Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Βλάστησε η σπορά του μίσους

Ευθύνες στους δεξιούς λαϊκιστές όλης της Ευρώπης, για την καλλιέργεια του μίσους και της ξενοφοβίας που όπλισε τον δολοφόνο του Όσλο και της Ουτόγια, για να πλήξει την «καρδιά» της νορβηγικής σοσιαλδημοκρατίας, επιρρίπτει με άρθρο του ο Ούβε Κνίπφερ, αρχισυντάκτης του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού περιοδικού vorwärts.de. Διαβάστε το άρθρο.

Άρθρο του Ούβε Κνίπφερ, αρχισυντάκτη του vorwärts.de, του ηλεκτρονικού περιοδικού του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) 25.07.2011

Τρελός μεμονωμένος δράστης; Οι δεξιοί λαϊκιστές όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχουν κάθε συμφέρον να εμφανίζουν με τον τρόπο αυτόν τον δολοφόνο της Νορβηγίας. Κι ωστόσο η επίθεσή του εναντίον της ανοιχτής κοινωνίας και της σοσιαλδημοκρατίας είναι το δικό τους καθημερινό έργο. Η σπορά του μίσους που εκείνοι σπέρνουν, βλάστησε στη Νορβηγία.
Είναι τρελός ο Άντερς Μπρέιβικ; Φυσικά, γιατί με τα σωστά του δε βάζει κανείς βόμβες ούτε εξαπολύει «κυνήγι στους μαρξιστές». Αλλά ο δράστης του Όσλο και της Ουτόγια ζει προφανώς σε έναν νοητό κόσμο όπου σε καμία περίπτωση δεν είναι μονάχος του.
Το «μανιφέστο» των 1500 σελίδων του Μπρέιβικ αποτελεί λογοκλοπή. Υπέρ αυτού συνηγορούν οι μεταφράσεις που μέχρι τώρα έχουν δημοσιευτεί. Ο δολοφόνος του Όσλο και της Ουτόγια αντέγραψε με ζήλο τους δεξιούς λαϊκιστές. Πρόκειται για ανθρώπους που παίζουν το πολιτικό τους παιχνίδι συνδαυλίζοντας την ξενοφοβία, υπηρετώντας ρατσιστικές προκαταλήψεις και συκοφαντώντας το Ισλάμ ως φόβητρο.
Επιτυχίες των δεξιών λαϊκιστών σε όλη την Ευρώπη
Οι άνθρωποι αυτοί δεν μεταμφιέζονται ως μαχητές με πολυβόλα από παιχνίδια του διαδικτύου. Φορούν σκούρα κοστούμια και θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Και τον τελευταίο καιρό πανηγυρίζουν επιτυχίες που θα πρέπει να μας τρομάζουν. Στη Δανία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία, ακόμη και στη φιλελεύθερη Ολλανδία. Στη Νορβηγία άγγιξαν το 20%.
Οι άνθρωποι αυτοί θα αντικρούσουν μετά βδελυγμίας την κατηγορία ότι ξεσήκωσαν τον ξανθό, γαλανομάτη Μπρέιβικ να τελέσει τα εγκλήματά του. Έχουν τώρα κάθε συμφέρον να παραστήσουν τον δράστη ως τρελό του περιθωρίου. Γιατί θέλουν μεν να δημιουργήσουν κλίμα και να κερδίσουν ψήφους αλλά όχι να αναλάβουν την ευθύνη, όταν βλασταίνει η σπορά του μίσους που οι ίδιοι έσπειραν.
Ο «ιππότης» είναι μέρος ενός κινήματος
Όμως έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Μπορεί ο Μπρέιβικ να έχει περιορισμένες πνευματικές ικανότητες και να τελεί εν συγχύσει, κάποιος όμως του παρείχε το έδαφος, δεν είναι μονάχος του. Βλέπει με μεγάλη σαφήνεια τον εαυτό του ως μέρος ενός κινήματος, ως «ιππότη» στον αγώνα κατά της «πολυπολιτισμικότητας». Τους στόχους του τους διάλεξε εμφανώς με πλήρη συνείδηση. Ήθελε να σκοτώσει σοσιαλδημοκράτες που δεν του φαίνονταν αρκετά Νορβηγοί ούτε αρκετά ξανθοί.
Οι σοσιαλδημοκράτες, τόσο στη Νορβηγία όσο και στη Γερμανία, υποστηρίζουν μιαν ανοιχτή κοινωνία. Μια κοινωνία όπου κάθε άνθρωπος έχει την ευκαιρία να καταφέρει το καλύτερο με βάση τις ικανότητές του. Ανεξάρτητα της προέλευσης, της εμφάνισης, του φύλου και της θρησκείας του.
Οι δεξιοί λαϊκιστές θέλουν το αντίθετο. Αποκλείουν και απονέμουν. Οι σοσιαλδημοκράτες ξυπνούν την ελπίδα, οι δεξιοί λαϊκιστές καλλιεργούν το φόβο.
Μπορείς να πυροβολήσεις ιδέες, όχι ανθρώπους
Στο νησί Ουτόγια συγκεντρώνονται το καλοκαίρι νεαροί Νορβηγοί σοσιαλδημοκράτες και οι φιλοξενούμενοί τους. Ειρηνικά και ελεύθερα. Όποιος θέλει να πλήξει την καρδιά της νορβηγικής σοσιαλδημοκρατίας, εύλογα θα βάλει στο στόχαστρο την Ουτόγια. Ο Άντερς Μπρέιβικ ήξερε τι έκανε. Κι όσοι μιλούν με τέτοιον τρόπο για το πώς ενήργησε, το γνωρίζουν επίσης. Η έκφραση της αθωότητας που θα πάρουν τώρα τα πρόσωπά τους, είναι μια μάσκα.
Αυτό όμως που δεν ήξερε ο Μπρέιβικ και πιθανότατα δεν θα το αντιληφθεί: μπορεί να σκότωσε πολλούς ανθρώπους και να βύθισε στο πένθος οικογένειες και φίλους των δολοφονηθέντων, η καρδιά όμως που θέλησε να πλήξει θα συνεχίσει να χτυπά. Ανθρώπους μπορείς να πυροβολήσεις, ιδέες όχι. Η αγάπη είναι ισχυρότερη του μίσους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου