Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Η φτώχεια αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στερεί από τα παιδιά όλες τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και ν' αναπτυχθούν και είναι η κύρια αιτία εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάθε χρόνο. Τα κάνει ευάλωτα στις ασθένειες, την εκμετάλλευση, την κακομεταχείριση, τη βία, τις διακρίσεις και τον στιγματισμό. Δεν έχουν καθαρό νερό, εμβόλια, περίθαλψη, εκπαίδευση και τροφή.
Σήμερα, στο φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιστοιχεί μόλις το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος και σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF το 1 στα 2 παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο - περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά - ζουν στη φτώχεια, στερούμενα βασικών αγαθών όπως η κατοικία, το καθαρό νερό, η φροντίδα υγείας.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε έντονα σήμερα, απειλεί ν'ανατρέψει πολλά από τα παγκόσμια επιτεύγματα στον τομέα της παιδικής ευημερίας.
Η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να ξεκινήσει με την προστασία και την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η επένδυση στα παιδιά είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Χωρίς την πραγμάτωση όλων των δικαιωμάτων των παιδιών, η φτώχεια δεν μπορεί να μειωθεί. Επενδύοντας ένα μικρό μόνο ποσοστό από τον παγκόσμιο πλούτο, όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, που περιλαμβάνει επαρκή διατροφή, ασφαλές πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής, στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και βασική εκπαίδευση.
Στη φετινή της κεντρική έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2011», η UNICEF επισημαίνει πως επενδύοντας στα 1,2 δισεκατομμύρια εφήβων στον κόσμο, ηλικίας 10 έως 19 ετών τώρα, είναι δυνατόν να σπάσει ο βαθιά ριζωμένος φαύλος κύκλος της φτώχειας και της ανισότητας.
Τονίζει επίσης πως με 81 εκατομμύρια νέους ανθρώπους άνεργους παγκοσμίως το 2009, η ανεργία των νέων παραμένει πηγή ανησυχίας σχεδόν σε κάθε χώρα. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογικής εργασίας απαιτεί δεξιότητες που πολλοί νέοι δεν διαθέτουν. Αυτό δεν έχει μόνο αποτέλεσμα τη σπατάλη του ταλέντου των νέων, αλλά αποτελεί επίσης μια χαμένη ευκαιρία για τις κοινότητες και τις χώρες στις οποίες ζουν.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας η UNICEF προτείνει πως είναι αναγκαίες στοχευμένες επενδύσεις στους παρακάτω βασικούς τομείς:
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση, έτσι ώστε οι νέοι να έχουν τα μέσα να βγουν από τη φτώχεια και να συμβάλουν στις εθνικές οικονομίες.
  • Ενίσχυση της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανισότητας, μέσα από προγράμματα με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα παιδιά, ώστε να προληφθεί η πρόωρη και απότομη μετάβαση στην ενηλικίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου