Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ συζητά για την πράσινη, καινοτόμο ανάπτυξη

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Ελλάδα:
Το ΠΑΣΟΚ συζητά για την πράσινη, καινοτόμο ανάπτυξη


Σε όλη την Ελλάδα και ανά Περιφέρεια συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την εξειδίκευση του Αναπτυξιακού Οράματος της κάθε Περιφέρειας. Οι συσκέψεις διεξάγονται στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων του Κινήματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας κατά τον επόμενο μήνα. Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη στην Πάτρα από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Περισσότερα...

Το μοντέλο ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα

Εισηγητικά παρουσιάστηκε το «αναπτυξιακό μοντέλο», πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουν τα στελέχη της Περιφέρειας τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό - εμπειρικό επίπεδο, έτσι ώστε να παρουσιάσουν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ένα εξειδικευμένο, ολοκληρωμένο και με μετρήσιμους στόχους αναπτυξιακό όραμα για την Δυτική Ελλάδα.

Τονίστηκε ότι πρέπει να στοχεύουμε σ΄ ένα μοντέλο ανάπτυξης που:

- Αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε μια παγκόσμια οικονομία προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.
- Δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα στην οικονομία.
- Τονώνει τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
- Βελτιώνει και να δημιουργεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.
- Ενισχύει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας δίνοντας κίνητρα για εξαγωγές.
- Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης επισημάνθηκε ότι το αναπτυξιακό όραμά μας πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

- Στο τρίγωνο της γνώσης « Εκπαίδευση - Έρευνα - Επένδυση».
- Στην επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
- Στην χωροθέτηση αναπτυξιακών ζωνών.
- Στην βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.
- Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Στην ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων.
- Στην ανάλυση κόστους - οφέλους.

Αναφέρθηκε, τέλος, ειδικότερα ότι το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να στοχεύει:

- Στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού προτύπου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την περιφέρεια.
- Σ΄ ένα μοντέλο ανάπτυξης που να στηρίζει την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, και κυρίως τη βιώσιμη - πράσινη επιχειρηματικότητα της περιφέρειας.
- Στην αξιοποίηση της τοπικής και περιφερειακής συσσωρευμένης γνώσης με άξονα την δημιουργία μιας ανθρώπινης, παραγωγικής και ευημερούσας κοινωνίας.
- Στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη η οποία στηρίζεται στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους πόρους με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και την κοινωνική συνοχή.
- Σε πολιτικές που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της περιφέρειας, πέρα από τη λογική της απλής μεταφοράς πόρων.

Το αναπτυξιακό μας όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να απαντά όχι μόνον στο ΤΙ, αλλά συγχρόνως και στο ΠΩΣ!

Με γνώμονα τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και την κοινωνική συνοχή.

Το περιεχόμενο της διαβούλευσης στην Πάτρα

Στη συνέχεια ακολούθησε δίωρη διαβούλευση κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλα τα παρευρισκόμενα στελέχη. Επισημαίνομε τα κυριότερα σημεία.
- Κοινή διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ άργησε να συζητήσει με την κοινωνία πολιτικά, τώρα είναι η ευκαιρία.
- Να πλησιάσει τον κόσμο να του μιλήσει, να του εξηγήσει, να του απαλύνει τον πόνο.
- Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξαναμπεί μπροστά και να ξαναγίνει πρωτοπορία στην κοινωνία.
- Χρειάζεται τόλμη και συγκρούσεις για να προχωρήσουμε.
- Η διαδικασία η οποία πραγματοποιείται είναι χρήσιμη και την έχουν ανάγκη τα στελέχη μας και η κοινωνία
- Όλοι εξήραν την πρωτοβουλία που πήρε το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει για το Αναπτυξιακό μοντέλο στο πλαίσιο των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων.
- Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο όραμα και αισιοδοξία να δεσμευτούμε και να συγκροτήσουμε ουσιαστικό προγραμματικό λόγο.
- Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός υπηρετούσε ένα χρεοκοπημένο καταναλωτικό μοντέλο γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση αλλαγή του σε παραγωγικό μοντέλο.
- Για πρώτη φορά τονίστηκε, μιλάμε για στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική βάζοντας δύο- τρεις συγκεκριμένους στόχους και εξειδικεύοντας τους.
- Χρειαζόμαστε παραγωγική ανασυγκρότηση, ναι στο μοντέλο με στρατηγικές.
- Να εξετάσουμε τι τουρισμό θέλουμε, ποια αγροτικά προϊόντα θα καλλιεργήσουμε τα οποία θα μας δίνουν προστιθέμενη αξία;
- Χρειάζονται και έργα υποδομών πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Περιφέρειας.
- Για να προχωρήσουμε, πρέπει να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση και πρωτίστως να υπάρξει άμεση αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Ίσως είναι ανάγκη υπό τις παρούσες συνθήκες να ξαναεξετάσουμε κάποια πράγματα που κατά καιρούς ενοχοποιήσαμε.
- Η πορεία προς την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη 3ης του Σεπτέμβρη έχει επηρεασθεί και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
- Άμεσες κυβερνητικές δεσμεύσεις για το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Περιφέρεις Δυτική Ελλάδα.
- Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη να δώσει την δυνατότητα στον κόσμο μας να εκφραστεί .
- Εκφράστηκε ανησυχία για την μη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο χωροταξικό σχεδιασμό.
- Χρειάζεται να κάνουμε ουσιαστική δουλειά και όχι δουλειά ξεπετάγματος γι' αυτό χρειάζεται να μεταφερθεί η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη κατά ένα δεκαήμερο πιο πίσω. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει στις 18 Ιουλίου 2011.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη της Πάτρας την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 συμμετείχε ως εισηγητής ο σ. Γιάννης Διονυσόπουλος, υπεύθυνος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τομέα Οικονομίας ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο Περιφέρειας από κομματικής πλευράς συμμετείχαν μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τον Γραμματέα σ. Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την αναπληρώτρια Γραμματέα της σ. Ευθυμία Καλαβρυζιώτου, στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τους Γραμματείς τους, καθώς και ο συντονιστής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης της Δυτικής Ελλάδας σ. Δημοσθένης Καπώνης. Επίσης Συμμετείχαν οι σ. αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής το σ. Αποστόλη Κατσιφάρα Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και σ. κομματικά στελέχη- τεχνοκράτες από το χώρο της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την διαδικασία ανοιξε o σ. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Δυτικής Ελλάδας,ο οποίος  αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί λόγω του μεσοπρόθεσμου που αναμένετο να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στη βουλή. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για οργανωτικά θέματα που έχουν σχέση με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Δυτικής Ελλάδας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: συμμετοχή και γόνιμος διάλογος

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή συμμετείχε ο σ. Γιάννης Διονυσόπουλος υπεύθυνος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Τομέα Οικονομίας ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχαν μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με επικεφαλής τον Γραμματέα σ. Φώτη Πολίτη και την αναπληρώτρια Γραμματέα της σ. Γιώτα Τσαρδακλή, στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με επικεφαλής τους Γραμματείς τους, καθώς και ο συντονιστής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης της Ανατολική Μακεδονία - Θράκης σ. Κώστας Χουβαρδάς. Επίσης συμμετείχαν οι σ. αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με επικεφαλής το σ. Αρη. Γιαννακίδη Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και σ. κομματικά στελέχη τεχνοκράτες από το Οικονομικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο κ.λ.π.

Καλωσορίζοντας τα παρευρισκόμενα στελέχη o σ. Φώτης Πολίτης, Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, έκανε μια σύντομη αναφορά την κρίσιμες στιγμές που ζούμε στο πολιτικό κλίμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί λόγω του μεσοπρόθεσμου. Ενημέρωσε Τα παρευρισκόμενα στελέχη για οργανωτικά θέματα που έχουν σχέση με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις24/7/2011. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο σ. Γιάννη Διονυσόπουλο ο οποίος και ανέλυσε στα παρευρισκόμενα στελέχη τόσο από πολιτικής πλευράς, όσο και από τεχνοκρατικής το πως θα στήσουν το «Αναπτυξιακό Όραμα» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, παίρνοντας ως βάση ότι:

- Η ανάπτυξη για μας:
- Έχει κοινωνική αποστολή και είναι εργαλείο αναδιανομής πλούτου και ευκαιριών.
- Πρέπει να δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα στην οικονομία.
- Πρέπει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
- Πρέπει να στηρίζεται στο τρίγωνο της γνώσης « Εκπαίδευση - Έρευνα - Επένδυση (στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες) ».
- Πρέπει να αλλάξουμε το έως τώρα «παρασιτικό - καταναλωτικό» πρότυπο ανάπτυξης και να υιοθετήσουμε ένα παραγωγικό βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.
- Πρέπει να στρέψουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο σε μια ισόρροπη παραγωγική διαδικασία με όρους βιωσιμότητας, στοχευμένη πλέον σε ποιοτικά και όχι ποσοτικά μόνον χαρακτηριστικά.
- Πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της τοπικής και περιφερειακής συσσωρευμένης γνώσης με άξονα την δημιουργία μιας ανθρώπινης, παραγωγικής και ευημερούσας κοινωνίας
- Πρέπει να διασυνδέσουμε τα παραγωγικά μας πλεονεκτήματα με μια δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοτροφοδότησης.
- Πρέπει να σχεδιάσουμε δημόσιες πολιτικές και να προγραμματίσουμε δράσεις που να συνδέονται με τη δομή και τη διάρθρωση του παραγωγικού μας συστήματος, προκειμένου μέσα από τη βελτίωση αλλά και τη διασύνδεση των νευραλγικών μας κλάδων.
- Πρέπει να περάσουμε από τη διαχείριση αποσπασματικών πολιτικών στην ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμό των δαπανών.
- Πρέπει το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης να δίνει το ευρύτερο ιδεολογικό μας στίγμα. Σήμερα παρά ποτέ άλλοτε φαντάζει ώριμος ο «διαφορικός» αναπτυξιακός προγραμματισμός για την περιφέρεια.

Συνθέτοντας το πολιτικό με το τεχνοκρατικό

Στη συνέχεια ακούσθηκαν σύντομες αλλά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις από τους παρευρισκόμενους.
- Όλα τα παρευρισκόμενα στελέχη εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για την παρουσίαση του «Αναπτυξιακού Οράματος» που τους έγινε και τόνισαν ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι πράγματι έχει κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους που φτάσαμε έως εδώ σαν χώρα και πρωτοπορεί παρουσιάζοντας ένα Περιφερειακό Αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει να συνθέσει το πολιτικό με το τεχνοκρατικό και το όραμα με το αποτέλεσμα..
- Επισημάνθηκε ότι, σε ό,τι κάνουμε πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας την κρίση στη οποία βρίσκεται η χώρα μας, η κοινωνία μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας.
- Το ζητούμενο είναι πώς από καταναλωτές που είμαστε, θα γίνουμε παραγωγοί και πώς θα μάθουμε να δουλεύουμε.
- Να συνδέσουμε τον πρωτογενή με το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα παράγοντας πιστοποιημένα προϊόντα με τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων (παραγωγή, τυποποίηση, πώληση, κατανάλωση).
- Να συζητήσουμε για τα εργαλεία του παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε, αλλά προϋπόθεση πρέπει να είναι η στροφή στην καινοτομία στις νέες τεχνολογίες..
- Αρνητικός παράγοντας η ύπαρξη της γραφειοκρατίας σε πολλές ακόμη δημόσιες υπηρεσίες..
- Στη συνδιάσκεψη θα πρέπει να κοιτάξουμε το λαό στα μάτια και να του προτείνουμε λύσεις και να δεσμευτούμε για την υλοποίηση των προτάσεων μας.
- Στις ολομέλειες που πραγματοποιήθηκαν σε Καλλικρατικούς δήμους ακούστηκαν προβλήματα και κατατέθηκαν προτάσεις που θα πρέπει να ακουστούν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Τέλος συζητήθηκε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως την διεξαγωγή της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις 24 Ιουλίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου