Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Διάφορες Εκδηλώσεις

«Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα»

Εκδήλωση για εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου και Βιβλιοθήκη Goethe Institut Athen

18 και 19 Νοεμβρίου 2011


Photo: Copyright ©colourbox

  • Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν διαβάζουμε;
  • Τι μας αποκαλύπτουν οι σύγχρονες έρευνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου;
  • Υπάρχουν σύγχρονες τεχνικές που να προάγουν το διάβασμα;
  • Ποιες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γονείς, εκπαιδευτικούς και ποιες από τους εφήβους και τους νέους;
  • Με ποιον τρόπο μπορούν να συνεργασθούν γονείς, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και βιβλιοθηκονόμοι σε αυτό το επίπεδο;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη διήμερη εκδήλωση που διοργανώνεται την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο,http://www.eugenfound.edu.gr/.).

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων με στόχο να σας βοηθήσει να κάνετε πιο ενδιαφέρον το μάθημα για σας και τους μαθητές σας.

Το 1ο σεμινάριο έχει θέμα «Σώπασαν τα γράμματα – Ένας σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Δράματος για τη δύναμη της γλώσσας» (Νηπιαγωγείο & Πρώτες τάξεις Δημοτικού) και διδάσκει η Εμψυχώτρια Μαρία Βουβούση (Νηπιαγωγός, Δασκάλα Δράματος, MA: Management in Education).

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο εφαρμόζονται οι τεχνικές και η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος.

Το κατευθυντήριο ερώτημα του συγκεκριμένου δράματος διερευνά τη δύναμη της χρήσης της γλώσσας στην καθημερινή μας ζωή.

Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού εστιάζονται στο να εμβαθύνουν οι συμμετέχοντες τις γνώσεις τους, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Το φανταστικό πλαίσιο διαδραματίζεται ‘Στη Χώρα της Γνώσης και της Επικοινωνίας’ όπου οι άνθρωποι της εκμεταλλεύονται τα γράμματα και τα χρησιμοποιούν φτιάχνοντας συνεχώς δυσάρεστες λέξεις. Τα γράμματα επαναστατούν και επιβάλουν στους ανθρώπους να λένε και ευχάριστες. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν οι άνθρωποι ανακατεύουν τις ευχάριστες με τις δυσάρεστες και η κούραση και η θλίψη τους μεγαλώνει. Τα γράμματα σε απάντηση σταματούν να εργάζονται. Οι άνθρωποι σιωπούν και παλεύουν να βρουν νέους τρόπους να μάθουν και να επικοινωνήσουν. Τι έχασαν; Τι κέρδισαν;

Οι συμμετέχοντες περνούν μέσα από το ρόλο των ανθρώπων και των γραμμάτων αυτής της χώρας.

Μαζί δομούν το σχεδιασμό ενός δράματος ενώ περνώντας μέσα από συμβάσεις-τεχνικές γίνεται μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι αυτού του σχεδιασμού.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Κόστος Συμμετοχής στο σεμινάριο: 35 ευρώ. Κόστος συμμετοχής σε όλο τον κύκλο σεμιναρίων: 120 ευρώ (υπάρχει έκπτωση)

Πληροφορίες - Κρατήσεις:
Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, www.akademeia.gr, e-mail: info@akademeia.gr)

29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών



Αφιερωμένος στο βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη (1)


Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας είναι και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη (2). Ο ΣΕΓΑΣ έχει διαλέξει τον μεγάλο αυτό διεθνή αγώνα για να του δώσει το όνομα του πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του γιατρού, του Ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και το θάνατο του. Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία.

«Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει στραμμένη πάνω της την προσοχή όλου του κόσμου, να μην την αφήσουμε αναξιοποίητη να αφορά μόνο στα οικονομικά και στο χρέος. Αν την αξιοποιήσουμε σωστά θα είναι για πράγματα που η Ελλάδα έχει να προσφέρει. Διεκδικούμε να αναγνωρίσει η UNESCO τον Μαραθώνιο της Αθήνας ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι θα αναβαθμιστεί η έννοια του Μαραθωνίου. Με τη Μάχη του Μαραθώνα οι Έλληνες συνειδητοποίησαν την αξία της Δημοκρατίας. Τότε φάνηκε ότι είναι ένα πολίτευμα δίκαιο, αλλά και δυνατό πολίτευμα. Η δύναμη που έδινε στον πολίτη η ελεύθερη έκφραση είναι αυτή που τον έκανε να παλέψει γι΄αυτό. Ο αγώνας του Μαραθωνίου συμβολίζει τις αξίες Δημοκρατίας και Ελευθερίας και τις ελευθερίες που εκπροσωπεί η Ελλάδα. Το γεγονός ότι η έδρα της AIMS έρχεται στην Ελλάδα και η προσπάθειά μας να αναγνωριστεί στην UNESCO ο Μαραθώνιος ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς θα επιτρέψουν να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς».
Παύλος Γερουλάνος - υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

για συμμετοχές : http://www.athensclassicmarathon.gr

«Πειθαρχικό Δίκαιο των υπαλλήλων του Δημοσίου»


Δημόσια Διαβούλευση επι του Σχεδίου Νόμου «Πειθαρχικό Δίκαιο των υπαλλήλων του Δημοσίου»


Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το Πειθαρχικό Δίκαιο των υπαλλήλων του Δημοσίου, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών νομοθέτησης και την εμπέδωση της διαφάνειας στη διοικητική δράση.
Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρούμε την αναδιάταξη του συστήματος παραπτωμάτων και ποινών των υπαλλήλων του δημοσίου, ώστε αφενός μεν να αναδιαμορφώσουμε το προφίλ του έντιμου και αποτελεσματικού δημόσιου υπαλλήλου στην ελληνική κοινωνία, αφετέρου δε να εξελίξουμε ένα «πλαδαρό» σύστημα καταστολής παραβατικών συμπεριφορών στο δημόσιο, σε δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων και βασικό εγγυητή διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος κατά την ανάπτυξη διοικητικής δράσης από οποιοδήποτε διοικητικό όργανο, σε οποιοδήποτε επίπεδο διοίκησης.

Η συμμετοχή σας στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας.Διαβάστε τη διαβούλευση και συμμετέχετε εδώ
http://www.opengov.gr/minreform/?p=82
μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2011.