Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η ανεργία μας σκοτώνει… Η ανώτερη ιδέα δίνει δύναμη.


Ο φόβος της απόλυσης, η αβεβαιότητα, το άγχος για τη διατήρηση της δουλειάς, η οικονομική ανασφάλεια, οι ανατροπές στο επίπεδο ζωής και ο φόβος μιας χειρότερης ζωής είναι οι κρίκοι στην αλυσίδα «οικονομική κρίση και κατάθλιψη», στοιχεία που έχουν επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.
Ακόμα και όσοι δεν πλήττονται άμεσα από την ανεργία και τις συνθήκες που διαμορφώνει παγκοσμίως η οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουν το μέλλον με αυξημένη ανησυχία και άγχος.
Η κατάθλιψη δείχνει ότι μέσα μας υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι μια απλή ασθένεια, αλλά ένας τρόπος επικοινωνίας.

Βελτιώνοντας τις σχέσεις μας με πρόσωπα κατ’ αρχή αγαπημένα, ξαναβάζοντας στη ζωή μας ευχάριστες δραστηριότητες, εκφράζοντας τα συναισθήματά μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας, δημιουργώντας ιδέες και παλεύοντας γι’ αυτές και  βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον, μπορούμε να βελτιώσουμε τον ψυχικό μας κόσμο.

«Λέμε αποστολή και ούτε σκιαζόμαστε τη λέξη, μήτε μας ενοχλεί η ιδέα,
γιατί μονάχα με απόλυτη πίστη,
με απόλυτη θυσία του εαυτού μας σε μια ανώτερη ιδέα
μπορούμε ν΄ αποχτήσουμε
τη δύναμη,
την οντότητα
και να φέρουμε στην επιφάνεια τον ψυχικό πλούτο που βρίσκεται θαμμένος μέσα μας για την πραγματοποίησή της.
Πρέπει να πιστεύουμε σε θαύματα για να γίνουν θαύματα».

Αν τα λόγια αυτά, τα είπε ο Κάρολος Κουν το 1943 και αφορούσαν το στήσιμο του θεάτρου Τέχνης, η σημερινή τους επανάληψη, μας αφορά όλους.


Σημείωση
Στοιχεία από ΤΟ ΒΗΜΑ 16-1-11, «η μελαγχολική οικονομία», «για να γίνουν θαύματα πρέπει να πιστεύουμε σε θαύματα».
np 6027@sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου