέναν. Ωστόσο τη συζήτηση άνοιξαν με δηλώσεις τους τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός Παιδείας, που δεν αποκλείουν την εφαρμογή της εφεδρείας και την εκπαίδευση, και μάλιστα από το 2013 !!  
Για την ΠΑΣΚ Καθηγητών ΔΕ το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή της απόλυσης συναδέλφων, αποτελεί «κόκκινη» γραμμή. Γιατί ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν  καταστροφικό όχι μόνο για τον κλάδο μας αλλά για την εκπαίδευση στο σύνολό της.
4.       Αύξηση του διδακτικού ωραρίου
Είναι αποδεδειγμένο ότι τόσο ο διδακτικός χρόνος όσο και ο χρόνος παραμονής των Ελλήνων εκπαιδευτικών στο σχολείο δεν υπολείπονται του αντίστοιχου των χωρών της Ε.Ε. Από την άλλη είναι ολοφάνερο ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προανήγγειλε με δηλώσεις της την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
Είναι προφανές ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών δε στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα της εκπαίδευσης αλλά εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια δραστικής μείωσης των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
5. Διορισμοί
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν εφέτος μόλις 185 νέοι διορισμοί, τη στιγμή που οι συνταξιοδοτήσεις, μόνο γι’ αυτή τη σχολική χρονιά, έφθασαν τις 3.200!
Πάγια θέση της Παράταξής μας είναι ότι η επιζητούμενη ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση απαιτεί την άμεση κάλυψη, με μόνιμους διορισμούς, όλων των πραγματικών κενών σε διδακτικό αλλά και σε διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
6.       Λειτουργικά έξοδα σχολείων
Μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί στους δήμους μόνο η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά δόσεις της επιχορήγησης του 2012, και μάλιστα μειωμένη κατά 33% σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα εκτοξεύσει στα ύψη τις δαπάνες για τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Τίθεται, επομένως, σοβαρό ζήτημα λειτουργίας των σχολείων, αφού δε θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.
Συναδέλφισσες -Συνάδελφοι,
Είναι επιτακτική η ανάγκη να αγωνιστούμε ενωτικά και κινηματικά ενάντια σε αυτή την πολιτική, που βάζει στο στόχαστρο την κοινωνία συνολικά αλλά και τους εκπαιδευτικούς ειδικότερα.
Επιβάλλεται να απεγκλωβιστούμε, επιτέλους, από τα μνημόνια, που συνεπάγονται συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές των κοινωνικών αγαθών, κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.
Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ. Ε.  βρίσκεται, για μια ακόμη φορά, στην πρώτη γραμμή του Αγώνα, με αρχές και θέσεις, με συνέπεια και καθαρό λόγο.
Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα όλες και όλους τους συναδέλφους, μέσα από μορφές δράσης που βασίζονται στην ενότητα και στους συλλογικούς μας θεσμούς.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε.