Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η ισχύς της βίας είναι βαρβαρότητα

Γιώργος Παπανδρέου:
Η ισχύς της βίας είναι βαρβαρότητα
Όλοι προ των ευθυνών τους

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της 6ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καυτηρίασε με σκληρή γλώσσα τα φαινόμενα της βίας και του αντικοινοβουλευτισμού και περιέγραψε αποκαλυπτικά το «εκκολαπτήριο της βίας». Έθεσε όλους προ των ευθυνών τους ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας, με εγγύηση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των πολιτών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Περισσότερα...

Μόνον ο ισχυρός θα βρίσκει το δίκιο του;
«Το εκκολαπτήριο της βίας δεν είναι απλά η κρίση. Οι βιαιοπραγίες, οι επιθέσεις, οι λοιδορίες κατά Βουλευτών, πολιτικών κομμάτων ή ακόμα και πολιτών, παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από πρόσωπα που απεγνωσμένα αναζητούν προσωπικό πολιτικό ρόλο, αλλά και από ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που σιτίζονται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.» επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Όλοι, μα όλοι πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους. Μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί «αυθόρμητη» ή οργανωμένη βία. Οφείλουν να κατανοήσουν όλοι ότι, επιθέσεις σε βάρος του Κοινοβουλίου, των Βουλευτών, αλλά και άλλων πολιτών, ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες.
Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία, μεγαλύτερη ανασφάλεια, που πλήττει τελικά τον αδύναμο και την πορεία της χώρας. Και τελικά, θα βρίσκει το δίκιο του ο ισχυρός και μόνον; Θα δεσπόζει η αρχή: «η ισχύς της βίας»; Αυτή είναι βαρβαρότητα, δεν είναι Δημοκρατία.»
Η ιστορία μας διδάσκει
«Οφείλουμε», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, «όλοι να διδασκόμαστε από την ιστορία. Να θυμόμαστε ότι, όποτε στον τόπο μας καλλιεργήθηκε κλίμα ενάντια στο βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, δηλαδή όποτε καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός και η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή.»
Διάλογος και ευθύνη
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο διαλόγου και ευθύνης προς όλους, ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας, με εγγύηση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των πολιτών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου