Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

"Ο κόσμος δεν χρειάζεται μόνο ψωμί και νερό"

"εδώ δεν υπάρχουν χρήματα για συντάξεις, στον πολιτισμό θα δοθούν;"

"Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση, οχι μόνο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την πνευματική ευζωία των ανθρώπων και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ο κόσμος δεν χρειάζεται σήμερα μόνο ψωμί και νερό. Μεγάλο ρόλο παίζει και το περιβάλλον στο οποίο ζει κανείς. Αν αυτό είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την πολιτιστική του ταυτότητα, την αίσθηση οτι ανήκει κάπου όπου νιώθει υπερήφανος, σίγουρα θα τον βοηθήσει σημαντικά στο να ξεπεράσει περιόδους μεγάλης κρίσης όπως αυτή που βιώνει η χώρα σας σήμερα".

"... υπάρχουν παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονταν σε μεγάλη παρακμή και απέκτησαν νεα ζωή κάνοντας μαζικές ενέσεις πολιτισμού. Όπως η Μεγάλη Βρετανία μετά το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων, ή ακόμη το Βέλγιο και πόλεις όπως η Λιέγη, η Γλασκώβη και βεβαίως το Μπιλμπάο, το οποίο έγινε μια άλλη πόλη μετά το χτίσιμο του Μουσείου Guggenheim. Σε πολλές από αυτές υπήρχε μεγάλη απελπισία, αλλά ήταν σαν να χτίστηκαν ξανά από την αρχή".

Σνέσκα Μιχαήλοβιτς
Γενική γραμματέας της Europa Nostra (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιά). 

Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών 

Η Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου για το σημαντικό ρόλο της Europa Nostra στην ανάδειξη του πολιτισμού της Ευρώπης μέσω της ΕΕ για το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra Awards 2010 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου