Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Γρηγόρης Λαμπράκης


Για να μη μείνουμε στις ειδήσεις των ΜΜΕ (ΕΘΝΟΣonline, in.gr, Kathimerini.gr )
που ενημερώνουν για τα εμπόδια και τις διακοπές της κυκλοφορίας, ας θυμηθουμε γιατι γίνεται αυτή η πορεία και κάποιοι - που όλοι μας πρέπει - συνάνθρωποί μας συμμετέχουν σ' αυτή.
Τον Απρίλιο του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης βρισκόταν στην Αγγλία για να πάρει μέρος στη μεγάλη πορεία Ειρήνης του Ολντερμάστον ενάντια στους πυρηνικούς εξοπλισμούς. Ο μεγάλος Αγγλος φιλόσοφος Μπέρναρντ Ράσσελ είχε οργανώσει το κίνημα της Ειρήνης και του Αφοπλισμού με τη συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, της διανόησης και της προόδου.

Την ίδια εποχή βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην αγγλική πρωτεύουσα και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη, παρ' όλη την αντίθεση γι' αυτό το ταξίδι της της τότε κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή προσωπικά.

Στο Λονδίνο, η Αγγλίδα υπήκοος και σύζυγος του πολιτικού κρατούμενου Αντώνη Αμπατιέλου ζήτησε ακρόαση από τη βασίλισσα μέσω του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη (ήταν ο μόνος που θεσμικά μπορούσε να υποβάλει το αίτημα, με την ιδιότητα του βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου).

Η βασίλισσα αρνήθηκε και τότε η κύρια Μπέτυ Αμπατιέλου στήθηκε έξω από το ξενοδοχείο της και την περίμενε να βγει για να υποβάλει το αίτημα της απελευθέρωσης του συζύγου της Αντώνη και των άλλων πολιτικών κρατουμένων.

Η σκηνή που εξελίχθηκε έξω από το ξενοδοχείο μεταξύ της Αγγλίδας και της Φρειδερίκης εξόργισε την τελευταία και θεώρησε υπεύθυνο για το περιστατικό του σκισίματος του φορέματός της στον ώμο εκείνον που ζήτησε αρχικά την ακρόαση, δηλαδή τον ανεξάρτητο βουλευτή συνεργαζόμενο με την ΕΔΑ, τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ετσι, μπήκε στο στόχαστρο των σκοτεινών δυνάμεων της ανωμαλίας και του παρακράτους.

Τον επόμενο μήνα του ίδιου χρόνου, τον Μάη, σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του στρατηγού Ντε Γκολ, προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, έγινε η πρόβα τζενεράλε των παρακρατικών οργανώσεων «Καρφίτσα», δήθεν για προστασία του. Οι τρεις μέρες που προηγούνται της δολοφονίας του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και συμπίπτουν με την άφιξη του Ντε Γκολ στη συμπρωτεύουσα περιγράφονται θαυμάσια στο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που κυκλοφόρησε πρόσφατα «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του Σκύλου».

Προγραμματισμένος ομιλητής της βραδιάς στις 22 του Μάη στη Θεσσαλονίκη, για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, δεν ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Ηταν ένα κομματικό στέλεχος της ΕΔΑ που αρρώστησε και δεν μπορούσε να πάει. Η επιλογή του Λαμπράκη έγινε την παραμονή και ο ίδιος φυσικά δέχτηκε για να μη ματαιωθεί η συγκέντρωση εκείνης της Τετάρτης.

Το τι έγινε είναι πια σε όλους γνωστό. Ωστόσο, πιστεύω πως η εντολή δεν ήταν η δολοφονία του, αλλά το στραπατσάρισμά του. Σ' έναν ωραίο αθλητικό άντρα με παράστημα και γενναιοδωρία και λεβεντιά, η αναπηρία θα ήταν η χειρότερη τιμωρία του, πίστευαν οι σκοτεινοί κύκλοι της ανωμαλίας.

Κι όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν στην πορεία διαφορετικά. Ο πρωτόγονος τρόπος του «στραπατσαρίσματος» με το τρίκυκλο κατέληξε στον θάνατό του. «Ποιος κυβερνά τον τόπο αυτό», αναρωτήθηκε τότε έξαλλος από οργή ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, αληθινά άσχετος με όλη αυτή την ιστορία.

Ετσι, κατάφεραν με την αδεξιότητά τους και το τυφλό μίσος που τους διέκρινε (τα σκοτεινά πλοκάμια του χταποδιού, που λίγα χρόνια αργότερα έφερε τη δικτατορία) να δημιουργήσουν έναν ήρωα, που τόσο ανάγκη βέβαια τον είχε εκείνο τον καιρό και η επίσημη Αριστερά.

Η εξέλιξη σας είναι πασίγνωστη. Ωστόσο, στο κείμενο αυτό παρεμβαίνει ο συγγραφέας, δηλαδή εγώ. Υπάρχει ήδη ένα βιβλίο συγκλονιστικό του Γιάννη Βούλτεψη, ενός από τους τρεις δημοσιογράφους που έκαναν τις έρευνες στη θέση των αστυνομικών (οι άλλοι δύο ήταν ήταν ο Γιώργος Ρωμαίος και ο Γιώργος Μπέρτσος) που καταγράφει λεπτομερώς όλα τα γεγονότα.

Η σειρά μου, όταν ήρθε, ήταν να μεταπλάσω τα γεγονότα αυτά σε μύθο. Δηλαδή, μυθοπλασία ή μυθιστόρημα. Στηρίχτηκα πάνω στο πλούσιο ανακριτικό υλικό, στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, αλλά δεν μπορούσα να γράψω το βιβλίο. Κάτι με εμπόδιζε. Δεν είχα βρει το κλειδί της αφήγησης. Ετσι, έγραψα ένα βιβλίο που το τιτλοφόρησα «Το ημερολόγιο του Ζ», όπου διηγιόμουν την αδυναμία μου να γράψω το «Ζ».

Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε το «Εν ψυχρώ» του Τρούμαν Καπότε. Το ρούφηξα στα αγγλικά. Μου άνοιξε αφηγηματικούς δρόμους και μια μέρα που καθόμουν και κοιτούσα ένα τρίκυκλο στη γειτονιά μου, στον Λυκαβηττό, μου ήρθε η φράση:

«Ο στρατηγός κοίταξε την ώρα...» κ.λπ.

Η γραφή του κράτησε μόνο ένα μήνα. Το βιβλίο ήταν τόσο ώριμο μέσα μου, που έπεσε σαν σύκο.

Είχα όμως τα πραγματικά ονόματα. Μου συνέστησαν ότι με αυτά πήγαινα κατευθείαν στη φυλακή. Ετσι, τα αντικατέστησα με ονόματα του κατοπινού Γιουράσικ Παρκ, Βροντόσαυρος, Δεινόσαυρος, και άλλα εξέχοντα είδη του ζωικού βασιλείου, Μαστοδοντόσαυρος, Τυραννόσαυρος.

Το βιβλίο βγήκε Νοέμβρη του 1966 και λίγους μήνες μετά οι Συνταγματάρχες ανέλαβαν να διευθετήσουν τα υπόλοιπα.

Κοιτάζοντας με την προοπτική του χρόνου τη δεκαετία του '60, διαπιστώνουμε τα εξής: έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη δολοφονείται ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Τέξας. Και ακολουθούν ο αδελφός του Μπομπ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Λουμούμπα, ο Μπεν Μπαρκά, ο στρατηγός Ντελγκράδο, ο Μάλκομ Χ και άλλοι.

Παντού δημιουργούνται ήρωες, σύμβολα που συσπειρώνουν τον κόσμο. Αρα, δεν συμφέρουν πια οι πολιτικές δολοφονίες και περνάμε στην επόμενη δεκαετία στις λεγόμενες «δολοκτονίες», δηλαδή δολοφονίες που παρουσιάζονται ως αυτοκτονίες, που αυτές σίγουρα δεν δημιουργούν ήρωες.

Το σύστημα είναι τέτοιο, που και οι δολοκτονίες καταργούνται σταδιακά για να φτάσουμε σε άλλους τρόπους εξαφάνισης. Ηδη όμως ο πλανήτης έχει μπει στην τροχιά της κοινωνίας του θεάματος. Ακόμα και οι πόλεμοι και οι σφαγές μεταμορφώνονται, μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης, σε θέαμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η εποχή της κοινωνικής αφασίας πλησιάζει. Σήμερα την υφιστάμεθα παντοιοτρόπως. Ωστόσο, σε άλλα σημεία του πλανήτη η αφύπνιση από τον λήθαργο έχει ξεκινήσει. Κυρίως από τη Νότια Αμερική (Τσάβες, Μοράλες, Κίσνερ, Ορτέγκα, υπό τον αστερισμό του Φιντέλ Κάστρο).


του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
αναδημοσίευση απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2007

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

"Ζ" είναι ο τίτλος ταινίας του Κώστα Γαβρά με θέμα πραγματικά γεγονότα και, συγκεκριμένα, τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.




np 6027@sch.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ και ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

και

Psychology Department, Hellenic American University



Διοργανώνουν το 5ο πανελλήνιο συνέδριο με Θέμα:



"Νέες Μορφές Παιδικής και Εφηβικής Κακοποίησης:

Δυνατότητες Αντιμετώπισης και Πρόληψης"


16-18 Μαϊου 2011

9πμ - 9μμ

Αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Μασσαλλίας 22, Κολωνάκι


πρόγραμμα συνεδρίου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε.

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ε΄ΕΛΜΕ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΟ 15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε.
ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ                                            
ΠΕ11
2Ο Γ/ΣΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕ17
ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΦΙΛΙΑ                                                        
ΠΕ6
2Ο  ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ
ΒΑΡΣΟΣ  ΛΕΩΝΙΔΑΣ                                                           
ΠΕ4
ΓΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                             
ΠΕ12 
ΕΣΠ. ΕΠΑΛ. ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΔΑΡΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕ3
2Ο Γ/ΣΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΔΙΟΚΜΕΤΖΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕ4
ΓΕΛ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
ΖΑΧΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ                                                            
ΠΕ4   
Γ/ΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΚΑΡΤΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕ3
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ Γ/ΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
ΚΑΤΑΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΕ4
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
ΚΑΨΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕ2
2ο ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ
ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                  
ΠΕ3
1Ο   Γ/ΣΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΚΟΤΣΟΒΟΥ  ΕΛΕΝΗ                                                        
ΠΕ4
2Ο   ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ
ΛΙΑΠΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                                                                  
ΠΕ3 
3Ο Γ/ΣΙΟ  ΓΕΡΑΚΑ
ΜΑΓΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                             
ΠΕ2
ΓΕΛ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΤΕ1
1Ο ΕΠΑΛ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΜΑΜΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕ3
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
ΜΑΣΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ
ΠΕ17
ΕΠΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                               
ΠΕ3
1ο  Γ/ΣΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΒΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΕ3
1Ο ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ
ΠΑΛΑΠΑΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ
ΠΕ2
ΕΣΠ. ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ                                              
ΠΕ2
2Ο  Γ/ΣΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΕ2
1Ο ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΑΚΗΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕ19
1Ο Γ/ΣΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΜΑΚΗΣ                                                       
ΠΕ16  
1Ο  Γ/ΣΙΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕ17
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕ3
2Ο  ΓΕΛ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ
ΡΗΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                             
ΠΕ11
3Ο  Γ/ΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ                                                             
ΠΕ2
2Ο  ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕ3
2Ο ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΕ3
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕ11
3Ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΕ2
1Ο Γ/ΣΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

«Ενημέρωση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό»


ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Ε ΕΛΜΕ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 6/5/2011, με θέμα:
 «Ενημέρωση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό».
Καλεσμένος και εισηγητής στην ημερίδα θα είναι ο επιστημονικός  σύμβουλος της ΔΟΕ Γιάννης Μπαλάγκας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων  του 1ου ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ στις 7:00μμ.
Μετά την εισήγηση θα γίνει διάλογος για ενημέρωση πάνω σε συγκεκριμένα προσωπικά ερωτήματα .





ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

Απάντηση της Π.Α.Σ.Κ. Καθηγητών ΔΕ σε γνωστούς λιβελογράφους

8η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε. 15,16 Απριλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ


                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης του ΥΠΔΜΘ για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία ιδρύονται, συγχωνεύνται ή καταργούνται, ως ΠΑΣΚ Καθηγητών επισημαίνουμε τα εξής:
     Έγκαιρα και με σαφήνεια,  στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και στις Γενικές Συνελεύσεις του Κλάδου, διατυπώσαμε τη θέση μας, η οποία, συνοπτικά, είναι η εξής:

-        Δεν είμαστε, εκ προοιμίου, αντίθετοι στην κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων, εφόσον αυτό επιβάλλεται για λόγους αποκλειστικά εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς.
-        Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, πριν από την απόφαση της Διοίκησης, να διεξάγεται ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, όπως, εξάλλου, προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία (ν. 1566/85).
-        Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες (γεωγραφικές, κλιματολογικές, ασφάλεια στη μετακίνηση των μαθητών / -τριών, χρονική διάρκεια μετακίνησης), οι οποίες όταν συντρέχουν ως αρνητικοί παράγοντες, στοιχειοθετούν εξαίρεση.

  Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στις παραπάνω συγχωνεύσεις-συνενώσεις σχολείων, επειδή είναι πιθανό να έγιναν λάθη και να υπήρξαν υπερβολές, θεωρούμε αυτονόητο  ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να επανεξετάσει αυτές τις περιπτώσεις, ώστε, με αποκλειστικό στόχο την ουσιαστική προαγωγή της δημόσιας εκπαίδευσης, να γίνουν τώρα οι αποδεδειγμένα αναγκαίες διορθώσεις και βελτιώσεις.

                                         Η Εκτελεστική Γραμματεία
       
Αθήνα, 17 Μάρτη 2011