Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν διγλωσσία της ΝΔ

Σε αντίθεση με την «έντονα αναπτυξιακή» ρητορική του Αντώνη Σαμαρά στο εσωτερικό της χώρας, στην Ευρωβουλή η Ν.Δ. ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων. Πρόσφατα οι γαλάζιοι βουλευτές καταψήφισαν τον «χρυσό κανόνα» που προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Ο «κανόνας» περιλαμβάνει την εξαίρεση από την προσμέτρηση του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των επενδύσεων στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία και, γενικότερα, στη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Με αφορμή δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «όλοι έρχονται στις θέσεις της Ν. Δ., ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αναπτυξιακή προοπτική», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Διαβάστε περισσότερα...

Η ανακοίνωση των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Από την αρχή της κρίσης, οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, και ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αγωνίζονται να πείσουν τη συντηρητική πλειοψηφία ότι η διέξοδος από την κρίση της ευρωζώνης δε μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στη λογική της τιμωρίας και της μονοδιάστατης εμμονής στην «εδώ και τώρα» δημοσιονομική προσαρμογή.

Πρόσφατα, η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την Ομάδα των Πρασίνων και ένα σημαντικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δώσαμε μια σκληρή μάχη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πακέτο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, επιδιώκοντας να επιφέρουμε μια καλύτερη ισορροπία και, άρα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου, ζητήσαμε την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» που θα εξαιρεί από την προσμέτρηση του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία και, γενικότερα, στη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι καταψήφισαν την πρόταση, εμμένοντας στη μονομερή προσέγγιση τους για δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς περιθώρια για αναπτυξιακές πολιτικές. Την ίδια ακριβώς στάση, καταψήφισης της πρότασης, κράτησαν και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. σε πλήρη αντίθεση και ασυμβατότητα με την «έντονα αναπτυξιακή» ρητορική του κ. Α. Σαμαρά στο εσωτερικό της χώρας.
Επειδή η εποχή του «άλλα λέμε μέσα, και άλλα έξω» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, θα πρέπει η Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς συνδυάζεται η θέση της ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αναπτυξιακή προοπτική» με την καταψήφιση των αναπτυξιακών προτάσεων και πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες για την κρίση

Με σημερινή της απόφαση η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την άμεση επανέναρξη των εργασιών του Ε.Κ. και την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, του Επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker και του αρμοδίου Επιτρόπου, Oli Rehn, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο συντονιστής των Σοσιαλιστών για τα θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Udo Bulmann, απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Βρετανή Φιλελεύθερη, Sharon Bowles, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, απαντώντας στον καθυστερημένο και αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται όλο αυτό το διάστημα την κρίση οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος την Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Α. Ποδηματά, δήλωσε: «Με την σημερινή τους απόφαση οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τoν πρωταγωνιστικό τους ρόλο για την υπέρβαση της κρίσης. Ζητούν όχι μόνο την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής αλλά και την προώθηση συνολικών και συνεκτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση και τη θωράκιση της Ευρωζώνης, όπως η δημιουργία ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, η έκδοση Ευρωομολόγου και η θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου