Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

"Η Ελλάδα με έκανε αυτόν που είμαι καλλιτεχνικά"




Αποχαιρετισμός στον Μιχάλη Κακογιάννη


Από τους ελάχιστους δημιουργούς με αληθινή διεθνή απήχηση και από εκείνους που έκαναν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο τον ελληνικό πολιτισμό, από το λαϊκό τραγούδι μέχρι την αρχαία τραγωδία, από τη «Στέλλα» μέχρι την «Ηλέκτρα» και τον «Ζορμπά», ήταν ο Μιχάλης Κακογιάννης. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με τις μεγάλες συνεργασίες (στη φωτογραφία με το καστ του «Βυσσινόκηπου»), άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί σε ηλικία 89 ετών.

Με προίκα την ελληνικότητα 

«Γεννήθηκα "ες γην εναλίαν Κύπρον" και έζησα τη ζωή μου ως πλάνητας στις πρωτεύουσες του κόσμου με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητα που έφερα μέσα μου, αρετή όντως. Εζησα καλή ζωή, ασχέτως αν ποτέ δεν έκανα οικογένεια. Αγάπησα πλάσματα που με μεγαλύτερη παραφορά αγάπησαν εμένα. Αγάπησα πολύ περισσότερο ωστόσο τη δουλειά μου».

Ο περιζήτητος από τα στούντιο, τα θέατρα και τις όπερες της Ευρώπης και της Αμερικής πολυβραβευμένος Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, καλλιτέχνης που εισήλθε στη σφαίρα του μύθου απ' τα νιάτα του, κινούμενος με άνεση από τις Κάνες και την Επίδαυρο ώς τη Μετροπόλιταν Οπερα και την Κομεντί Φρανσέζ, πέθανε χθες το πρωί στον «Ευαγγελισμό» από ανακοπή. Ηταν 90 ετών και νοσηλευόταν με αναπνευστική λοίμωξη δέκα ημέρες. Η νεκρώσιμος ακολουθία του θα ψαλεί την Πέμπτη στις 4 μ.μ. στον Αγ. Διονύσιο στο Κολωνάκι. Η ταφή του θα γίνει στον περίβολο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», επί της οδού Πειραιώς.
Καταπονημένος σε αναπηρική καρέκλα τα τελευταία χρόνια, αλλά πνευματικά ακμαίος, χαιρόταν να βλέπει το «παιδί» του, το Ιδρυμά του, να μεταμορφώνεται σε «κυψέλη» των νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων. Ενα μεγάλο όνειρο έγινε πραγματικότητα, όπως είχε γίνει νωρίτερα και με το νυχτερινό φωτισμό των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο οραματίστηκε και υλοποίησε, σε συνεργασία με τον Γάλλο καλλιτέχνη Πιερ Μπιντό. 


by http://www.kathimerini.grhttp://www.enet.gr  http://www.ert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου